STUDIO ETT FREDAG 7 OKTOBER

L vill regera med S - men vill kollegorna det?

17 min

Liberalernas Jan Björklund svänger i regeringsfrågan och öppnar upp för ett samarbete mellan Alliansen och Socialdemokraterna. Men hur förankrat var hans utspel bland allianskollegorna?

Vi frågar Tomas Tobé (M) och Tomas Eneroth (S) var de står i frågan.
 

Jan Björklunds besked om att han vill se ett samarbete mellan Alliansen och Socialdemokraterna om de rödgröna blir större vid nästa val kan förändra den politiska spelplanen helt. Men Tomas Tobé, partisekreterare för Moderaterna, vill inte spekulera i vad en eventuell utgång av nästa val kan leda till för regeringsbildning.

– Hela vår utgångspunkt handlar om att vi vill se ett större stöd för Alliansen. Att i förskott ta ut ett dåligt valresultat för Alliansen, det är inte det jag ägnar dagarna åt, säger han.

– Jag tycker att man ska känna sig trygg i, att om Alliansen blir större än de rödgröna, då kommer vi att fälla Stefan Löfven och bilda en borgerlig regering. Sker inte det, då kommer det att bli en talmansrunda, säger Tomas Tobé.

Thomas Eneroth, Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, välkomnar dock Jan Björklunds besked om att han vill se en stor koalition.

– Ja, det är välkommet att fler vill bryta upp blockpolitiken. Vi har hela tiden varit tydliga med att vi hellre bryter upp blockpolitiken än har en decemberöverenskommelse. Men det är uppenbart att Alliansen är mer splittrad än på länge.

– Det är sorgligt att se att Moderaterna klamrar sig fast vid blockpolitiken, säger Thomas Eneroth.

Andreas Johansson Heinö, statsvetare och förlagschef på Timbro, ser att Jan Björklunds förslag för med sig stora risker för Liberalerna.

– Det vore en dålig lösning för alla inblandade partier, inte minst för hans eget parti Liberalerna som är ett litet parti och skulle försvinna helt i en sådan regering. Och det skulle ge Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet monopol på oppositionsrollen i svensk politik, säger Andreas Johansson Heinö.

Ulf Bjereld, socialdemokrat och professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, säger att det länge har varit Stefan Löfvens önskan att bryta upp blockpolitiken.

– Man tycker på sakpolitisk grund att det är bra för Sverige att göra det just nu. Dels för att det skulle utestänga SD från politiskt inflytande, och också, vilket är bra för Socialdemokraterna, det bryter upp Alliansen, säger han.

– Det avgörande här, för första gången på tio år sedan Alliansen bildades, finns en oenighet i regeringsfrågan. Och vad betyder den här oenigheten om regeringsfrågan för enigheten i Alliansen över huvud taget? säger Ulf Bjereld.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista