Lokalpolitikern Reimont Otoni representerar Arbetarpartiet i Rios stadsfullmäktige. Han säger att partiet slutade lyssna på gatans röster.
1 av 6
Lokalpolitikern Reimont Otoni representerar Arbetarpartiet i Rios stadsfullmäktige. Han säger att partiet slutade lyssna på gatans röster. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio
Larissa Velasques brukar inte demonstrera och beskriver hur hon blev politiserad på universitetet. Hon tänker rösta på det nya vänsterpartiet PSOL i borgmästarvalet på söndag.
2 av 6
Larissa Velasques brukar inte demonstrera och beskriver hur hon blev politiserad på universitetet. Hon tänker rösta på det nya vänsterpartiet PSOL i borgmästarvalet på söndag. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio
Kusinerna Lucia och Janet Cantanede har alltid röstat på Arbetarpartiet PT. De säger att den nya vänstern inte inser att man måste kompromissa för att komma till makten.
3 av 6
Kusinerna Lucia och Janet Cantanede har alltid röstat på Arbetarpartiet PT. De säger att den nya vänstern inte inser att man måste kompromissa för att komma till makten. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio
Daniela Pineiro är besviken på Arbetarpartiets 14 år vid makten. Hon tycker att de förhandlade bort frågor om samkönade äktenskap och aborträtten och hoppas på det nya vänsterpartiet PSOL
4 av 6
Daniela Pineiro är besviken på Arbetarpartiets 14 år vid makten. Hon tycker att de förhandlade bort frågor om samkönade äktenskap och aborträtten och hoppas på det nya vänsterpartiet PSOL Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio
Demonstrationståget genom Rio mot den nya högerregeringens besparingspaket.
5 av 6
Demonstrationståget genom Rio mot den nya högerregeringens besparingspaket. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio
Luciana Boiteux är vicekandidat till borgmästarposten i Rio för vänsterpartiet PSOL. Partiet är starkt bland medelklassen och de intellektuella men har inte många väljare bland de fattigaste.
6 av 6
Luciana Boiteux är vicekandidat till borgmästarposten i Rio för vänsterpartiet PSOL. Partiet är starkt bland medelklassen och de intellektuella men har inte många väljare bland de fattigaste. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio

Vänstern krisar i Brasilien

"Vårt parti har blivit kriminaliserat, som om vi vore de enda korrupta"
10 min

I Brasilien hålls andra omgången i lokalvalet nu på söndag - då brasilianarna ska välja borgmästare. Valen är de första sedan landets tidigare president Dilma Rousseff avsattes av kongressen, anklagad för att ha fuskat med budgeten.

Hennes parti, Arbetarpartiet, som styrt Brasilien i 14 år väntas förlora stort i valet och alltfler frågar sig om den brasilianska vänstern har någon framtid. Vår Latinamerikakorrespondent Lotten Collin rapporterar från Rio de Janeiro.

– I småstäderna runtomkring São Paulo hade vi 68 borgmästare från Arbetarpartiet. Efter det här valet kommer vi bara ha åtta kvar. Vi brukade säga att São Paulo hade som ett rött skärp, nu är det helt blått, säger Reimont Otoni när vi möts på trappan till Rio de Janeiros stadshus.

Även här i Rio har Arbetarpartiet, som Reimont representerar, lidit stort nederlag.

– Inför första valomgången för några veckor sedan så sa till och med vänstersympatisörer till mig att byta parti för de ville inte rösta på Arbetarpartiet efter alla korruptionsskandaler som varit, säger Reimont Otoni.

Han lyckades behålla sin plats i stadsfullmäktige, men förlorade fyra av sina sex partikollegor. Nu återstår den andra valomgången där borgmästare ska utses, men för Arbetarpartiet är loppet redan kört.

– Jag ser flera skäl till att Arbetarpartiet förlorat så mycket stöd. Vårt parti har blivit kriminaliserat, som om vi vore de enda korrupta politikerna i Brasilien, säger Reimont Otoni, som sedan radar upp de som i hans tycke är skyldiga till att Arbetarpartiet fått dåligt rykte: Medierna, den globala kapitalismen, det brasilianska rättssystemet och inte minst kongressen, som ju tidigare i år röstade för att ställa president Dilma Rousseff inför riksrätt.

– Eliten tolererade inte en vänsterregering som ville förbättra livet för de allra fattigaste, säger Reimont Otoni, som hävdar att Dilma blev utsatt för en statskupp.

Arbetarpartiets 14 år vid makten fick ett abrupt slut den 31 augusti i år, när president Dilma Rousseff avsattes av kongressen, anklagad för att ha fuskat med budgeten. Vid det laget hade regeringen bara stöd av runt en tiondel av befolkningen – anledningen var inte så mycket budgetfusket som en gigantisk korruptionshärva som rullats upp dom senaste två åren.

Brasilianska byggbolag ska ha mutat politiker i utbyte mot värdefulla kontrakt för det statliga oljebolaget Petrobras. Dilma Rousseff anklagas inte personligen för att ha tagit emot mutor, men andra högt uppsatta medlemmar i Arbetarpartiet och dess tidigare koalitionspartier är åtalade, inklusive ex-president Lula da Silva.

– Korruptionsåtalet mot Lula är bara den brasilianska elitens sätt att försöka förhindra honom att ställa upp igen i nästa val 2018. Han är ett offer, säger Reimont Otoni.

Jag har hört samma åsikt många gånger förr under de två åren som korruptionsskandalen sakta krupit närmre Brasiliens nästan helgonförklarade ex-president. Det är snudd på omöjligt att lirka ur någon självkritik från Arbetarpartiet, som trots sina 14 år vid makten gärna tar på sig offerkoftan. Men till slut säger Reimont:

– Ja, kanske tappade vi bort lite av vår mening och mål längs vägen. Makten gjorde att vi slutade lyssna på gatans röster.

Gatans röster hör jag dagen därpå. Som alltid på brasilianska demonstrationer kommer samba-orkestern först, och ställer upp sig på trapporna där jag dagen före satt och intervjuade Reimont Otoni. Sakta fylls torget på med människor som vill protestera mot det åtstramningspaket som den nytillträdda högerregeringen vill genomföra.

– Jag och hela min familj är beroende av den allmänna sjukvården, och jag är rädd för att regeringens nya budgetpaket kommer innebära att den försämras, säger historiestudenten Larissa Velasques.

– Jag brukar inte gå på demonstrationer och jag tillhör inget parti, men jag har börjat intressera mig mer för politik sen jag började på universitetet, säger Larissa.

– Men du har ju Freixos klisterlapp på väskan, säger jag, och pekar på Larissas ryggsäck.

Marcelo Freixo är en av de två kandidater som Rio-borna ska välja mellan i borgmästarvalet på söndag. Han tillhör vänsterpartiet PSOL, som vuxit nästan i samma takt som Arbetarpartiet minskat. 

– PSOL är inte som Arbetarpartiet. De vill ha en deltagande demokrati, de lyssnar, och de är vänster på riktigt säger Larissa Velasques.

Hon är inte ensam om sin åsikt. På demonstrationen syns nästan inga röda stjärnor - Arbetarpartiets symbol - istället har många i den unga publiken målat PSOLs röda sol på sina fanor och banderoller.

– Arbetarpartiet blev korrupt och gjorde allianser med högerpartierna och frikyrkorna så att de kunde hålla sig kvar vid makten. Jag röstade på Lula när han ställde upp 2002, men när Dilma tog över åtta år senare så hade jag redan tröttnat på Arbetarpartiet.

– De är gammaldags, står inte upp för homosexuellas rättigheter eller aborträtten. De förbättrade visserligen utbildningssystemet men glömde bort sjukvården, säger studenten Daniela Pinheiro, som också ska rösta på PSOL i borgmästarvalet.

Strax intill står två äldre kvinnor och muttrar när de hör Daniela prata.

– PSOL ser sig som den riktiga vänstern, de vägrar kompromissa och säger att de tänker behålla händerna rena - men det går inte i Brasilien, säger Lucia Cantanede, som ständigt blir avbruten av sin kusin Janet Cantanede som tycker att ungdomarna är otacksamma när de inte ser vad Arbetarpartiet åstadkommit.

– PSOL är populära hos medelklassen och de intellektuella, men ja, de har inte direkt nån framgång bland de fattiga i förorterna, som röstade på Arbetarpartiet, säger Lucia Cantanede.

På en vacker terrass uppe i bohemstadsdelen Santa Teresa står Luciana Boiteux och spelar in en reklamfilm som hon hoppas ska nå just de fattiga i Rios förorter. Luciana är PSOL:s vice-kandidat till borgmästarposten i Rio, tillsammans med förstanamnet Marcelo Freixo. Jag frågar henne om förslag som fri abort, samkönade äktenskap och legalisering av cannabis verkligen kommer vinna gehör i de fattiga kvarteren, där den verkliga makten ligger hos frikyrkorna.

– Frikyrkorna har en enorm kapacitet att mobilisera dom fattiga, som ofta har dålig utbildning och går på all den konservativa propaganda som kyrkorna kablar ut. Lösningen är att stärka utbildningssystemet, säger Luciana Boiteux, som själv är professor i juridik på Rios statliga universitet.

PSOLs motståndare i borgmästarvalet på söndag är just en frikyrkopredikant, som leder i opinionsmätningarna. Så överlag ser det inte ljust ut för vänstern i Brasilien. Höger-mitten-koalitionen under ledning av president Michel Temer har starkt stöd i kongressen och försöker få igenom ett omfattande besparingsprogram. Men Luciana misströstar inte.

– Jag tror att stödet för högern i senaste valet är en reaktion på korruptionsskandalen och att folk är trötta på Arbetarpartiet efter 14 år, säger Luciana Boiteux, som inte tror att den konservativa vågen kommer hålla i sig. Men runt om i Latinamerika syns liknande scenarier. Högern vinner val på att lova åtstramningsprogram och en striktare valutapolitik. Luciana Boiteux letar ett tag efter ett positivt exempel och finner det till slut – lite längre norrut.

Jag sätter hoppet till Hillary Clinton. Om hon vinner så kanske det kan ge den latinamerikanska vänstern lite medvind. Jag försöker alltid tänka att det kunde vara värre, säger Luciana Boiteux från PSOL.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".