Aleppo.
Aleppo. Foto: TT
STUDIO ETT TISDAG 27 SEPTEMBER

Markinvasion skakar Aleppo

"Skulle vara al-Assads största seger att ta över Aleppo"
12 min

Syriska regeringsstyrkor inledde på tisdagen en större markoffensiv mot de rebellkontrollerade delarna av Aleppo. John Rydqvist, analytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut, ser de senaste händelserna som ett nytt kapitel i det anfall som påbörjades i somras.

Regeringsstyrkor har under tisdagen attackerat på fyra olika fronter, och har enligt uppgift tagit kontroll över ett centralt distrikt i Aleppo.

John Rydqvist, analytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut, säger att dagens strider är en fortsättning på den offensiv mot staden som inleddes i somras.

– Då ryckte regeringssidan fram och lyckades inringa staden helt, sen bröts belägringen, sen inringades staden igen, och sen kom eldupphöret, säger han.

Aleppo har utsatts för hårda bombanfall den senaste tiden, och kriget har varit väldigt brutalt för de civila boende i staden. Men även om staden har reducerats till ruiner, så finns det all anledning för både rebeller och regeringsstyrkor att fortsätta kämpa om staden.

– Det är fortfarande en så pass viktig symbol att det finns anledning för alla sidor att strida om den här symbolen, säger John Rydqvist.

Enligt Ekots utrikespolitiska kommentator Agneta Ramberg väntar hårda strider, då rebellerna har haft lång tid på sig att förskansa sig i staden. Och det vore en av Bashar al-Assads största segrar om han lyckades ta över staden. 

– Det är den enda större stad där rebellerna har kvar ett starkt fotfäste. Det skulle vara en mycket stor seger för regimen att ta över Aleppo, och därmed reducera rebellernas territorium till enbart landsbygden, säger Agneta Ramberg.

 en även om regeringsstyrkorna tar kontroll över Aleppo så innebär det inte slutet på kriget i Syrien, menar John Rydqvist.

– Om regimen tar Aleppo är det ett väldigt stort framsteg för dem, men det är långtifrån början på slutet. Om rebellerna tvingas ut på landsbygden har de ändå kvar försörjningsfronter. Man kommer att fortsätta skeppa in vapen och resurser från omvärlden.

Hör hela samtalet i ljudlänken ovan.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".