Uje Brandelius, musiker drabbad av Parkinsson sätter upp självbiografisk popmusikföreställning och Iris Viljanen kompar på piano
Uje Brandelius, musiker som sätter upp självbiografisk popmusikföreställning och pianisten Iris Viljanen. Foto: Foto: Sveriges Radio.

Livet kan plötsligt ta en oväntad vändning

"Kärleken, livet och dagishämtningar"
14 min

Om att få ett besked om en allvarlig sjukdom. Om allt som du plötsligt måste hinna med innan det är för sent. Om precis detta handlar "Spring Uje Spring" en självbiografisk popmusikföreställning som har premiär om bara någon vecka. Hör Uje Brandelius om när det otänkbara händer.

När Uje Brandelius  var mitt uppe i livet med musikskapande, dagishämtning och andra vardagliga bryderier kände han plötsligt hur hans vänsterhand blev sämre och sämre.

På sjukhuset fick han frågan om en nerv kunde ligga i kläm eller om han drack mycket kaffe. När proverna var klara väntade han sig därför ett enkelt svar om att de inte hittat något. Istället fick han svaret att han hade en allvarlig sjukdom.

– De första dagarna var som ett skämt, jag kunde inte ta in att det var sant. Det var som en jobbig dröm som jag snart skulle vakna upp ur. Men den här jobbiga drömmen vaknade jag aldrig upp ur, säger Uje Brandelius.

Svaret han fick var att han hade Parkinson. En progressiv sjukdom som kännetecknas av skakningar, stelhet och svårigheter att röra sig.

– Efter sorgen och chocken började en stress smyga sig på. Alla människor blir ju äldre och man känner att man måste hinna med saker. För mig blev det som om livet sattes på fast forward, säger Uje Brandelius.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".