En vägg i Rom har affischerats med slagord inför folkomröstningen i december.
1 av 3
Folkomröstningen har kommit att handla om premiärminister Renzi själv. I oktober hölls manifestationer emot Renzi och för ett nej i folkomröstningen. Foto: Margareta Svensson/Sveriges Radio
Professor Fulco Lanchester framför en bokhylla.
2 av 3
Professor Fulco Lanchester är en av 56 experter som skrivit under ett upprop för ett nej i folkomröstningen om grundlagen. Foto: Margareta Svensson/Sveriges Radio
Matteo Renzi.
3 av 3
Matteo Renzi. Foto: TT

Renzi riskerar att behöva lämna efter stundande folkomröstningen

Italien röstar om förändring i grundlagen
8:53 min

Den 4 december håller Italien folkomröstning om en förändring av grundlagen. I de sista opinionsundersökningarna innan valet, har nej-sidan en svag ledning över ja-sidan, men fortfarande är det omkring 20 procent av väljarna som inte har bestämt sig. Premiärminister Matteo Renzi har hela tiden ihärdigt kampanjat för ett ja, men för honom kan valet innebära slutet; han har sagt att han avgår om det blir nej.

Premiärminister Matteo Renzi är den främste förespråkaren för ja-sidan och en flitig gäst i tv-sofforna där han försöker övertyga väljarna om att ett ja i folkomröstningen är det bästa sättet att förändra och modernisera Italien.

Matteo Renzi är partiledare för center-vänsterpartiet demokratiska partiet PD och Italiens premiärminister sen 2014. Han är 41 år gammal, EU-vän, och har lovat genomföra reformer i den ekonomiska krisens Italien.

För Matteo Renzi är förändringen så viktig att han hotat att avgå om det blir ett nej. Hans motståndare har förstås tagit fasta på just det och lanserar motståndet som en omröstning om Renzis framtid.

– Ja han pratar bra engelska och det säger jag med sarkasm, påpekar Giulio Giuliani. Renzi är ute efter att stärka sin egen makt, säger han.

Giulio Giuliani är besviken på Matteo Renzi som han anser är alltför liberal.

– Han går storföretagens ärenden anser Giulio Giuliani som har röstat på flera partier från höger till vänster, senast på Femstjärnerörelsen som leds av anti-etablissemangspolitikern och före detta komikern Beppe Grillo.

Femstjärnerörelsen är det största oppositionspartiet och är ett av flera partier från höger till vänster som mobiliserar för ett nej i folkomröstningen.

På en manifestation mot Renzi och för ett nej i folkomröstningen jämförs Renzi med Angela Merkel och Barack Obama och de stora bankerna. "De vill förstöra vår konstitution som föddes under motståndsrörelsen", säger demonstranterna.

Men att förändra grundlagen är inget man gör utan vidare och Fulco Lanchester är en av 56 experter på den italienska grundlagen som gemensamt skrivit ett upprop för ett nej i folkomröstningen.

– Folkomröstningen är som en hamburgare som är alltför stor för att ätas av en enda person, säger han.

Det är många frågor som väljarna har att ta ställning till.

Italiens politiska system innebär att alla frågor måste godkännas två gånger - först av underhuset, sen av senaten, och senaten upplevs ofta som en bromskloss.

Ja-sidan vill nu minska antalet senatorer från 315 till 100 och minska senatens befogenheter. Folket ska inte längre välja senatens medlemmar, det ska regionerna göra. Regionerna ska inte längre välja president, det ska parlamentet göra.

Fulco Lanchester säger att det är svårt att rösta ja om man som han är starkt kritisk till delar av förslagen.

Han anser att man genom att försvaga senaten och regionerna förändrar maktbalansen på ett oroväckande sätt. Och han ifrågasätter om de reformer som italienarna nu ska rösta om, är den typ av reformer som kan hjälpa Italien ur den ekonomiska krisen.

– Det Italien har problem med är att staten är svag i delar av landet och vi har problem med korruption. EU borde istället bekymra sig om hur demokratin ska stärkas, säger han.

Ute på gatorna i Rom visar det sig svårt att hitta folk som har bestämt sig för att rösta ja i folkomröstningen. Många är osäkra, andra är tveksamma till delar av förslagen och många misstror Matteo Renzi.

Valeria Pinna som studerar statsvetenskap på Sapienzauniversitetet anser att landet behöver en förändring, men hon är inte säker på att folkomröstningen är svaret.

– Många medborgare känner sig inte representerade av partierna och därför är det svårt att lita på den ena eller andra sidan, säger hon.

Till slut hittar jag några som har bestämt sig för att rösta ja. Professorn i skattelagar Pietro Boria vid Sapienza-universitetet insisterar på att svara på engelska - och det är kanske - typiskt för frågan:

– Vår grundlag är skriven med fascismen i färskt minne för att förhindra att alltför mycket makt samlas hos några få - men idag ser samhället annorlunda ut och för att sätta igång arbetet med att göra samhället mer effektivt, och modernt behöver lagen förändras, säger han.

– Jag hoppas att vi får en debatt om innehållet i lagen istället för att det blir en fråga om för eller emot Renzi, säger Pietro Boria.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".