Kommentarer på intervjun med Reinfeldt

Anna Dahlberg och Stigbjörn Ljunggren
10 min

Anna Dahlberg, chef för ledarredaktionen på Expressen och Stigbjörn Ljunggren, S-märkt statsvetare som doktorerat på och skrivit en bok om just Reinfeldt och de Nya Moderaterna kommenterar Fredrik Reinfeldts nya bok.

Anna Dahlberg tycker att en mer självkritisk ton hade varit på sin plats.

- Det är ju ett faktum att Moderaternas beslut att gå i armkrok med miljöpartiet 2011 i de här frågorna gjorde att Sverigedemokraterna växte. Det ledde också fram till en situation där S+MP-regeringen fick tvärnita förra hösten. 

Hon tycker att Fredrik Reinfeldt förenklar kring det missnöje som burit fram Sverigedemokraterna.

- Han vill ge en bild av att det är människor med låg utbildning som är dåligt informerade och man får väl ändå säga att det var ganska många i etablissemanget och bland medier som gjorde grova felbedömningar i faktaläget och Sveriges förmåga, säger hon.

Stigbjörn Ljunggren S-märkt statsvetare som doktorerat och skrivit en bok om Reinfeldt och de nya Moderaterna tycker att Reinfeldt fått bära mycket av skulden för Moderaternas motgångar.

- I grunden är han en av de mest framgångsrika ledare som moderaterna haft och de ligger de fortfarande på en hög nivå. När vi skriver historien om det här så kommer den lysa mer, säger han.

Anna Dahlberg tror att bilden av Reinfeldt kommer vara kluven.

-Å ena sidan har vi arbetslinjen och sättet att hantera krisen som var väldigt framgångsrikt. Men jag tror arvet kring frågor som migration, hotet från terrorismen, utanförskap och försvaret kommer göra att bilden av honom flagnar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".