Den koptiske påven Tawardos tillsammans med Sveriges ärkebiskop Antje Jackelén.
1 av 7
Den koptiske påven Tawardos tillsammans med Sveriges ärkebiskop Antje Jackelén. Foto: Cecilia Uddén/Sveriges Radio.
Ärkebiskop Antje Jackelén tillsammans med den koptiske biskopen Tomas.
2 av 7
Ärkebiskop Antje Jackelén tillsammans med den koptiske biskopen Tomas. Foto: Cecilia Uddén/Sveriges Radio.
Ärkebiskop Antje Jackelén i den koptiska kyrkan.
3 av 7
Ärkebiskop Antje Jackelén i den koptiska kyrkan. Foto: Cecilia Uddén/Sveriges Radio.
Den 69-åriga Koptiska kvinnan Suad Abdo som släpades naken genom byn efter att hennes son, Ashraf, anklagats för äktenskapsbrott med en muslimsk kvinna
4 av 7
Den 69-åriga koptiska kvinnan Suad Abdo som släpades naken genom byn efter att hennes son, Ashraf, anklagats för äktenskapsbrott med en muslimsk kvinna. Foto: Cecilia Uddén/Sveriges Radio.
Ärkebiskop Antje Jackelén i Anafora kyrka med trasmattor.
5 av 7
Ärkebiskop Antje Jackelén i Anafora kyrka med trasmattor. Foto: Cecilia Uddén/Sveriges Radio.
Kyrkan med ikonmuraler på väggarna i Anafora i öknen i Egypten.
6 av 7
Kyrkan med ikonmuraler på väggarna i Anafora i öknen i Egypten.
Sveriges Radios Mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén tillsammans med Sveriges ärkebiskop Antje Jackelén.
7 av 7
Sveriges Radios Mellanösternkorrespondent Cecilia Uddén tillsammans med Sveriges ärkebiskop Antje Jackelén. Foto: Sveriges Radio.
STUDIO ETT MÅNDAG 28 NOVEMBER

Ärkebiskop Antje Jackelén på besök hos koptiske påven i Egypten

27 min

Den svenska ärkebiskopen Antje Jackelén har besökt den koptiska kyrkan i Egypten, en av de äldsta kristna kyrkorna i Mellanöstern. I Egypten finns cirka 15 miljoner kristna kopter. Rötterna och traditionen är starka. Men Egyptens kopter har också utsatts för förföljelser och övergrepp, nedbrända kyrkor och trakasserier som lett till att många kopter tvingats lämna sina byar.

Den svenska ärkebiskopens besök till den koptiska ortodoxa kyrkan har lett till viss oro över hur den ortodoxa och traditionstyngda kyrkan skulle hantera en kvinnlig ärkebiskop. Och även om det har funnits kritik inom den koptiska kyrkan, fick Ärkebiskop Antje Jackelén ett pampigt mottagande med klämtande kyrkklockor, trumvirvlar, orkestrar och ett varmt möte med den koptiske påven.

Vår korrespondent Cecilia Uddén har träffat både den koptiske påven Tawadros, Ärkebiskop Antje Jackelén, kritikiska präster och en av de koptiska kvinnor som utsatts för ett exceptionellt vidrigt övergrepp i en by utanför Minya. Hon är 69 år gammal och i somras släpades hon naken genom byn Al Karm som bestraffning för att hennes son beskylldes för att ha en utomäktenskaplig kärleksaffär med en muslimsk kvinna.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista