Bethany Watkis (tv) och Theresa Butler går på HOPE-programmet, University of Nevada Las Vegas. Båda var hemlösa innan de flyttade till campus. Foto: Inger Arenander/Sveriges Radio.
1 av 2
Bethany Watkis (tv) och Theresa Butler går på HOPE-programmet, University of Nevada Las Vegas. Båda var hemlösa innan de flyttade till campus. Foto: Inger Arenander/Sveriges Radio.
Richard Clark är eldsjälen bakom HOPE-satsningen på utbildning för hemlösa ungdomar i Las Vegas.
2 av 2
Richard Clark är eldsjälen bakom HOPE-satsningen på utbildning för hemlösa ungdomar i Las Vegas. Foto: Inger Arenander/Sveriges Radio.

USA-valet med fokus på utbildningsfrågan

"Svårt att försörja en familj och betala studier"
8:29 min

Högre utbildning kostar så mycket i USA att många föräldrar börjar spara redan när barnen föds. Hur familjerna ska ha råd med barnens skola är en stor fråga i den amerikanska valrörelsen, men också vad det ska kosta att låna pengar för att klara av sin utbildning. Reportage av Inger Arenander.

I Las Vegas i delstaten Nevada måste 14 000 ungdomar starta från nästan noll. De är hemlösa och föräldrarna har inte kunnat hjälpa dem. SR:s korrespondent har träffat 18-åringarna Theresa Butler och Bethany Watkis i Las Vegas.

– Jag har varit hemlös nästan hela livet, berättar Bethany Watkis.
Det började när jag var fyra år när mamma som var psykiskt sjuk inte kunde ta hand om mig, så pappa fick vårdnaden. Han förlorade sin bostad när jag var nio år.

– Han kunde slå mig och säga att han skulle lämna tillbaka mig till mamma. Han var så deprimerad att han tappade fotfästet och tog mig med sig, säger Bethany, en klok 18-åring som fått klara sig i stort sett själv halva livet.

Nu deltar hon i ett utbildningsprogram på University of Nevada i Las Vagas som kallas HOPE, hopp, och som ska hjälpa ungdomar i delstaten att skaffa sig utbildning och yrke.

Theresa Butler, också hon 18 år har fått samma chans. Theresas pappa är "bara borta" berättar hon och modern är borta på grund av sitt drogmissbruk. De har ingen kontakt längre.

– Det var så illa att hon kunde försvinna flera veckor i taget och ta alla pengar med sig, det som skulle vara till hyra och mat också. Min bror och jag fick klara oss, det var verkligen tufft, särkilt när vi var yngre och inte kunde jobba eller hade någon som kunde hjälpa oss.

Theresa är också hemlös. Hon brukade sova på nattbussen, eller flytta runt hos kompisar. Nu bor hon på campus i trygg miljö och njuter av att veta att hon har någonstans att ta vägen varje kväll.

Hon ville alltid studera, säger hon, och bli läkare. Hon är så glad över möjligheten att det bubblar över i hela samtalet hur lycklig hon är.

– Jag ville så gärna bli doktor och göra min mamma stolt, även om hon inte är med mig längre. Trots att jag kommer från ett dåligt läge, så kan jag ta mig till toppen, jag tycker att jag visat det, säger Theresa som drömmer nya drömmar om hur hon ska hjälpa människor.

Bethany, som inte vågade prata med någon i början av tiden på universitetet känner sig tryggare. Hon tänker på att göra sin pappa stolt. Jag älskar honom och vi har lite kontakt nu, säger hon. Bethany vill skaffa sig en avancerad sjuksköterskeutbildning. Det som driver henne, säger hon, är att de egna barn hon vill ha inte ska behöva växa upp som hon gjort.

– Jag vill inte att de ska vara utan mat eller inte veta var de ska bo om några veckor. Jag vill skaffa en utbildning för att klara mig i världen och för att kunna glädjas över livet så mycket jag kan.

Programmet HOPE på Nevadauniversitetet bygger på ett samarbete mellan skolan, skoldistriktet, socialkontoret och organisationer som stöttar såväl med pengar som akademiskt och socialt. Eleverna får närmare 60 000 kronor om året och hjälp att söka mer. De får också bo gratis på campus.

Richard Clark, som är en av universitetets administratörer är eldsjälen bakom programmet. Det har nyss startats och är unikt för USA, säger han. De sex första eleverna har klarat skolan mycket bra trots att de kom till en ovan miljö, nästan som ett främmande land för dem, säger Richard Clark.

Tolv elever till är på väg in i HOPE-programmet och Richard Clarke själv har fullt upp med att informera andra skolor om hur University of Nevada arbetar. Om det bara vore enklare att finansiera, skulle många fler kunna få utbildning, säger han som varit nära hemlöshet själv under sin uppväxt och ser sitt arbete som ett ansvar mot eleverna och samhället.

– För mig är det viktigt personligen och det är det för många av mina kolleger på campus också och behovet är stort. Det finns 14 000 hemlösa skolungdomar bara i Las Vegas. Vi gör det här för att det är ett jättebra program och för att är rätt att göra det, säger Richard Clark.

Kostnaden för att gå på collage i USA varierar och det finns möjlighet att få bidrag eller stipendier. På University of Nevada kostar det mellan 50 000 och 200 000 kronor om året, beroende på nivå och vilken delstat man kommer från.

Norm Bedford på Nevadauniversitetet, som varit finansiell rådgivare i tre decennier berättar att 77 procent av skolans 28 000 elever behöver finansiellt stöd på något sätt. Norm Bedford själv är skeptisk till gratis skolan. Han lutar åt att studenterna, i så fall, inte skulle anstränga sig lika mycket för att nå bra resultat. De som inte har råd själva, kan få hjälp.
Kostnaderna för utbildning är en viktig fråga i valrörelsen.

Bernie Sanders, för demokraterna, mobiliserade många unga väljare genom krav på avgiftsfri skola och billigare lån. Han förlorade mot Hillary Clinton som nu är demokraternas presidentkandidat, men hon har tagit över en del av hans förslag.

Hon har lovat att allmänna universitet, till skillnad från privata, ska bli gratis för familjer som tjänar mindre än 720 000 kronor om året och att inkomstgränsen ska höjas till drygt en miljon kronor om några år.
Förberedande skola för universitet, så kallat community collage, ska bli helt avgiftsfritt enligt Clinton.

Jeanette Jackson går på just ett sånt i Las Vegas. Hon är 24 år, har gått fram och tillbaka i skolan och är värdinna på heltid på ett casino på The Strip, den berömda nöjesgatan. Nu studerar hon på halvtid för att kunna söka till universitet och bli jurist eller psykolog. Hon tror att många fler skulle utbilda sig om det vore gratis.

– Det kan vara svårt att ha råd att försörja en familj och betala studier samtidigt, med böcker och resor och allt dessutom.

Hon lutar åt att rösta på Hillary Clinton, just på grund av utbildningspolitiken och vet inte så mycket om vad den republikanske presidentkandidaten Donald Trump vill göra om han vinner.

Han har inte sagt så mycket om högre utbildning, men hans kampanj är mot att ta bort skolavgifter och har antytt att skatterabatter för skolor kan vara en väg att få ner avgifter.

Både Trump och Clinton har sagt att staten tar för bra betalt för studielånen men Trumps förslag är att privatisera lånen så att bankerna sköter dem istället. Han har också talat om att införa skolpeng, 20 miljarder dollar ur statsbudgeten till delstaterna, för att ge elever ökade möjligheter att välja en privat skola.

Hillary Clinton är mot skolpeng och anser att modellen skulle försämra den allmänna skolan.

Bethany och Theresa, i början av det här reportaget, är lyckliga över att få hjälp att betala sina studier, en omöjlig sak att klara för deras familjer. Bethany ber att få säga något till andra unga i samma situation som hon innan vi skiljs åt.

– Det verkar så svårt och dystert ibland och man vill ge upp varannan dag, som att livet är över. Men man vet aldrig vad som händer. På vägen lär man sig mer om livet och lär sig uppskatta det och det kan leda fram till en guldgruva.

– Det finns alltid hopp inflikar Theresa. Det finns alltid hopp, instämmer Bethany.

Relaterat

Mer om Presidentvalet i USA 2016

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".