Mamman Gawré visar bild på dottern Suad, IS fånge.
1 av 11
Mamman Gawré visar bild på dottern Suad, IS fånge. Foto: Cecilia Uddén/Sveriges Radio
Gawrés döttrar hålls fångna av IS.
2 av 11
Gawrés döttrar hålls fångna av IS. Foto: Cecilia Uddén/Sveriges Radio
Gawrés dotter Suad hålls fånge av IS.
3 av 11
Gawrés dotter Suad hålls fånge av IS. Foto: Cecilia Uddén/Sveriges Radio
Yazidiernas tempel i Lalesh
4 av 11
Yazidiernas tempel i Lalesh Foto: Cecilia Uddén/Sveriges Radio
En kvinna kysser Yazidiernas tempel i Lalesh.
5 av 11
Luqman, Yazidisk guide i Lalesh Foto: Cecilia Uddén/Sveriges Radio
Marken i Lalesh är helig, därför måste man ta av sig skorna i hela området, men marken sopas ständigt.
6 av 11
Marken i Lalesh är helig, därför måste man ta av sig skorna i hela området, men marken sopas ständigt. Foto: Cecilia Uddén/Sveriges Radio
Det lilla yazidiska flyktinglägret nära dohuk för "överlevare". Hit förs kvinnor som lyckats fly från IS.
7 av 11
Det lilla yazidiska flyktinglägret nära dohuk för "överlevare". Hit förs kvinnor som lyckats fly från IS. Foto: Cecilia Uddén/Sveriges Radio
En kvinna gör bröd i det lilla yazidiska flyktinglägret nära dohuk för "överlevare". Hit förs kvinnor som lyckats fly från IS.
8 av 11
En kvinna gör bröd i det lilla yazidiska flyktinglägret nära dohuk för "överlevare". Hit förs kvinnor som lyckats fly från IS. Foto: Cecilia Uddén/Sveriges Radio
Det lilla yazidiska flyktinglägret nära dohuk för "överlevare". Hit förs kvinnor som lyckats fly från IS.
9 av 11
Det lilla yazidiska flyktinglägret nära dohuk för "överlevare". Hit förs kvinnor som lyckats fly från IS. Foto: Cecilia Uddén/Sveriges Radio
En flicka i det lilla yazidiska flyktinglägret nära dohuk för "överlevare". Hit förs kvinnor som lyckats fly från IS.
10 av 11
En flicka i det lilla yazidiska flyktinglägret nära dohuk för "överlevare". Hit förs kvinnor som lyckats fly från IS. Foto: Cecilia Uddén/Sveriges Radio
Flickor i det lilla yazidiska flyktinglägret nära dohuk för "överlevare". Hit förs kvinnor som lyckats fly från IS.
11 av 11
Flickor i det lilla yazidiska flyktinglägret nära dohuk för "överlevare". Hit förs kvinnor som lyckats fly från IS. Foto: Cecilia Uddén/Sveriges Radio

Tusentals yazidiska kvinnor fångna av IS

IS håller flickor som sexslavar i Mosul
12 min

Medan de irakiska styrkorna närmar sig Mosul, oroar sig en yazidisk mamma för vad som ska hända med hennes döttrar som hålls som sexslavar av IS. För två år sedan tillfångatog IS-krigare tusentals yazidier. Många av männen är fortfarande försvunna. Flickor och kvinnor togs som krigsbyte och har fått tjäna som sexslavar i Mosul. IS håller fortfarande uppskattningsvis 3000 flickor och kvinnor fångna.

Jag befinner mig i ett litet yazidiskt flyktingläger i norra irak, nästan alla kvinnor här har överlevt fångenskap hos IS. De togs som krigsbyte för drygt två år sedan, när IS förde bort tusentals yazidier från Sinjar. Många av männen och pojkarna är fortfarande försvunna.

Kvinnorna togs som krigsbyte och blev sexslavar hos IS-krigare i Mosul och Raqqa. Ett stort antal har lyckats fly, bland annat med hjälp av mellanhänder som köpt flickorna av IS-krigare och sen smugglat ut dem till en traumatiserad frihet. Vissa äldre kvinnor lyckades också fly på egen hand och 50-åriga Gawré berättar hur hon tillsammans med en grupp på 28 äldre kvinnor och små barn smög ut i natten medan Tvn stod på högsta volym i huset där IS höll dem, sen vandrade de i tre dagar.

Men idag är Gawré framförallt orolig för sina två döttrar, Suad och Samia. De är kvar i IS grepp. De yngre kvinnorna hade ingen chans att fly, de bevakades på ett helt annat sätt än de äldre.

Jag är så orolig för mina flickor, jag vet att de misshandlas av IS, det såg jag med egna ögon när också jag var tillfångatagen. Nu kanske de är hungriga och törstiga, och rädda, säger mamman Gawré.

Gawre är 50 år, men säger att hon åldrats ett decennium under de två år som gått sedan Samia och Suad kidnappades. Samia hade precis gift sig tre månader innan hon kidnappades och henns make, som är kvar här, har gått in i en djup depression. Han går omkring som en levande död med Samias sjal ständigt runt halsen, berättar Gawré. Och så tar hon fram mobilenn och visar en bild. Det är Suad, min yngsta, hon lyckades skicka den här bilden av sig själv på Facebook från fångenskapen, säger Gawré. 

Jag blir förvånad över att Suad inte har niqab på bilden, hon har inte ens sjal på sig utan en rosa topp och svart lång kjol. Ja det beror på att det var den här bilden de använde när hon skulle säljas vidare, säger mamma Gawré, som sett sin egen dotter bli fastkedjad, misshandlad och våldtagen.

Det unika för yazidierna är att de berättar om övergreppen mot flickorna. Yazidiska före detta sexslavar vittnar om vad de utsatts för. I många andra kulturer och religioner i Mellanöstern vore det otänkbart. Förknippat med djup skam.

I vissa muslimska samhällen blir våldtagna flickor offer för hedersmord. Men inte hos yazidierna, trots att sexuella förbindelser utanför äktenskapet är lika förbjudet som i andra religioner. Men yazidiernas andlige ledare, Baba Sheikh, har utfärdade ett dekret där han slog fast att alla kvinnor och flickor som återvänder från IS fångenskap är att betrakta som oskyldiga och kyska.  Renare än de renaste, som han sa. Och unga kvinnor som återvänder hem, hyllas och firas.

Många av de unga kvinnor som lyckas ta sig hem efter en lång fångenskap hos IS, förs till Yazidiernas tempel i Lalesh redan första dagen. Där blir de välsignade, de får heligt vatten ur källan som bara yazidier får besöka, och man ber för dem i templet.

Yazidiernas religion är omgärdad av stor mystik, många fördomar, många mycket speciella traditioner och förbud, och många hemligheter.

Bokstavstrogna muslimer beskyller yazidierna för att dyrka satan, det bygger på den yazidiska berättelsen om den fallne ängeln, Lucifer, som yazidierna kallar Malek Taus, ängeln Taus, som betyder påfågel. Och att den svarta ormen, som i många andra religioner också symboliserar Satan, är helig för yazidierna, handlar om att det var den svarta ormen som räddade arken från att sjunka genom att slinka in o täppa igen hålet i Arkens botten. 

Mamman Gawré, i flyktinglägret säger att deras religion är fredlig, vi har aldrig startat några krig, vi har alltid varit utsatta för andras övergrepp. Varför vill de hela tiden straffa oss? Och varför är det ingen som bryr sig om våra kidnappade flickor?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".