Naela Khalil, palestinsk journalist.
1 av 4
Naela Khalil, palestinsk journalist. Foto: Cecilia Uddén/Sveriges Radio
Naela Khalil med en majskolv vid havet i Alexandria.
2 av 4
Naela Khalil i Alexandria. Foto: Cecilia Uddén/Sveriges Radio
Lina Shannak, jordansk journalist.
3 av 4
Lina Shannak, jordansk journalist Foto: Cecilia Uddén/Sveriges Radio
Journalisten Shahira Amin vid havet.
4 av 4
Shahira Amin avslöjade att den egyptiska militären genomför kränkande "oskuldhetstest" på gripna kvinnliga demonstranter. Foto: Cecilia Uddén/Sveriges radio

Journalister i Mellanöstern lever under dödshot

"Myndigheternas agerande spär på hatet"
14 min

Hotet mot det fria ordet är ständigt närvarande i Mellanöstern. Vår Mellanösternkorrespondent, Cecilia Uddén, har träffat tre djärva kvinnliga journalister – från Jordanien, Palestina och Egypten.

I helgen dömdes två toppledamöter inom det egyptiska journalistförbundet till två års fängelse vardera. Deras brott: att de härbärgerat två journalister som anklagats för uppvigling för att de kallat till demonstrationer i Kairo i våras.

Det är ingen som tror att domen mot de två journalisterna kommer att verkställas. Journalistförbundet överklagar och egyptiska journalister har samlat in pengar till borgen.

Men hotet mot det fria ordet är ständigt närvarande i Mellanöstern. Det är riskabelt att kritisera militären, det är förknippat med livsfara att göra narr av religionen och många journalister utsätts för smutskampanjer där de anklagas för att vilja störta regimen.

Ofta är kvinnliga journalister särskilt utsatta, för till exempel påtryckningar där de uppmanas välja andra yrken och tänka på sin familj.  

– Varje gång jag kommer hem söker jag igenom min lägenhet för att kolla att ingen varit där. Jag skulle inte säga att jag lider av tvångstankar, men jag är rädd och jag måste vara försiktig. Det är inte lätt att vara kvinnlig journalist och skriva om en militärregim, säger Naela Khalil.

Hon är 39 år gammal, palestinsk journalist som skriver kritiskt om både Hamas och Fatah och korruptionen inom den palestinska myndigheten. Och mer än en gång har säkerhetsstjänsterna närmat sig henne med varningar och uppmaningar om att leva ett normalt liv som kvinna, hon är en av få kvinnliga dagstidningsjournalister på Västbanken och flera gånger har hon tvingats gå under jorden efter artiklar som upprört Fatah eller Hamas eller båda.

– Och det värsta är att jag då tvingas förlita mig på min familj – min klan – mina sju bröder, eftersom jag vet att vare sig staten eller min tidning kommer att erbjuda tillräckligt skydd, säger Naela.

Att lita på bröderna är särskilt irriterande, menar Naela.

– Eftersom de allihop var emot mig när jag ville bli journalist. Hela familjen, med undantag för min mamma, sa att de skämdes över att ha en syster som var journalist.

Det var först när jag började få journalistpriser som det ändrades, säger hon. Naela har belönats med flera av de stora arabiska priserna – Samir Qasir-priset till exempel. Efter den libanesiske mördade journalisten och författaren.

– Först då, när jag blev kändis, ändrade de attityd, säger Naela.

Jag träffar henne på en konferens för kvinnliga journalister i Mellanöstern, organisaerad av svenska Fojo och Svenska institutet i Alexandria. 20 kvinnliga journliaster från regionen finns samlade för att prata om hot och hat mot kvinnliga journalister.

Hoten mot Naela började tidigt. När familjen ville hindra henne från att bli journalist, tog hon jobb som städerska på ett kvinnoshelter, för 100 dollar i månaden, mat och husrum. Där tog hon hand om en blind och dövstum kvinna som övergivits av sin familj, syskonen placerade henne på hemmet när föräldrarna dog och så sa de i byn att hon var död.

Naela började gräva i historien och när hon sen fick jobb som journalist publicerade hon Walimas berättelse, utan att nämna byn eller familjens efternam. Men familjen kände igen och blev rasande. De hotade Naela och sa att hon skandaliserat familjen i byn.

Hon arbetar för en tidning som ges ut i London och finansieras av Qatar – vilket bara det leder till misstankar.

– Jag är extremt noggrann när jag skriver mina artiklar, det får inte finnas några sakfel, som de kan sätta dit mig för, säger Naela.

Ändå har hon gripits, hennes kontor har stängts, hon har suttit i förhör hos säkerhetspolisen och fått sitt id-kort konfiskerat. När det hände senast skrev hon om det på facebook och uppmanade sina vänner att sluta upp utanför domstolen i Ramallah följande morgon.

80 personer dök upp för att visa sitt stöd, myndigheterna tvingades backa, hon fick tillbaka sitt id-kort och inget åtal väcktes.

– Men det som plågar mig är att detta gör det svårare för mig att argumentera för att unga journalister inte ska ge vika. Jag undervisar på universitetet och hur ska jag kunna vara ett exempel för unga kvinnliga studenter som vill bli journalister? De blir ju bara avskräckta när de ser att jag grips av polisen för att jag gör mitt jobb, säger Naela.

Från Ramallah till Kairo, där egyptiska Shahira Amin också försöker  uppmuntra unga kvinnliga journalister. Hon har ett nätverk där hon, som erfaren och etablerad, ger unga kvinnliga journalister råd. Och Shahiras orädda motto lyder: Det som inte dödar oss, gör oss starkare.

– Jag brukar stå upp mot de som attackerar mig. Jag försöker prata dem till rätta och omvända dem, säger Shahira.

– Jag får allt från hat till dödshot. Men det stör mig inte så mycket som det gjorde i början. Man blir imun. Men jag tar hoten allvarligt, fortsätter hon.

Shahira är en välkänd egyptisk journalist, tidigare anställd vid statlig tv, men hon sa upp sig i protest och är nu frilansjournalist. Bland annat för CNN.

Det var för CNN som hon gjorde sitt scoop om oskuldstester. Hon hade fått en intervju med en egyptisk general som berättade att jo, man genomför oskuldstester på kvinnliga demonstranter som gripits – för att de sen inte ska kunna hävda att de våldtagits av säkerhetstjänsten. Hoten haglade.

Hon uppmanades att ägna sig åt sin familj, eller förlora allt.

Detta hände under en tid då det hölls nästan dagliga demonstrationer i Egypten och unga aktivister tältade på Tahrirtorget. Det spreds rykten om att de unga ägnade sig åt sex och droger i dessa tält och när den militära säkerhetstjänsten grep unga kvinnliga aktivister var de övertygade om att dessa kvinnor haft sex i tälten. Därför ville de bevisa att eventuella graviditeter inte orsakats av militären.

Det unga egypten hånskrattade åt de militära dinosauriernas fantasier, men flera unga kvinnor drabbades och ett par av dem har vittnat om hur de utsattes för djupt kränknande oskuldstest, där de undersöktes av en militärläkare i ett rum fullt av soldater.

När Shahira fick ett medgivande från en general om att detta förekommer sålde hon sitt scoop till CNN och tvingades sen hålla låg profil i ett par veckor.

– Jag vidtog försiktighetsåtgärder, såg till att min dotter hela tiden hade koll på mig och hade telefonkontakt om jag var ute och reste eller skulle gå ombord på ett plan. Och jo, jag blev starkare av det, säger Shahira.

– Och jag har inte fått utreseförbud ur Egypten som många människorsättsaktivister. Jag blir ofta stoppad när jag reser in i landet, men bara i en halvtimme eller så. Det är deras sätt att markera, att påminna mig om att de har ögonen på mig. Och nästan varje gång jag passerar passkontrollen och står och väntar på mitt bagage, så ropar någon mitt namn för att bara ställa någon ovidkommande fråga. Det ingår i mönstret. Glöm inte att vi ser dig, fortsätter Shahira.

Lina Shannak från Jordanien, är fortfarande skakad efter mordet på den jordanske författaren Nahed Hatttar. Den 25 september sköts han ihjäl utanför en domstolsbyggnad i Amman i Jordanien.

Han var kallad till rättegång för en satirteckning som han spridit på sociala medier – det var inte hans egen teckning, han hade enbart retweetat den – och den föreställer en skäggig man som ligger i en säng i ett tält med två nakna kvinnor, frukstålar, vinkaraffer och halvätna maträtter. Och så tittar gud  in genom tältfliken och frågar: Abu Saleh, behöver du något.

Den skäggige mannen svarar: Ja, hämta ett glas vin åt mig och säg åt ärkeängeln Gabriel att ge oss lite cashewnötter, sen kan du skicka in någon som städar undan. Men glöm inte att sätta upp en dörr på tältet så att du kan knacka nästa gång.

Hatet svämmade över på sociala medier, både före och efter mordet. Muslimer som ansåg att det var rätt att döda honom för det han gjort och kristna som ansåg att dessa upprörda muslimer inte hade rätt att existera.

– Jag var livrädd. Jag vägrade att acceptera att detta mord skett i mitt namn som muslim, jag är praktiserande muslim, men tror inte att Gud är mottaglig för förollämpningar, säger Lina Shannak.

Hon skrev om händelsen och blev då själv hotad.

– Uppmanad att rena mitt twitteflöde, som de uttryckte det. Och så utvecklade myndigheterna en app för sociala medier där man kunde anmäla folk som uttalade sig hatiskt. Det skärmde mig ännu mer eftersom det inte bara skulle drabba de som uppviglar till våld utan lojala medboragare skulle använda appen för att anmäla alla kritiker och dissidenter, säger Lina.   

Klimatet har förgiftats, menar Lina Shannak.

– Och det värsta är att myndigheternas agerande spär på hatet. Nahed Hattar mördades utanför domstolen. Han var kallad till rättegång för att ha retweetat satirteckningen, rättsssystemet bidrog till att stämpla honom som brottsling. Och det är bara en försvinnande liten del av jordanier som anser att det var fel att ställa honom inför rätta, medan över 50 procent anser att han förtjänade att dödas för att ha förolämpat islam, säger Lina Shannak.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".