Clara Berglund, Sveriges kvinnolobby, och Naomi Abramowicz, ledarskribent på Expressen, debatterade porr.
Clara Berglund, Sveriges kvinnolobby, och Naomi Abramowicz, ledarskribent på Expressen, debatterade porr. Foto: Ida Bellinder/Sveriges Radio.

Porrförbud – moralism eller inte?

I en debattartikel 24 företrädare kräver att en haverikommission ska utreda porrens skadliga verkningar
7:53 min

Begränsa porrens skadliga verkningar, och bilda en haverikommission för att granska frågan, det kräver 24 personer i dag i en debattartikel i Dagens Nyheter. Men kritiker hävdar att det handlar om moralism och att ett porrfilter bli ett ingrepp i människors liv.

– Det är inte politikens roll att bestämma över människors sexualitet eller att uppfostra dem, säger Naomi Abramowicz, ledarskribent på Expressen.

I en debattartikel i Dagens Nyheter på tisdagen kräver 24 företrädare för olika organisationer och politiska partier att en haverikommission ska utreda porrens skadliga verkningar.

– Pornografin är grövre än den någonsin har varit. 90 procent av scenerna innehåller någon form av fysisk aggression. Det här är elefanten i rummet i våldtäktsdebatten som vi har nu, säger Clara Berglund, generalsekreterare i Sveriges kvinnolobby, och en av artikelförfattarna.

Artikelförfattarna skriver bland annat att ett porrfilter kan införas hos internetleverantörerna. Den som vill titta på porr ska då aktivt ansöka hos internetleverantören om att kunna göra det.

Naomi Abramowicz, ledarskribent på Expressen, säger till Studio Ett, att förslagen skulle utgöra ett stort ingrepp i människors privatliv.

– Det är föräldrarnas ansvar att uppfostra sina barn, att prata om sex och sexualitet. De kan inte fly undan det, även om Clara Berglund och Sveriges kvinnolobby inför något slags filter. Dessutom är det väldigt lätt att hitta en väg runt de här filtrena, säger hon.

Hon säger att det inte är politikers eller lobbyorganisationers roll att bedöma om människor ska få se på porr eller inte.

– Det här är att göra sig till smakdomare över andra människors sexualitet, säger Naomi Abramowicz.

Hör hela debatten i ljudlänken ovan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".