Donald Trump i montage med kolindustri med rök ur skortstenar
USA:s blivande president Donald Trump har utlovat bättre villkor för den amerikanska kolindustrin. Oron finns nu för att det blir baklslag för klimatarbetet som ska hejda den globala uppvärmningen. Foto: Ted S. Warren/David Goldman/TT

Oro för vad Trumps kolsatsning leder till

Svante Axelsson: Trump är nog tio år för sent ute, slaget om kolet är redan vunnet
11 min

Donald Trump lär ha vunnit många röster på att lova att landet ska satsa på kolindustrin, igen. Nu finns oron att detta ska leda till bakslag för klimatarbetet som ska hejda den globala uppvärmningen.

Just när det gäller energipolitik och klimatpolitik har Donald Trump gett väldigt ingående vallöften.

– Han har sagt att USA ska dra sig ur Paris-avtalet, USA ska upphöra med att betala miljarder dollar till FN:s klimatfond. Han har helt klart gett besked om att man ska satsa på att utvidga och öka all produktion som gäller kol, olja och gas, det ska bli ett slut på ”kriget mot kol”, säger Agneta Furvik, radions USA-korrespondent. 

Har han väckt hopp i delar av USA med de här löftena?

– Nåt enormt. Man får förstå att USA är ett helt annat land än många andra, Sverige i Europa och så vidare där man ser det som akut och överhängande att man arbetar med miljön och energin på ett sätt så att vänder klimatet. 

–Donald Trump har sagt att nu ska vi sparka igång nedlagda kolgruvor - det har varit helt avgörande för hans segrar i flera av de stora kolgruvedelstaterna som finns här i USA, säger Agneta Furvik. 

Svante Axelsson, tidigare Naturskyddsföreningen och numera regeringens samordnare för ett Fossilfritt Sverige, tror inte att Trump kommer öppna nya kolkraftverk.

– Trump är nog tio år för sent ute för att stoppa den globala teknikomställningen. På sitt sätt kan man säga att slaget är redan vunnet när det gäller kolkraften, säger Svante Axelsson.

– Jag är ganska trygg med att ny kolkraft blir det inte tal om i USA. Han kan däremot försena utfasningen. Han angriper "Clean Power Plan" som är en slags reglering i att snabba på utfasningen. Han kan lägga ut snubbeltrådar men jag tror att världens energiomställning rår han inte på.

Semida Silveira, professor i energisystemplanering vid Tekniska högskolan i Stockholm, KTH, lyfter fram att synen på förnybart och fossilt skiljer sig åt mellan mogna marknader och utvecklingsländer.

– IEA, International Energy Agency, spår i en ny rapport att energiefterfrågan kommer att öka med 30 procent till 2040. Den snabba ökningen kanske gör att man tar till beprövade alternativ, inte minst olja och kol. Det är starka industrier vi pratar om och vi ser en förflyttning till utvecklingsländer, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".