hans wallmark, riksdagen, anonym man
1 av 2
Hans Wallmark, försvarspolitisk talesperson för Moderaterna. Foto: Bertil Ericson/TT
Dick Erixon och Lena Mellin.
2 av 2
Dick Erixon och Lena Mellin. Foto: My Rohwedder/Sveriges Radio

Vad bör SD göra med Egor Putilov?

Egor Putilov - Del 1: Debatt mellan Lena Mellin, Aftonbladet och Dick Erixon, Samtiden.
20 min

Sverigedemokraternas presschef Henrik Vinge konfronteras med uppgifter om Egor Putilov, en av partiets politiska sekreterare vars identitet och kopplingar till en rysk affärsman väcker frågor. Samtidigt höjs politiska röster för att SD ska ta ordentligt tag i frågan.

Henrik Vinge säger att det är svårt att ta ställning till uppgifterna, när han konfronteras av Ekots Emelie Rosén.

Lena Mellin, politisk kommentator på Aftonbladet tycker att det är dags för Jimmie Åkesson att ta tag i frågan om partiets politiske sekreterare som ibland kallar sig Egor Putilov.
- Sverigedemokraterna är ett parti som eftersträvar att bli respekterade av fler och om man skyddar en sådan här person så tappar man helt sin trovärdighet, säger hon.

Hon menar att det inte är rätt som Vinge säger att det är ord mot ord eller hörsägen och att det allvarligaste är fastighetsaffären, där hon menar att Putilov genom affären är i skuld till den ryska affärsmannen.

Dick Erixon, chefredaktör Sverigedemokratiskt ägda tidskriften Samtiden menar att det är riksdagen som ska kritiseras och inte Sverigedemokraterna.

- Det viktiga är hur man ser på riksdagen och de handläggartjänster som finns där för alla partier.

Varför har SD agerat så långsamt?

- Det finns ett så högt tonläge mot SD och därför blir det som en kaskad av kritik som är obefogad, då har man en högre tröskel.

Men blir det även legitim kritik som avfärdas?

- Det kan ju vara en reflex men den principiella frågan är ju om en person på den här nivån kan göra den skada som man säger här.

- Det viktigaste är ju att kontastera att det inte begåtts några brott. Insinuationen som dyker upp är ju att man inte ska göra prövningar utifrån politisk färg, säger Dick Erixon.

Under dagen har politiska röster höjts för att Jimmie Åkesson ska ta tag i frågan om Egor Putilov.

Hans Wallmark sitter i riksdagens försvarsutskott och är moderaternas talesperson i försvarsfrågor, och han menar att man måste ta den här typen av uppgifter på största allvar.

- Vilket parti som än drabbas av en sådan här sak måste ta det på allvar.

Han menar att en sådan person inte bara utgör en risk för det partiet han arbetar i utan även för de andra partierna.
- Jimmie Åkesson måste klargöra vad som gäller och hur man ser på detta. Vi betonar egenansvaret, säger Hans Wallmark (M).

Kent Härstedt sitter i försvarsutskottet för Socialdemokraterna.

- Riksdagen är en plats med många publika utrymmen, men det finns också platser i riksdagen där vi diskuterar hemliga uppgifter som har med rikets säkerhet att göra.

Han menar att de etablerade partierna är mycket noggranna när man anställer personal.

- Det vilar ett stort ansvar på Jimmie Åkesson att reda ut det här. De etablerade partierna har kommit längre i den här frågan, säger Kent Härstedt.

Hans Wallmark tror att alla politiska partier kan drabbas och att det därför är så viktigt att se över sina rutiner. Han menar att Åkessons tystnad visar att han inte hanterar detta på rätt sätt.

- Vi ska inte tro att vi inte kan drabbas, det finns ju ett underrättelsehot mot Sverige, säger Hans Wallmark.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".