Patrick Moldenhauer tror att män är mer konservativa än kvinnor när det kommer till preventivmedel.
Patrick Moldenhauer tror att män är mer konservativa än kvinnor när det kommer till preventivmedel. Foto: Sanna Karlsson/Sveriges Radio.

P-piller för män - men inte om det ger biverkningar

"Låter lite obehagligt att köra in en stav i armen"
10 min

I många år har det talats om att p-piller för män är på gång men än så länge har vi inte sett något ute på marknaden. Nu har det åter igen gjorts framsteg på flera håll. Bland annat har brittiska forskare hittat ett sätt att hindra spermierna från att simma.

De Brittiska forskarna har använt ett ämne som tar sig in i spermiens svans och då gör att den står still och inte kan ta sig fram till äggcellen och befrukta den.  

– Det är ett jättespännande första steg men det återstår mycket innan man kan se att det fungerar på människor säger, professor Kristina Gemzell Danielsson.

Sexolog på RFSU, Susanne Larsdotter, menar att det skulle betyda mycket att man i en etablerad parrelation skulle kunna diskutera vem som ska bära ansvaret för att äta preventivmedel.

– Det skulle också få en stor betydelse eftersom båda kan bestämma över sin reproduktion.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".