STUDIO ETT MÅNDAG 31 OKTOBER

Historiskt påvebesök i Skåne

Studio Ett på plats när påven Franciskus besöker Malmö, 16.00
20 min

Påven Franciskus besöker Lund och Malmö, där katoliker och protestanter för första gången uppmärksammade 500 års-minnet av reformationen tillsammans.

Han predikade i Lunds domkyrka med sina lutherska kollegor och han fick stormande applåder av de tusentals katoliker som följde honom på storbild från Malmö arena.

Hör mer från påvens besök i Malmö här.

– Det var knäpp tyst när påven bad om enhet i kyrkan. Efteråt var det stormande applåder, sa Ekots reporter Samuel Larsson på plats.

Under eftermiddagen hölls den ekumeniska gudstjänsten i Lunds domkyrka med påven och företrädare för lutherska världsförbundet. Både protestanter och katoliker deltog.

Margareta Grape, projektledare vid Svenska Kyrkan och före detta chef för kyrkans internationella arbete, kallade gudstjänsten historisk.

– När de gick in i domkyrkan gick påven i mitten och de två lutherska ledarna vid hans sida. De hade samma liturgiska vita dräkter. Det var ett oerhört starkt budskap om att det inte är jag, utan vi.

Jessica Moussa, vice ordförande Sveriges unga katoliker, var med vid Malmö Arena och väntade spänt på påvens framträdande där efter gudstjänsten i Lund.

– Hela kroppen pirrar. Det bränns i magen. Jag hoppas komma närmare påven än jag nånsin varit. Det sprids glädje ifrån honom. Han tittar in i dina ögon trots att du är i ett folkhav. Det är lite av Jesus kärleksbudskap bakom den här påven.

Påvens budskap under gudstjänsten handlade om försoning mellan två grupper av kristna som stridit i 500 år.

– Besöket gör att det blir lite mer normalt att vara katolik i Sverige. Religionen återtar sin plats, vi går in i ett postsekulärt samhälle. Tron kommer tillbaka men i mer individuell skepnad  och underifrån, säger Douglas Brommesson, statsvetare och lektor vid Lunds universitet.

Påven har som uppgift att bevara enheten och kontinuiteten även om han betonar färändring, poängterar han.

När mörkret sänkte sig i Malmö kom påvens kortege till Malmö arena.

Och påven Franciskus åkte in i sin golfbil på själva arenan till allmänt jubel och lovsång från de tiotusentals åskådarna. Med sig hade han Martin Junge, generalsekreterare i lutherska världsförbundet.  

– Han såg framför sig ett bord där vi kan dela vin och bröd. Det är en stark bild av enad kyrka, när olika kristna kan dela nattvarden någon gång i framtiden, säger Titti Hahn, journalist på programmet Människor och Tro i Sveriges Radio P1.

Påven är enligt katolicismen guds ställföreträdande på jorden och det är det som enligt Hahn förklarar entusiasmen hos många katoliker.

Under tisdagsmorgonen väntas sen påven sen hålla gudstjänst inför 19000 åskådare i Malmö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".