Mönstringen återinförs redan nästa år

14 min

Värnplikt för pojkar och flickor införs från 1 januari 2018 och redan nästa år ska alla födda 1999 och 2000 kallas till mönstring. Det föreslår värnpliktsutredningen som lämnades över till försvarsminister Peter Hultqvist (S) idag. Hör regeringens utredare Annika Nordgren Christensen och Lars Fresker ordförande på officersförbundet om förslagen i utredningen.

 

Enligt utredaren Annika Nordgren Christensen är det inte den gamla värnpliktsmodellen som ska återinföras.

– Nu gäller det både kvinnor och män och de är ca 100 000 per år, men försvarsmakten kommer bara att behöva ca 4000 personer per år. Idag söker sig ca 2 500 unga till försvarsmakten frivilligt, men vi hoppas med olika incitament och förmåner att det ska vara fler som vill och är motiverade, men är det inte det så är det 1500 personer som behöver kallas till mönstring.

Det kanske inte kommer att bli svårt att hitta tillräckligt många intresserade till att göra värnplikten. Inte om man får tro de gymnasiestudenter som Studio ett pratade med idag.

– Jag skulle nog inte tänka så mycket om det, eftersom jag kommer från Grekland och där är det obligatoriskt. Det finns bara fördelar tycker jag, ingen direkt nackdel, säger Pavlos Pavlidis som är 19 år och går på Solna gymnasium.

Men samtidigt som han är positiv till en värnplikt som delvis bygger på plikt så är han själv inte så sugen på att göra värnplikt just nu.

– Nej, det skulle jag inte tycka om. Det drar mig ett år tillbaka, så det hade inte varit något jag tyckte om. Men ifall det behövs gör jag det kanske, säger han.

Maria George, som är 18 år och också går på Solna gymnasium, tror att det kan vara bra med en värnplikt som inte bara är för de som vill frivilligt.

– Jag tänker att det är bra att ungdomar får testa på det, säger hon.

Så du skulle inte ha något emot att göra ett år värnplikt efter gymnasiet?

– Nej, jag skulle inte ha något problem med att göra det. Det verkar vara en kul grej.

Däremot skulle hon inte kunna tänka sig att jobba inom försvaret. Delvis för att hon inte känner att hon vet vad jobbet skulle innebära.

– De flesta vet nog inte vad det handlar om, tror jag. Då är det bra att ge dem en bild så att de blir motiverade. Jag tror inte man vill göra det om man blir tvingad, men om man blir motiverad till det så kanske man vill, säger hon.

Vad skulle få dig att vilja jobba inom försvaret?

– Kanske bra lön, eller något som gör att jag känner intresse för det och att det passar mig och min personlighet, säger Maria George.

Och just hur man ska få folk att söka sig och stanna kvar i försvarsmakten är en av de stora utmaningarna enligt Lars Fresker, ordförande på officersförbundet.

– Det gäller att ha en attraktiv verksamhet så att man kan locka in så många som möjligt på frivillig väg. Det gäller att väcka intresset och att ha och konkurrenskraftiga arbetsvillkor. Det går inte att fortsätta som försvarsmakten har gjort idag där man har en lägstalön för soldater på 18 000 kronor. Det är inte en bra grogrund att få någon att stanna kvar.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista