Gori var den sovjetiske diktatorn Josef Stalins hemstad, nu har Stalin blivit huvudattraktion för turister.
1 av 8
Gori var den sovjetiske diktatorn Josef Stalins hemstad, nu har Stalin blivit huvudattraktion för turister. Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio
21 åringarna Oscar och Kristian vill veta mer om Stalin och därför besöker de Stalinmuseet.
2 av 8
21 åringarna Oscar och Kristian vill veta mer om Stalin och därför besöker de Stalinmuseet. Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio
I museishoppen säljs Stalinprylar, viner, flaskor som ser ut som Stalin, tobak och t-shirts.
3 av 8
I museishoppen säljs Stalinprylar, viner, flaskor som ser ut som Stalin, tobak och t-shirts. Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio
Prylar med Stalin på säljs som souvenirer i Gori.
4 av 8
Prylar med Stalin på säljs som souvenirer i Gori. Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio
15 åriga Marie från Gori har ingen uppfattning om Stalin alls.
5 av 8
15 åriga Marie från Gori har ingen uppfattning om Stalin alls. Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio
Filmregissören George Sisjalolidze gör en film om Stalins återkomst 2016.
6 av 8
Filmregissören George Sisjalolidze gör en film om Stalins återkomst 2016. Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio
Stalins dikter läses upp inför entusiastiska åskådare vid Stalinmuseet i Gori, Georgien.
7 av 8
Stalins dikter läses upp inför entusiastiska åskådare vid Stalinmuseet i Gori, Georgien. Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio
Regiassistent vid Stalinfilmen Tea, t v, vill inte ha någon uppfattning för eller emot Stalin.
8 av 8
Regiassistent vid Stalinfilmen Tea, t v, vill inte ha någon uppfattning för eller emot Stalin. Foto: Maria Persson Löfgren/Sveriges Radio

Turismen blomstrar i Georgien

Stalin har blivit turistattraktion
6:37 min

Den sovjetiske diktatorn Josef Stalin har blivit en turistattraktion
i sitt födelseland Georgien. Huset där han växte upp i staden Gori slår publikrekord och alla försöker slå mynt av legenden. I Ryssland tonas Stalins terror ned, samtidigt reses nya Stalinstatyer. I diktatorns födelsestad revs statyn ned, men hans hem har blivit en turistmagnet. I Gori är många till och med stolta över mannen som orsakade miljontals människors död.

Två män klänger på den minimala Stalinstatyn framför huset som var Josef Stalins barndomshem i Gori. De läser Stalins dikter och får rungande applåder från en grupp människor som håller röda sovjetiska fanor. Det är som att kastas tillbaka i tiden, men det är bara en filminspelning. 23 åriga Tea i säckiga jeans, t-shirt och mössa är regiassistent:

– Vad tycker du om Stalin, frågar jag henne. 

– Han var en person, väldigt viktig i historien och jag har inget för eller emot honom, säger hon.

Du har alltså inget emot honom, frågar jag henne. Ja just det, han var inte någon hjälte för mig, men jag är neutral till honom, säger hon och blir provocerad när jag frågar vad hon egentligen vet om Stalin och säger att hon nu måste ägna sig åt sitt arbete. På baksidan av huset möter jag två 21 åriga ryggsäcksturister från Schweiz. Oscar Jacobsson är svensk, men bor i Schweiz:

– Varför vill ni titta på det här, frågar jag?

– Alltså är vi på rätt ställe är det här Stalinmuseet, undrar Oscar först och svarar sen att de var i närheten och det intresserar oss.

Varför är det intressant ?

– Ja för historien bakom det hela, svarar Oscar.

Om det fanns ett motsvarande museum om Adolf Hitler i Österrike hur ser du på det, frågar jag Kristian.

– Har de inte det något, undrar Kristian. Det vore ju bra med ett museum om Hitler och att berätta om en person som påverkade historien vore bra för framtiden.

Oscar håller med:

– Ja jag skulle gå dit även om det vore Hitler i Österrike.

De båda vill dock inte ha ett museum som hyllar vare sig Hitler eller Stalin, utan ett som berättar allt. Museet i Gori fokuserar inte på terrorn alls.

Ett gäng ungdomar från Gori sitter och tittar på filminspelningen framför museet. Jag frågar vad de vet om Stalin:

– Jag kan inte säga vare sig något bra eller dåligt om Stalin, för jag kände honom inte, säger 15 åriga Marie. Hon säger att det är det de lär sig i skolan också.

Jag frågar vad hon vet om Hitler då:

– Hitler har jag hört mycket bra saker om, säger Mari och ändrar sig när hon ser min reaktion:

– För en del var han bra och för en del dålig.

Hon hävdar att Hitler var kommunistpartiledare, men eftersom hon inte kände honom personligen kan hon inte säga om han var bra eller dålig.

När jag frågar om hon vet varifrån Hitler kom blir det uppenbart att hon inte vet vem vi pratar om alls, hennes kompis sufflerar och säger Hitler var från Tyskland.

Under tiden börjar äldre georgier, som också följer filminspelningen att lägga sig i vårt samtal. En äldre man säger:

– Idag dödar folk varandra för några cigaretter, då handlade det om systemet och politiken och Stalin tvingades ta svåra beslut och agera som han gjorde beroende på hur situationen såg ut, säger mannen urskuldande.

Antalet besökare ökar ständigt till museet, 25 000 fler i år mot förra året då 75 000 besökte museet. Första gången jag var i Gori fanns inte en enda besökare och inte någon museishop där all sköns Stalinmania säljs. Du kan få hans favoritviner med guldetikett eller ditt vin i en flaska i form av Stalin själv fullt utrustad i typisk sovjetisk militäruniform, en tshirt med Stalin på, hans favorit piptobak, tändstickor, glas, knivar, ja aldrig har jag sett så många Stalinprylar på ett enda ställe.  Hon som sitter bak disken verkar inte särskilt angelägen att sälja och när jag frågar om hon skulle vilja ha en Stalinbyst hemma på hyllan eller något annat hon säljer ser hon besvärad ut och tittar åt ett annat håll.

Men andra besökare är entusiastiska över museet, som de beskriver som ett neutralt museum. En äldre kvinna från Finland, som köper tändsticksaskar med Stalin på och inte kan svenska men talar närmast felfri ryska säger att hon tycker att alla museer borde vara som detta i Gori.

Butikerna runt om museet har stora bilder på Stalin i fönstren och säljer också Stalinprylar. Stalin är sannerligen tillbaka i Gori och Georgien och frågan är vad det har för betydelse.

Filmregissören bakom spelfilmen som just spelas in vid museet vill inte svara på det

– Filmen handlar om Stalin och utspelar sig 2016, han dyker upp i Gori där han föddes, det är en surrealistisk film, säger George Sisjalolidze. Vad är meningen med att använda Stalin, frågar jag George.

– Jag använder inte Stalin, filmen är om folket som älskar Stalin och tar inte ställning för eller emot Stalin. Det är inte en film om att vara för eller emot utan det är en film om tro och hur långt tro kan ta människor, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".