Angel Istek Alcu får Martin Adlerpriset
Angel Istek Alcu får Martin Adlerpriset Foto: Katja Magnusson/Sveriges Radio.

Martin Adler-priset till kvinnlig fixare

9:52 min

Martin Adler var en svensk frilansjournalist som bevakade många oroliga krigszoner i världen, och sköts ihjäl i Somalias huvudstad Mogadishu i juni för tio år sedan.

Idag delas det ut av brittiska organisationen Rory Peck Trust som stödjer frilansare ute i världen. För första gången får en kvinna priset, vi talar med den kurdiska journalisten Angel Istec Alcu som bland annat jobbat med Sveriges Radios tidigare mellanöstern-korrespondent Katja Magnusson.

– Jag är så glad och stolt över det här priset. Det är så svårt för frilansande journalister i dag, priset får mig att känna att vi inte är är ensamma, säger Angel Istec Alcu.  

Angel Istec Alcu arbetar i Diyarbakir, i en kurdisk region i sydöstra Turkiet, nära gränsen mot Syrien. För utländska journalister jobbar hon som det som brukar kalla "fixare", att hjälpa och guida journalister som kommer från andra länder.

Hon har bland annat jobbat med Sveriges Radios tidigare korrespondent Katja Magnusson.

– För mig som talar arabiska men inte kurdiska eller turkiska har hon varit en länk för att kunna tala med människor. Jag har också haft otroliga fördelar som journalist i och med att vi båda är kvinnor, vilket har gjort att vi har kunnat tala med kvinnor och barn på ett lättare sätt. Men jag är också medveten om problemen - nu har ju vi ofta kommit tillbaka, så vi har en långvarig relation - men det finns ju också journalister som bara snabbt reser in och snabbt försöker lära sig om en region där det kan bli farligt, framförallt för de lokala journalisterna, säger Katja Magnusson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista