Ericssons vd Jan Frykhammar
Ericssons vd Jan Frykhammar. Foto: Maja Suslin/TT
STUDIO ETT TISDAG 4 OKTOBER

Ericsson varslar 3000 personer i Sverige

Mikael Damberg: Staten måste vara beredd att ta ansvar
21 min

Beskeden idag från Ericsson om kraftiga nedskärningar har fått många att reagera. Värst drabbas Borås och Kumla där hela verksamheter riskerar att läggas ned.

Ulf Olsson, kommunalråd i Borås (s), efterlyser nu ett starkt engagemang från både Ericsson och åtgärder från regeringen.

– Jag skulle vilja säga att Ericsson är en stor koncern och jag tycker man måste ta ett stort ansvar för de anställda som berörs. Men vi hoppas mest på att fabriken blir kvar så mycket som möjligt, säger Olsson.

Hur realtisisk är den förhoppningen?

– Man måste kämpa för att ha kvar så mycket som möjligt. Det är också viktigt att regeringen går in och ser detta som ett nationellt ansvar. 

Enligt Ulf Olsson drabbas totalt 1000 människor i kommunen, dels de som arbetar på Ericsson och dels företagets under-leverantörer.

Anders Ferbe, ordförande IF Metall, hoppas att Ericsson backar.

– Jag utgår från att Ericsson lyssnar på de konstruktiva förslag och idéer som kommer fram nu under förhandlingar. Inga beslut är fattade. Jag hoppas och tror att Ericsson kan överväga en annan strategi.

Men näringsminister Mikael Damberg är hoppfull inför framtiden, dagens besked till trots:

- Ericsson är fortfarande ett av Sveriges största och viktigaste bolag.

   Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".