En man håller i ett kreditkort och skriver samtidigt på en laptop. Foto: Fredrik Sandberg/TT.
Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Nätbedrägerier ökar snabbt i Sverige

"River alla mina saker med personnummer på"
16 min

Bedrägerier med stulna kontouppgifter och kapade identiteter ökar mycket snabbt i Sverige. Hittills i år - fram till och med augusti - har 66 000 bedrägerier polisanmälts.

Det vanligaste bedrägeriet är när kapade kontokortsuppgifter används för att köpa varor och tjänster. Eller också blir personnumret kapat och bedragaren tar lån eller köper varor under någon annans identitet.

– Det är inte tillräckligt hög säkerhet idag och det är något vi måste prata om. Vi är inte tillräckligt misstänksamma på nätet. Det är som vi ger bort våra plånböcker bara nån kommer och frågar efter den, säger Örjan Brinkman, ordförande i Sveriges konsumenter och tidningen Råd & Rön

Han har själv fått sitt kontokort kapat. En hotellbokning för 30 000 kronor i Rom gjordes med Brinkmans kortuppgifter.

– De måste ha en uppgörelse med hotellet, för jag kan inte se att de bara vill åka och bo på hotellet. Det har varit en lång process, jag har fortfarande inte fått tillbaka pengarna trots att det gått fyra månader. Jag kände mig blåst. Även jag kan drabbas och jag tyckte att det var viktigt att gå ut med det.

En annan av som drabbats ID-kapning är Pia Sandvall. Trots att bedragaren gripits krävs hon fortfarande på 20 000 kronor i sms-lån sen någon använt hennes personnummer.

– Det finns inget skyddsnät och känns helt godtyckligt om man får något tillbaka, säger Pia Sandvall som blivit ifrågasatt av låneföretaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".