Kollage med  Fredrik Olovsson Maria Plass.
Fredrik Olovsson, socialdemokraternas gruppledare och ordförande i Finansutskottet och Maria Plass (M), ledamot i finansutskottet. Foto: TT/Press
STUDIO ETT TORSDAG 17 NOVEMBER

Nej till arbetsrättsliga krav i upphandlingar

Debatt i Studio Ett om regeringens bakslag om offentlig upphandling
20 min

Majoriteten i riksdagens finansutskott har sagt nej till regeringens förslag att krav på bra bra anställningsvillkor i offentliga upphandlingar. Fredrik Olovsson, socialdemokraternas gruppledare och ordförande i Finansutskottet debatterar frågan med Maria Plass (M), ledamot i finansutskottet.

600 miljarder kronor omsätts varje år i offentliga upphandlingar i Sverige. Regeringen vill att stat, kommun och landsting ska kunna kräva att företagen de köper varor och tjänster av ska ha justa villkor för sina anställda – lön, semester och arbetstid ska vara i nivå med svenska kollektivavtal. Men varken Alliansen eller Sverigedemokraterna vill ha sådana regler. På torsdagen sade majoriteten i Finansutskottet nej till de arbetsrättsliga kraven.

Fredrik Olovsson, socialdemokraternas gruppledare och ordförande i Finansutskottet debatterar frågan med Maria Plass (M), ledamot i finansutskottet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".