Påven under onsdagsaudiensen. Petersplatsen är full av folk när påven håller sitt tal.
1 av 2
Påven under onsdagsaudiensen. Petersplatsen är full av folk när påven håller sitt tal. Foto: Margareta Svensson/Sveriges Radio.
Lotta Smeds är chef för Vatikanradions skandinaviska redaktion.
2 av 2
Lotta Smeds är chef för Vatikanradions skandinaviska redaktion. Foto: Margareta Svensson/Sveriges Radio

Vad vet påve Franciscus om Sverige?

"Jag tror inte han är medveten om hur sekulariserat det är"
9:27 min

På måndag anländer påve Franciscus till Malmö för ett tvådagars besök i Sverige. Det är det första Sverigebesöket av en påve sen 1989. Men varför kommer han? Hur skiljer han sig från tidigare påvar?  Och vad vet påven om Sverige?

Vår korrespondent har besökt Vatikanstaten i Rom och påvens eget medieimperium, Vatikanradion.

Påve Franciscus får applåder när han kommer upp på podiet på Petersplatsen efter att ha gjort entré genom folkhavet stående i påvebilen.

Påven välsignar församlingen innan undervisningen av den katolska läran tar vid, en bibeltext blir läst på åtta språk, bland annat arabiska. Ett initiativ påve Franciscus tagit för att visa solidaritet med de kristna som förföljs i länder i Mellanöstern.

Nu under det så kallade Barmhärtighetens jubelår, handlar mycket om hur man bör visa medlidande med behövande, påvens veckotal den här dagen handlar om att vi inte ska vara rädda för att hjälpa en medmänniska.

I slutet av november avslutas detta extra barmhärtighetens jubelår, som påve Franciscus beslutat om, eftersom han anser att vår tid är alltför självupptagen.

Bredvid mig på Petersplatsens läktare, sitter Elisbetsystrar, de är nunnor från Ukraina och Tyskland klädda i svarta dok, de viftar med sjalar och sjunger. De är några av de många katoliker som vallfärdar till Rom under jubelåret. 

I det katolska Italien citeras påvens veckotal i nyhetssändningar, men framför allt så sprids det och översätts i sin helhet till med än 30 språk genom Vatikanens eget medieimperium, Vatikanradion.

Chefen för den skandinaviska avdelningen, Lotta Smeds visar runt i Vatikanradions lokaler i ett palats nära Petersplatsen.

Bland Vatikanradions 200 anställda, finns två svenskar och dessutom medarbetare från Norge, Danmark och Finland.

Sex dagar i veckan görs sändningar på nätet på svenska, på hemsidan finns också artiklar om aktuella frågor som rör den katolska kyrkan.

Vatikanradion startade med radions uppfinnare Marconi på 30-talet och består idag också av en tv-avdelning som sprider material från påvens tal och resor.

Lotta Smeds har bott i Italien sen början av 90-talet, då hon också konverterade. Att vara katolik är en förutsättning för att vara anställd här. Efter tio år här är hon väl insatt i det mesta som rör påvens religionsutövning.

Inför påvens Sverigebesök har Lotta Smeds även fullt upp med att informera de omkring hundra journalister som ska följa påven på resan.

När påven Franciscus tillträdde 2013, blev han uppmärksammad som den första jesuiten som är påve, han lever enkelt och är både vänlig och sträng. Han har genomfört reformer i Vatikanstaten som fått många att tro eller hoppas att han även kommer att verka för att till exempel synen på abort till exempel ska lättas upp.

Reformerna av administrationen har inte uppskattats av alla – det är inte alla i Vatikanen som har tagit emot det med glädje.

Plötsligt avbryts vi av ljud från en av flera högtalare som finns uppsatta, i korridorerna. varje dag hörs en Mariabön.

Påve Franciscus har fått stor medial uppmärksamhet, inte minst för hans ställningstagande för flyktingar och hans resor till flyktingar Lampedusa och Lesbos - och när han kritiserades på hemmaplan för att inte också Vatikanstaten tog emot flyktingar - så erbjöd han ett par familjer skydd i Vatikanen. 

Flera av hans beslut är provocerande för vissa, även att han nu åker till Sverige för att delta i den lutherska världskonferensen och 500-års minnet av reformationen, som ju innebar ett utplånande av katolicismen i Sverige.

Men vi är alltså i barmhärtighetens jubelår, då försoning betonas.

Men vad vet påve Franciscus om Sverige?

– Jag tror inte han är medveten om vilket land han kommer till och om hur sekulariserat Sverige är. Men när han väl kommer till Sverige så är han mån om att möta människor.

I Frankrike debatterades påvens syn på genusteori för en tid sen apropå ett uttalande han gjort i samband med en annan resa.

Sonen i en fransk katolsk familj hade sagt att han "vill bli flicka" när han blir stor. Enligt pappan hade franska skolor undervisat i genusteori. Påvens sa då att det är en sak att vara homosexuell eller byta kön, men att undervisas om detta i skolan är fel. Och anklagade franska skolor för att "indoktrinera skolbarnen i genusteori"

Den franska skolministern reagerade på att kyrkan la sig i undervisningen men försäkrade samtidigt att genusteori inte förekommer i franska skolor överhuvudtaget.

Men som sagt ännu har påve Franciscus inte varit i Sverige där sådana här frågor är livligt diskuterade.

– Han har ett tydligt ställningstagande i sådana här frågor och anser att en man är kallad att bli fader och en kvinna att bli moder, även om hon inte är moder.

Lotta Smeds anser att man i debatten ofta blandar samman de olika uppdrag som påven har. Hans roll som andlig ledare blandas ihop med hans internationella arbete som ofta tolkas politiskt. Lotta Smeds tror inte att katolicismen kommer att genomgå stora reformer, då skulle den förlora sitt värde som religion.

– Ibland undrar jag vem som vill ändra på katolska kyrkan – jag tror det mest är folk som inte är katoliker, säger Lotta Smeds, chef för den skandinaviska redaktionen på Vatikanradion i Rom. 

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".