Sanna Camara och Sainey Marenal är gambiska journalister som efter hot och arresteringar, valde att fly till grannlandet Senegal. Situationen i Gambia blir bara värre och värre, säger de.
Sanna Camara och Sainey Marenal är gambiska journalister som efter hot och arresteringar, valde att fly till grannlandet Senegal. Situationen i Gambia blir bara värre och värre, säger de. Foto: Richard Myrenberg/Sveriges Radio.
#yttrandeofriheten - Det fria ordet i världen

Journalister flyr förtrycket i Gambia

"Jag var rädd att bli fortsatt förföljd, fängslad eller till och med dödad"
6:28 min

Det politiska läget i den pyttenationen och den en gång betydande turistnationen Gambia i Västafrika har snabbt blivit sämre. President Yahya Jammehs hårdföra styre alltsedan han tog makten i en militärkupp 1994 har bara blivit hårdare. Oppositionspolitiker har fängslats eller dödats, journalister förföljs och drivs ut ur landet.

Vår Afrikakorrespondent träffade några gambianska journalister som valt att fly till grannlandet Senegal. Vi möts upp på gatan mitt i ett kokhett Dakar och hoppar in i bilen på jakt efter en restaurang med luftkonditionering. Redan i bilen börjar de prata om läget i Gambia, detta lilla land som helt omsluts av Senegal.

Yahya Jammeh har styrt landet med järnhand sedan militärkuppen för 22 år sedan. De senaste åren har de blivit hårdare. För knappt två år sedan var det kuppförsök och i våras dödades en oppositionsledare i fängelset efter en demonstration. Allt fler väljer nu att fly landet.

Till slut hittar vi en enkel restaurang med sval luft. Sainey Marenal och Sanna Camara valde att bege sig hit till Senegals huvudstad Dakar efter hot i sitt hemland.

Sanna Camara berättar att han fruktade att hamna i fängelse om han stannat kvar i landet. Han hade då gjort ett undersökande reportage om människohandel från Gambia. Han släpptes mot borgen, men risken var stor att polisen skulle gripa honom igen. Genom åren har han gripits tre gånger av polisen. Han har också jobbat för en mängd tidningar de senaste åren, samtliga har stängts av myndigheterna i Gambia.

--Det jag kom fram till var att regeringen var direkt inblandad, personer där samarbetade med agenter som kom tog gambianska flickor till Libanon och Dubai där de i praktiken tvingades prostituera sig eller jobba som tjänstefolk, en modern slavhandel, säger Sanna Camara

--Jag riskerade inte bara att hamna i fängelse. Risken fanns också att jag bara skulle försvinna, som så många av mina kollegor gjort, eller en arrangerad olycka för att döda dig. Regimen gör allt för att tysta kritiska röster, säger Sanna Camara.

Sainey Marenal har en liknande historia. Han skrev en artikel om personer som hade hoppat av från presidentens parti, och fick då ta emot hot från landets säkerhetstjänst.

--Jag var rädd att bli fortsatt förföljd, fängslad eller till och med dödad. Så jag valde att fly hit till demokratiska Senegal där jag är fri att arbeta som journalist.

Men tillvaron är inte helt lätt. De har inte fått flyktingstatus, franskan är ett problem för engelsktalande gambianer, även om de talar det lokala språket wollof. Men de fortsätter att arbeta som journalister.

 Båda bloggar och skriver för olika nyhetssajter med inriktning på Gambia.

 --Nyheterna finns ju där fortfarande, men folk i Gambia vågar inte rapportera om det för de kan hamna i fängelse, säger Sainey Marenal. Så de flesta gambianer läser nyhetssajter utanför landet för att få veta vad som händer i deras land.

I våras blev läget ännu hårdare i Gambia. Den politiska oppositionen gick ut på gatorna i huvudstaden Banjul och krävde att vallagen skulle reformeras. Demonstrationen slogs ner hårt av polisen och en av ledarna, Solo Sandeng, dog i fängsligt förvar. När andra krävde att få veta vad som hade hänt, fängslades de också.

En mängd organisationer krävde en oberoende undersökning om dödsfallet. I en intervju i våras i tidningen Jeune Afrique svarade president Jammeh: "Folk dör i fängsligt förvar eller under förhör, det är vanligt. Den här gången var det bara en död och nu kräver de en undersökning? Ingen ska tala om för mig vad som ska göras i mitt eget land"

--Så läget just nu i Gambia är mycket oroande. Det är svårt att mötas och uttrycka sig fritt. Restriktionerna är hårda. Dessutom går vi mot presidentval i december, en femte gång för president Yahya Jammeh. Alla analytiker säger samma sak, utgången av valet är givet, säger Sainey Marenal.  

Risken är alltså stor för att klimatet i Gambia kommer bli än värre fram till valet. Och även om Sainey Marenal och Sanna Camara inte har några problem med att framträda öppet i Dakar, så vilar en hotbild över dem även här. De berättar att flera gambianer dött under mystiska omständigheter här i Senegal.

 --Vi har haft flera politiska dissidenter från Gambia som dött, inget vet av vad, men många misstänker att det används någon typ av gift för att bli av med dem, säger Sanna Camara.

Och inför framtiden är de pessimistiska. Sainey Marenal sammanfattar;

 --Presidenten är beredd att göra allt för att sitta kvar vid makten.

 

Relaterat

Mer om #yttrandeofriheten – Det fria ordet i världen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".