Slöjförbudet inom svensk elitbasket

Noha Berhan: Jag är den första som lyfter frågan
10 min

18-åriga Noha Berhan fick sitta på bänken i helgen, när hennes lag äntligen kommit upp i Basketettan och det för att hon bär hijab.

– Man tar till sig vissa dagar att det känns jobbigt. Men jag försöker blicka fram och har förhoppningar om att regeln ska tas bort, säger Noha Berhan,

Hon har i kvalet till basketettan och i division 2 fått spela med sin särskilt designade sport-hijab. Men sen hennes lag Huddinge kvalificerade till högsta serien får hon sitta på bänken.

Huvudbonad kan innebära en skaderisk för henne och övriga spelare och det är anledningen till förbudet, enligt svenska basketbollförbundet.

– Noha får visst spela i Basketettan. Men hon får inte bära huvudbonad. Det gäller inte bara slöja. Internationella basketförbundet Fiba har de här reglerna och det är för att skydda andra spelare. Det här det första fallet, säger Mats Carlsson, ordförande i Svenska Basketbollförbundet.

Men enligt Noha Berhan är hon inte ensam:

– Jag är absolut inte den första, jag den första som lyfter frågan. Jag har fått meddelanden från många som sagt att de tvingats sluta på grund av det här att de bär slöjor. Man kan ta bort regeln om det inte är en skaderisk.

Under 2017 kommer Fiba fatta beslut om att tillåta vissa huvudbonader efter att de testats. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".