Hazim Gurda är imam på Bosninska islamiska församlingen i Örebro. Peter Andersson är kontorschef på begravningsbyrån Fonus i Örebro.
1 av 2
Hazim Gurda är imam på Bosninska islamiska församlingen i Örebro. Peter Andersson är kontorschef på begravningsbyrån Fonus i Örebro. Foto: Shaho Mwany/Sveriges Radio
Annie Stavling är enhetschef på boutredningen i Stockholm.
2 av 2
Annie Stavling är enhetschef på boutredningen i Stockholm. Foto: Shaho Mwany/Sveriges Radio

Asylsökande som dör

"Varje situation är unik"
5:01 min

Varje år söker sig många människor till Sverige, undan krig och förtryck och fattigdom. Men för några av dem hinner livet i det nya landet inte ens börja. Några dör medan de väntar på ett beslut om asyl. Reportage av Shaho Mwany och Staffan Axelsson.

För de anhöriga kan det här förstås vara mycket svårhanterat, men även i församlingar och på begravningsbyråer, som är vana att hantera dödsfall, kan det vara svårt att veta hur man ska gå tillväga.

Hazim Gurda är imam på Bosniska islamiska församlingen i Örebro och vi träffar honom framför graven till en nyss avliden asylsökande man.

– Det är sorgligt. Sedan dyker frågor upp, vad kommer hända med familjen? Kommer de stanna i Sverige eller får avslag och tvingas att lämna Sverige och flytta tillbaka.

Hazim Gurda står på Norra kyrkogården i Örebro, framför honom ligger en grav. Ännu finns ingen gravsten, men på en träbit står mannens namn och födelsedatum - vi kallar honom Mohammad. Mohammad flydde från Syrien med sin fru och två vuxna barn. Efter en lång resa kom de till Sverige och sökte asyl. Men innan de hunnit få besked så dog Mohammad.

Under förra året var det 52 personer som avled under asylprocessen i Sverige, visar siffror från Migrationsverket. Fram till sista augusti i år handlar det om 43 dödsfall.

Men hur man ska gå tillväga med begravningen eller en eventuell transport till hemlandet, det kan även församlingar och begravningsbyråer ha svårt att hantera. Hur gör med med någon som saknar personnummer, inte finns i folkbokföringen och kanske saknar kända anhöriga?

Processen kan dra ut på tiden Och samtidigt är det enligt flera traditioner viktigt att begravas så fort som möjligt.

Peter Andersson är kontorschef på begravningsbyrån Fonus i Örebro.

– Jag själv som är uppvuxen här i Sverige kan tycka att fjorton dagar, upp till fyra veckor, är en ganska normal tid i väntan på en begravning, men när man har en annan tradition, då är det klart, då blir det en frustration.

Peter Andersson och imamen Hazim Gurda ordnade begravningen för Mohammad. Men eftersom ingen av dom hade erfarenhet av att begrava asylsökande uppstod flera frågor. Var kunde Mohammed begravas och vem skulle stå för kostnaderna?

Familjen saknade pengar och Peter Andersson kontaktade ansvariga inom kyrkan, men ingen kunde ge ett rakt svar om vem som skulle bekosta begravningen.

– Jag pratade med kyrkogårdschefen och han skulle återkomma. Han var lite osäker till att börja med, men återkom senare.

De hade haft en diskussion i sitt arbetslag då de undersökte saken och hade kommit fram till att de inte skulle göra det i det här fallet. Utan han hade varit i kontakt med kommunen på den här orten, så de hade kommit överens om i det här fallet att kommunen skulle stå för kostnaden.

Enligt svensk lag är det i första hand dödsboet som ska betala för gravplats, begravningsbyrå, kista, kremering och transport. Men när det inte finns tillgångar i dödsboet övergår ansvaret till kommunen, som betalar för det allra mest grundläggande

I de fall när anhöriga vill att kroppen ska fraktas till hemlandet så står kommunen aldrig för kostnaderna. Lagen tillåter inte det och i de fallen måste anhöriga själva betala transporten.

Men det händer också att asylsökande som dör saknar anhöriga i Sverige, och ibland kan det till och med vara svårt att hitta anhöriga utomlands.

Vi har frågat 14 av de kommuner som tog emot flest asylsökande förra året. Fyra av dem svarar att de har haft fall då det inte funnits anhöriga i Sverige, och två kommuner uppger att man haft fall när man inte kunnat hitta några anhöriga överhuvudtaget. 

Annie Stavling är enhetschef på boutredningen i Stockholm, och hon säger att om det inte finns några kända anhöriga, så kan man vända sig till Migrationsverket. Och om inte det ger resultat, till berörd ambassad till exempel.

– Någonstans till slut, om vi hamnar i ett ansvar som kommun måste ta, så måste så småningom en begravning ordnas och då är det begravningslagen som styr den processen. Varje situation är unik, vilket gör att det kan bli så att vi ordnar med en jordbegravning. Vi skulle aldrig ordna en kremering innan vi vet att det skulle vara en uttrycklig vilja, utan då ordnar man en jordbegravning för då kan man alltid ändra ett gravskick senare.

Mohammad var muslim, men på den ort där han bodde vid sin död saknades det en muslimskt begravningsplats. Med hjälp av imamen Hazim Gurda fick han sin grav i Örebro istället. Han står där nu, Hazim Gurda, framför graven, tillsammans med begravningsentreprenören Peter Andersson. De minns en fin begravningscermoni, där många församlingsmedlemmar dök upp, trots att ingen av dem hade träffat Mohammed när han levde:

– Jag parkerade bilen här, precis bredvid graven, och flera personer kom fram till bilen och ville gärna vara med och lyfta ut kistan ur begravningsbilen fram till graven där vi står nu och sänka ner kistan. Känslan som jag hade då var att det här går bra, för att det var ett 20 - 30 tal personer som var här närvarande här vid gravplatsen.

Vad tänker du på?

– Jag tänker på att hans kropp ligger här framför oss och själen ligger på en annan plats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".