Oroligheterna i Mosul
Oroligheterna i Mosul. Foto: TT
STUDIO ETT TORSDAG 27 OKTOBER

Iraks framtid efter slaget om Mosul

"Stor skräck för vad som ska ske"
17 min

Offensiven mot Mosul och den så kallade Islamiska Staten pågår för fullt men frågan är vad som ska hända med det konfliktdrabbade landet efter att terrormilisen IS är besegrad. Enligt bedömare har många av dem som nu deltar i offensiven inte så mycket mer gemensamt än målet att bli av med IS. Det gör att de verkligt stora problemen riskerar att dyka upp efter att Mosul är befriat från IS.

Enligt Amerikanska källor ska runt 1000 IS-krigare ha dödats och mellan 3000 och 5000 IS-krigare fortfarande vara kvar i staden. Men man vet lite om vad som händer inuti Mosul just nu, säger utrikeskorrespondent Cecilia Uddén.

– Vi vet att man straffas med döden om man har ett simkort.

Några klara planer för vad som händer om och när Mosul befrias finns inte men det man kan säga är att man har stora utmaningar framför sig, säger Joel Ahlberg vid Folke Bernadotteakademien.

- När IS intog Mosul 2014 var Irak nära en kollaps på grund av misskötta relationer mellan de två stora grupperna shiiter och sunniter.

Hör även EU-parlamentarikern Lars Adaktusson om resolutionen som röstats igenom i Bryssel idag. Enligt den bör minoriteterna i Irak få ett visst självstyre och militärt stöd av Europa om det behövs.

Hör även Kara Hermez, ledamot i assyriska Riksförbundet och själv född i Mosul och tillhör en minoritet från Irak som har drabbats hårt av konflikterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".