Påven Franciskus.
Påven Franciskus. Foto: Alessandra Tarantino/AP/TT

Varför kommer påven?

Ett historiskt besök - men varför?
9:09 min

Efter 500 år av konflikt har katoliker och lutheraner försonats. Historiskt manifesterat av att påven kommer till Lund den 31 oktober. Men varför sker denna försoning just nu? Hör Anna Bubenkos och Samuel Larssons reportage.

På 1500-talet splittrade reformationen den katolska kyrkan och de lutherska kyrkorna såg världens ljus. Sedan dess har katoliker beklagat reformationen medan lutheraner har firat den. Men den 31 oktober i år kommer lutheraner och katoliker för första gången någonsin högtidlighålla reformationen tillsammans. Varför sker den historiska försoningen just nu?

I reportaget hör du Lutherska Världsförbundets generalsekreterare Martin Junge om hur 50 år av dialog har skapat ett förtroende efter hundratals år av misstro och hur han nu hoppas att de båda kyrkotraditionerna ska sluta blicka bakåt och istället se framåt.

Men också Christopher Meakin, före detta ekumenisk chef på Svenska kyrkan, om hur det historiska närmandet mellan katolska och lutherska kyrkan delvis beror på att Europas historia allt mindre påverkar den globala kyrkans liv. 

Du hör också Sveriges före detta ambassadör vid Vatikanen, Fredrik Vahlquist, om hur nuvarande påve Franciskus gjort det kontroversiella valet att delta i Lund den 31 oktober, något han inte tror tidigare påvar inte skulle ha gjort.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".