Aleida Guevara, Che Guvaras dotter framför ett bildkollage som föreställer hennes far.
1 av 2
Aleida Guevara. Foto: Anna Franck / annafranck.net
Pablo Dalence intervjuar Aleida Guevara.
2 av 2
Pablo Dalence intervjuar Aleida Guevara. Foto: Anna Franck / annafranck.net

Che Guevaras dotter på Sverigebesök

Att växa upp som barn till en legend
9:20 min

En auktoritär förtryckare för vissa. För andra en förebild och främsta symbolen för kampen mot orättvisor. Revolutionsikonen Che Guevaras dotter Aleida Guevara berättar om hur det var att växa upp i hans skugga och om hennes syn på demokrati i dagens Kuba.

Che Guevaras berömda porträtt ett av de mest kända i världen.
Den stiliserade bilden med baskern på sned, den femuddiga stjärnan och den allvarliga blicken som verkar spana mot horisonten finns återgiven i allt från sedlar, mynt och tatueringar till flaggor och till och med bebiskläder.

Aleida Guevara, var sex år när pappan mördades av boliviansk militär. Precis som fadern är hon läkare och medlem i kubanska kommunistpartiet. Hon reser över hela världen som officiell representant för landet och håller föredrag och ger intervjuer om Kuba.

I ett samtal med vår reporter Pablo Dalence, ger hon sin bild på demokrati och diktatur. Och berättar också varför hon inte är speciellt orolig för att USA har valt Donald Trump till president. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".