Ultraljud.
Ultraljud. Foto: Meek Tore/TT

Sexism och upplevd diskriminering på läkarlinjen

"Vi skulle göra ultraljud på varandra - det blir en intim situation"
16 min

I en krönika i Läkartidningen beskrivs hur kvinnliga studenter får sin livmoder undersökt med ultraljud av manliga kollegor. Något som inte bara kan upplevas som kränkande och sexistiskt utan även riskerar uppdaga okända graviditeter eller sjukdomar hos den som undersöks.

Hör Sofia Zettermark som skrev krönikan och pluggar termin 10 på läkarprogrammet i Malmö om hennes erfarenheter, hör också Ingela Heimann, ordförande Kvinnliga Läkares Förening och Peter Svensson, programchef på läkarprogrammet i Malmö och Lund.

– Det stod bara att "en kvinnlig student ska ha kissblåsan fylld." Sen visade det sig att vi skulle göra ultraljud på varandra, och då hade de placerat en kvinnlig student i varje grupp, säger Sofia Zettermark. 

Efter Sofia Zettermarks krönika har det här momentet tagits bort från utbildningen.

– Det var ingenting som vi tyckte vara kvar på programmet. Vi agerade i princip samma dag som den här artikeln blev känd, säger Peter Svensson som är programchef på läkarprogrammet i Malmö och Lund.

För Ingela Heimann, ordförande för Kvinnliga läkares förening, är rapporterna om sexism på läkarutbildningen inte något nytt, och tycker att det är något som utbildningarna måste arbeta aktivt med.

– Jag kan känna igen mig. Det här med ultraljudet var något nytt, men kan gå tillbaka till min egen kandidatdel där man gärna som manlig föreläsare använde sig av den så kallade "snyggaste tjejen" fär att klä av henne inför hela kursen. I det läget är man ju i underläge och har svårt att säga nej, säger Ingela Heimann.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".