Professor Magnus Essand och brandinspektör Jan-Erik Jansson -  den första patient som  fått prova den nya virusbaserade cancermedicinen.
1 av 2
Professor Magnus Essand och brandinspektör Jan-Erik Jansson - den första patient som fått prova den nya virusbaserade cancermedicinen. Foto: Foto: Anna Larsson/Sveriges Radio
Magnus Essand och patienten Jan-Erik Jansson vid den frys där den oprövade cancermedicinen förvarades. Foto: Anna Larsson/Sveriges Radio
2 av 2
Magnus Essand och patienten Jan-Erik Jansson vid den frys där den oprövade cancermedicinen förvarades. Foto: Anna Larsson/Sveriges Radio

Gräsrötter sponsrar cancerforskning

Cancer crowdfunding
7:59 min

Forskning om nya mediciner finansieras ju ofta av läkemedelsbolagen. Men i Uppsala prövas en ny modell, där donationer från mer än 3 000 privatpersoner betalat för en studie för att  utvärdera en möjlig medicin mot cancer. Det var en brittisk författare och journalist som kom med idén, sedan hans bästa vän och samarbetspartner drabbats av en ovanlig form av cancer.

När han letade runt på nätet efter möjliga behandlingsmetoder hittade han en forskargrupp i Uppsala som hade ett oprövat läkemedel inlåst i en frys på laboratoriet. Forskningsanslagen hade inte räckt till en studie som skulle testa om det var effektivt och säkert att använda på människor.

Men efter flera artiklar i stora brittiska dagstidningar började pengarna strömma in till Uppsala-forskarna. Och nu är försöken igång. Möt den första patienten som fått den nya medicinen i dagens Studio Ett.

Anna Larsson
anna.larsson@studioett.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".