Hesham Abd Alkalek väntar på någonstans att bo.Här i sal för svenskastudier
Hesham Abd Alkalek väntar på någonstans att bo och att få börja sitt nya liv Foto: Josipa Kesic/Sveriges Radio

Göteborg bäst på bostäder till nyanlända

Över hälften har fått bostad
5:51 min

Av Sveriges storstäder är Göteborg den som har lyckats bäst med att få fram bostäder till nyanlända. Ändå måste staden hitta bostad till ytterligare drygt 400 nyanlända innan året är slut.

Runt om i landet kämpar kommunerna för att skaka fram bostäder till de rekordmånga som får uppehållstillstånd. 22 000 ska kommunerna ta emot i år, men de har hittills bara tagit emot drygt hälften.

En del kommuner har gett upp och stoppat inflyttningen av nyanlända helt, andra håller på att i all hast ta fram sovsalar och bygga om lokaler till bostäder.

Bland storstäderna är Göteborg den som har lyckats bäst, ändå måste staden hitta bostad till drygt 400 nyanlända innan året är slut.

Hesham Adb Alkalek är en av de som har blivit anvisad i Göteborg. Vi träffar honom i utbildningslokalen på Hisingen i Göteborg där han går på svenskkurser. Hesham är 28 år och kom till Sverige för lite över ett år sen. Han är från Syriens huvudstad Damaskus och är utbildad oljeingenjör.

Han kom till Sverige förra hösten, som så många andra flyktingar, och nästan direkt flyttade han in hos sin kompis i ett litet studentrum, som kompisen hyr. De delar kök och vardagsrum med andra studenter.

Han är i kurslokalerna väldigt ofta, även när han själv inte har lektion. För att slippa vara i studentrummet och för att inte vara i vägen för sin kompis som behöver studiero är han antingen här, på biblioteket eller bara ute, berättar han.

Han säger att det är tufft att dela rum med någon och att man blir begränsad. Man har inget privatliv och ingen frihet att göra olika saker såsom att bjuda hem någon.

Ändå är Heshem glad över att ha fått den här möjligheten att bo så som han gör istället på ett asylboende. Han har bott så här med sin kompis i drygt ett år. Under tiden har han själv försökt hitta en bostad men har inte lyckats.

Han hoppas nu få hjälp av Göteborgs stad som han är anvisad till när han nu har fått sitt uppehållstillstånd. I mars i år trädde anvisningslagen i kraft. Den innebär att alla kommuner är skyldiga att ta emot ett visst antal nyanlända. Under 2016 skulle Göteborg ta emot 880 personer.

Men enligt migrationsverkets siffror när det nu är bara veckor kvar innan året är slut har 54 procent flyttat in till de bostäder kommunen hittat. På fastighetskontoret i Göteborg arbetar man med att hitta bostäder.

Martin Öbo är tillförordnad fastighetsdirektör i Göteborg Och han berättar att det ligger ett hårt arbete, och det på olika fronter för att få till de bostäder som man hittills fått fram.

De bostäder som de hittills fått fram har kommit till största delen från allmännyttan och från de privata fastighetsägarna. För att lösa det akuta bostadsbehovet ville man inom staden bygga 1 000 temporära bostäder i form av moduler. Det var inget som kunde genomföras under året efter att förslaget mötts av stora protester. Man löste det istället med annan tillfällig lösning, så kallade mellanbostäder.

I Stockholm och Malmö har man hittat bostäder till runt en tredjedel av de anvisade dit. Men i Göteborg har drygt hälften fått en bostad. Flera kommuner i landet, bland annat Ekerö kommun har larmat om att de inte klarar av anvisningslagen och att de inte kan ta emot fler nyanlända på grund av att det saknas bostäder.

I Göteborg som också har stor bostadsbrist har man trots det, goda förhoppningar om att kunna erbjuda en bostad till samtliga 880 anvisade till kommunen innan året är slut.

Det som man mest har siktet på nu på fastighetskontoret är nästa år och hur man löser det när det blir nästan dubbelt så många nyanlända som i år som ska få en bostad. Det blir en utmaning säger Martin Öbo.

En av de som längtar efter att få en lägenhet och att få flytta från det lilla studentrummet är Hesham Abd Alkalek för det är då hans liv i Sverige komma igång på riktigt säger han.

Hesham säger att han inte kan fokusera på studier eller leta efter jobb när han inte har eget hem och att ha ett eget hem är det viktigaste för att känna sig trygg säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".