Petar politikerna för mycket i museernas utbud?

13 min

Är museerna alltför uppfostrande, och alltför lyhörda inför samtidens politiska trender?

Liberalernas Birgitta Ohlsson befarar just det här och uppmanar kulturminister Alice Bah Kuhnke att lämna museerna i fred från politisk klåfingrighet. Kulturministern själv svarar med att det hela beror på ett missförstånd:

– Jag och regeringen skulle aldrig säga till museerna hur de ska arbeta med sina samlingar, säger hon.

Under rubriken "Regeringen förvandlar museer till propagandacentraler" –  levererade journalisten och Kinakännaren Ola Wong svavelosande kritik mot de förändringar som är på gång på Statens museer för Världskultur.

Han hävdar att museerna används för att legitimera regeringens egen politiska agenda om mångkultur och normkritik på ett sätt som ibland gränsar till ren historieförfalskning.

Artikeln har diskuterats intensivt på flera ledar- och debattsidor där liberalernas Birgitta Ohlsson kallade regeringens kulturpolitik illavarslande och kontraproduktiv. 

– Vi har tyvärr fått en ganska bred svensk kulturdebatt som handlar mer om representativitet än kvalitet. Jag får personligen ideologisk krupp när ordet kultur sätts bredvid begrepp som ekologisk, välfärd, hållbar, med mera. Kulturen har på något sätt blivit ett värde för något annat än att kultur, bildning och kunskap har ett värde i sig, säger Birgitta Ohlsson till Studio Ett.

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke säger dock att regeringen aldrig skulle lägga sig i museernas arbete.

– Museerna ska utmana, de ska arbeta för angelägenhet och tillgängliggörande. Det är därför vi har vattentäta skott mellan politiken och våra kulturinstitutioner. De ska arbeta fritt och oberoende. Jag skulle aldrig som politiker säga hur våra museer ska arbeta, säger Alice Bah Kuhnke.

Hör hela debatten mellan Birgitta Ohlsson och Alice Bah Kuhnke i ljudlänken ovan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista