Cecilia Uddén och Stefan Löfven
Cecilia Uddén och Stefan Löfven. Foto: Johan-Mathias Sommarström/Sveriges Radio
STUDIO ETT TISDAG 25 OKTOBER

Stefan Löfven värnar dialogen med Saudiarabien

Löfven: Det finns ingen poäng med att berätta exakt vem som sa vad till vem.
5:36 min

Vår statsminister är med en näringslivsdelegation i Saudiarabien. Vår korrespondent Cecilia Uddén träffade honom idag i Erbil.

Hur ska man se på detta statsbesök? Hör Olov Abrahamson, Norrländska socialdemokraten och Anders Lindberg, Aftonbladet.

Anders Lindberg, ledarskribent på Aftonbladet tycker att regeringen talar med dubbla tungor när man dels framhäver sin feministiska utrikespolitik, samtidigt som de enligt honom uppenbarligen är måna om att exportera till Saudiarabien.

- Det måste finnas en balans; man kan inte ena dagen kandidera till säkerhetsrådet med att man ska stå för demokrati och mänskliga rättigheter i världen, och andra dagen slänga ut de värderingarna och åka till Saudiarabien och sälja vapen.

- Samma vecka som besöktet annonserades kom besked att Saudiarabien ska piska den liberala bloggaren igen, och ganska nyligen avslöjades väldigt grova brott mot mänskliga rättigheter, kanske brott mot mänskligheten, i kriget i Jemen.

Så det är dålig tajming helt enkelt, att åka ned just nu?

– Det finns flera problem: ett är tajmingen, men ett är att regeringen så tydligt har med sig näringslivet. Wallenberg som är styrelseordförande i Saab, Sverige största försvarskoncern, är ju med, och det signalerar till omvärlden att det är det här intresset Sverige egentligen har.

Olov Abrahamson, ledarskribent på Norrländska socialdemokraten, ser annorlunda på saken, och menar tvärtom att det här är en god tidpunkt att besöka Saudiarabien

– Jag ser det som ett bra tillfälle att åka och framföra kritik mot de övergrepp som sker i Jemen, mot de kroppsbestraffningar som finns mot människor, mot dödsstraff som förekommer, vilket Stefan Löfven säger att han har gjort.

Oavsett vilken regim det rör sig om är dialog, och även aktivitet från svenskt näringsliv på plats, en god idé, menar Olov Abrahamson.

– Jag kan ge ett litet exempel: Hennes & Mauritz är aktiva i Saudiarabien. De är det första företag i landet som anställde kvinnor som butikspersonal. Det här är ett myrsteg i arbetet för jämställdhet men jag tror att det är viktigt att svenska företag med svenska värderingar också är aktiva i ett sådant här land

Anders Lindberg menar att dialogen har pågått sedan den förra socialdemokratiska regeringen tecknade ett samarbetsavtal med Saudiarabien, och att inget har blivit bättre i landet.

– Sedan dess har situationen i Saudiarabien blivit värre under den nya kungen, och situationen i Jemen har blivit värre.

Olov Abrahamson tycker att Sverige som blivande ordförande i FN:s säkerhetsråd har en särskilt god anledning att besöka Saudiarabien.

– Det är ju ett värde för FN:s säkerhetsråd att vi kan föra dialog med det här landet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".