Den Merkel-kritiska opinionen handlar i grunden om att många känner sig övergivna, säger statsvetaren Albrecht von Lucke. Tidigare stod Tysklands ”Mutti” som symbol för trygghet och stabilitet. När hon sade att också Tyskland måste hjälpa flyktingar blev hon världens mamma och förtroendet för henne slog om i radikalt hat.
1 av 3
Den Merkel-kritiska opinionen handlar i grunden om att många känner sig övergivna, säger statsvetaren Albrecht von Lucke. Tidigare stod Tysklands ”Mutti” som symbol för trygghet och stabilitet. När hon sade att också Tyskland måste hjälpa flyktingar blev hon världens mamma och förtroendet för henne slog om i radikalt hat. Foto: Daniela Marquardt/Sveriges Radio
Angela Merkels politik är som hennes kavajer, säger chipsförsäljaren Stephan Mühlan i Berlinstadsdelen Zehlendorf. Olika färger men alltid samma modell.
2 av 3
Angela Merkels politik är som hennes kavajer, säger chipsförsäljaren Stephan Mühlan i Berlinstadsdelen Zehlendorf. Olika färger men alltid samma modell. Foto: Daniela Marquardt/Sveriges Radio
Politikreportern Anja Maier följer Angela Merkel sedan flera år och har den gångna veckan upplevt en förändrad förbundskansler, som är öppnare, självkritisk och till och med talar om känslor.
3 av 3
Politikreportern Anja Maier följer Angela Merkel sedan flera år och har den gångna veckan upplevt en förändrad förbundskansler, som är öppnare, självkritisk och till och med talar om känslor.

Håller kritiken på att knäcka Merkel?

Reportage: Merkels vändpunkt
8:13 min

I Tyskland går en dramatisk politisk vecka mot sitt slut. Ännu en svidande valförlust för förbundskansler Angela Merkels parti, kristdemokraterna, har gett skjuts åt debatten om hennes framtid.

Kommer hon att kandidera för ytterligare en kanslerperiod eller håller kritiken på att knäcka henne?

Den gångna veckans turbulens ses också som inledningen på vad som väntas bli en lång och uppslitande kampanj inför förbundsdagsvalet om ett år.

Vår Tysklandskorrespondent gick ut och lyssnade på hur snacket går i Berlin i dessa dagar.

Inte ens i stadsdelen Zehlendorf i sydvästra Berlin där kristdemokraterna traditionellt har sitt starkaste fäste är det lätt att hitta någon som försvarar förbundskanslern idag.

– Med hennes politik är det precis som med hennes kavajer, olika färger men alltid samma modell, samma elände, klagar Stephan Mühlan vid sitt stånd där han svarvar potatisar och säljer sina handgjorda chips.

"För många flyktingar", "Ingen kontroll" och "Alla andra bryr hon sig om men inte oss tyskar". Så låter andra omdömen, som man inte bara hör här på torget i Zehlendorf utan allt oftare runt om i landet sedan ett år tillbaka.

Är det något människor är trötta på så är det de tre orden Wir schaffen das, ord som med tiden upplevs mer som en floskel, eller rent av en provokation, medgav också upphovskvinnan själv.

– Så var det här vardagliga uttrycket förstås aldrig menat, sa Angela Merkel, när hon i början av veckan i oväntat självkritiska ordalag kommenterade den skarpa opinionssvängningen som bekräftats i det ena regionala valet efter det andra.

Senast i Berlin upplevde kristdemokraterna återigen en tydlig tillbakagång och förlorade i stor utsträckning väljare till det högerpopulistiska Alternativ för Tyskland AfD.

"Vi klarar det" var menat som en uppmuntran, ett erkännande för allt det engagemang som människor bidrar med för att klara av vad som här beskrivs som en av efterkrigstidens största utmaningar, tillströmningen av över en miljon flyktingar och migranter under förra året.

– Men innebörden har vantolkats och förvrängts så att jag själv helst inte vill upprepa orden längre, sa Merkel.

Hennes ovanligt känslosamma och överraskande långa utläggning efter ett lokalval, som hon vanligtvis bara brukar kommentera med några korta rader, det har analyserats och diskuterats ingående i det politiska Berlin under hela veckan.

Anja Maier är politikreporter och har bevakat CDU och Merkel under lång tid.

– Inget var överlämnat åt slumpen vid Merkels framträdande. Orden var noggrant utvalda och hon läste innantill, vilket hon inte brukar göra. Men ingenting är som det brukar nu, konstaterar Anja Maier.

Det hatfyllda missnöje Merkel konfronteras med, har gått så långt att hon blivit tvungen att bemöta de allt aggressivare slagorden som Merkel muss weg – Merkel måste bort.

Tidigare kunde hon, som förbundskansler och med skyhöga popularitetssiffror, med rätta ställa sig över sånt, anser politikreportern vid den vänsterorienterade tidningen Tageszeitung.

Statsvetaren Albrecht von Lucke är en återkommande gäst i tyska nyhets- och debattprogram. Så också den här veckan för att tala om det han beskriver som Merkel historiska erkännande av misstag i flyktingpolitiken.

– Merkel har inte varit så hårt pressad någon gång under sina elva år som förbundskansler, och det nya är att hon är så hårt ansatt inom den egna familjen.

Ur det som brukar kallas systerpartiet, kristlig-sociala unionen CSU, som verkar i Bayern, avfyras ständigt kritiksalvor. Särskilt partiledaren Horst Seehofer tycks hämta sin livsluft ur de återkommande attackerna mot sin kollega för hennes hållning i flyktingfrågan.

Trots att politiken har förändrats radikalt under det gångna året – von Lucke talar om välkomstkulturen som övergått i avvisningskultur – så upprätthåller CSU intrycket av att det råder samma kaotiska förhållanden som för ett år sedan, när flera tusen människor varje dag kom till Tyskland, via Bayern.

De förhållanden har AfD effektivt exploaterat och vunnit många väljare på, och det är det som oroar CSU där devisen alltid har varit: till höger om oss finns bara väggen.

Hatkärleken är inget nytt mellan CSU och CDU, som sedan Förbundsrepublikens grundandes har ingått i en valunion. Men sällan har konflikten varit så bitter och skulle CSU göra verklighet av sitt hot att gå till val på ett eget program nästa år, vore det en ovärderlig present till AfD, hävdar von Lucke.

– Då kunde de säga, i Bayern väljer ni CSU och i resten av landet finns vi, med i princip samma program. Det vore i praktiken slutet för unionen.

Nu återstår att se om Merkel med sin, om inte kursändring, så i alla fall stiländring, där hon utförligare talar om vad hon vill, om svårigheterna och möjligheterna, också lyckas övertyga väljarna.

– Jag inser också att de som bara och ihärdigt ropar Merkel måste bort inte kommer att ändra sig. De låter sig inte övertygas med fakta, sa Merkel i sitt tal.

Däri ligger Merkels dilemma, förklarar statsvetaren Albrecht von Lucke. Hennes styrka har i alla år varit att hon har förmedlat en känsla av orubblig trygghet och stabilitet. Med Merkel förblir allt bra, åtminstone i Tyskland. Andra må lida, i Grekland, Europa, men våra banker, våra intressen skyddar hon. Med flyktingkrisen bröts den underförstådda överenskommelsen.

– När hon sa att vi också har ett ansvar att hjälpa flyktingarna blev tyskarnas "Mutti" plötsligt hela världens mamma.

Känslan att bli övergiven, vilsen i en oroande omvärld, ser von Lucke som den starkaste drivkraften bakom all den hets som kommer till uttryck på torg och i sociala medier.

– Längtan efter en stark ledare, som Merkel länge var, slår över i ett radikalt hat mot den person som nu tycks pracka på oss ett helt annat Tyskland, säger von Lucke.

AfD har effektivt fångat upp de här känslorna och ett generellt missnöje med de etablerade partierna och koncentrerar det i en skarp stråle mot Merkel.

Politikreportern Anja Maier förbereder sig på en intensiv tid fram till förbundsdagsvalet om ett år. Som de flesta bedömare tror också hon att Angela Merkel kommer att kandidera för en fjärde kanslersperiod.

Hon oroas av tonläget och stämningen i den politiska debatten men vill tro att det också kan föra nåt gott med sig.

– Länge var det lite för lugnt i Tyskland. Men jag hoppas också att vi kan strida mer konstruktivt, säger Anja Maier som ser Angela Merkels omdebatterade tal i veckan som en möjlig början.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".