FOI - Totalförsvarets forskningsinstitut i Linköping. Foto: Peter Weyde, Sveriges Radio.
1 av 6
Foto: Peter Weyde, Sveriges Radio
David Lindahl, Forskningsledare med it-säkerhet och cyberkrigföring som specialistkompetens. Foto: Peter Weyde Sveriges Radio
2 av 6
David Lindahl, Forskningsledare med it-säkerhet och cyberkrigföring som specialistkompetens. Foto: Peter Weyde Sveriges Radio
FOI Kartläggning av datorer som söker kontakt med andra datorer. Foto: Peter Weyde, Sveriges Radio
3 av 6
På FOI finns ett program som i realtid visar hur främmande datorer från omvärlden hela tiden söker ta kontakt med FOI:s nätverk. Här kan man se intrångsförsök i realtid. Foto: Peter Weyde, Sveriges Radio
FOI Crate, severhall med kapacitet att simulera 16 miljoner nätverk. Foto: Peter Weyde, Sveriges Radio
4 av 6
Det inre av Crate. FOI:s serverhall för cyberövningar som kan simulera 16 miljoner nätverk. Foto: Peter Weyde, Sveriges Radio.
På FOI har man byggt upp en modell av de viktigaste samhällsfunktionerna som alla är it-beroende i verkligheten. Foto: Peter Weyde, SR
5 av 6
På FOI i Linköping har man byggt upp en modell av de viktigaste samhällsfunktionerna som alla är datorberoende i verkligheten. Här kan man öva hur olika system kan påverkas av it-attacker. Foto: Peter Weyde, Sveriges Radio
FOI Modell av vattenförsörjning. Foto: Peter Weyde, SR
6 av 6
Från modellen där hantering av vattenförsörjning blivit utsatt för en it-attack och röda dioder visar hur vatten blivit otjänligt. Foto: Peter Weyde, Sveriges Radio

FOI trappar upp arbetet mot it-incidenter

8:37 min

För första gången någonsin kartläggs nu allvarliga it-incidenter mot myndigheter i Sverige. 

På ett halvår har svenska myndigheter rapporterat in att man blivit utsatt för 131 allvarligare it-incidenter under ett halvår. 

På FOI i Linköping arbetar man med att kartlägga attacker. Men också att öva på hur olika it-attacker kan slå mot samhället. I oktober visar man upp en modell av ett samhälle med alla olika funktioner som idag styrs av olika it-lösningar och system.

Och alla system är sårbara. Och de som har syfte att skada kan vara allt i från den kriminelle hackern till utländska cyberkrigsförband. 

Vi hör David Lindahl, forskningsingenjör på FOI med it-säkerhet och cyberkrigföring som specialistkompetens om arbetet hos totalförsvaret. 

– Det riktigt jobbiga är att i vår, den försvarande änden, så är det inte alls säker att vi kan se skillnad på de här grupperna.

– Är det ett väpnat angrepp, då vet vi att det här är ett attackplan. Okey, detta måste vara en nationsstat. Det går inte att köpa ett sådant på den öppna marknaden. 

– Men IT-angreppen ser likadana ut för det är samma verktyg som används, och det är samma mål. Det är egentligen bara i efterhand som vi kan försöka räkna ut, ”vem var det som fick vinning av den här aktionen?”.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista