Kyrkan täcks nu av madrasser där de haitiska migranterna övernattar i väntan på att få resa över gränsen till USA.
1 av 5
Kyrkan täcks nu av madrasser där de haitiska migranterna övernattar i väntan på att få resa över gränsen till USA. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio
Jeanina Laguerre har tre barn på Haiti. De är anledningen till att hon reste - först till Brasilien och nu vidare till USA - i jakt på arbete.
2 av 5
Jeanina Laguerre har tre barn på Haiti. De är anledningen till att hon reste - först till Brasilien och nu vidare till USA - i jakt på arbete. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio
Pastor Gustavo Banda öppnade sin kyrka för de haitiska migranterna som började komma till Tijuana för fyra månader sedan.
3 av 5
Pastor Gustavo Banda öppnade sin kyrka för de haitiska migranterna som började komma till Tijuana för fyra månader sedan. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio
Runt lunchtid samlas haitiska migranter vid restaurangen Loncheria Dulce i Tijuana, som numera lagar haitisk kyckling istället för mexikansk mat.
4 av 5
Runt lunchtid samlas haitiska migranter vid restaurangen Loncheria Dulce i Tijuana, som numera lagar haitisk kyckling istället för mexikansk mat. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio
För en månad sedan lånade Rosalia Fausta ut sitt lilla restaurangkök till två haitiska kvinnor som ville laga mat. Numera serverar hon nästan enbart haitiska rätter till migranterna som anlänt i Tijuana.
5 av 5
För en månad sedan lånade Rosalia Fausta ut sitt lilla restaurangkök till två haitiska kvinnor som ville laga mat. Numera serverar hon nästan enbart haitiska rätter till migranterna som anlänt i Tijuana. Foto: Lotten Collin/Sveriges Radio
STUDIO ETT ONSDAG 14 DECEMBER

Haitiska migranter i Tijuana på väg mot USA

"Det spreds felaktigt via sociala medier att de som tog sig till gränsen innan amerikanska valet skulle släppas in i USA"
9:28 min

Tusentals haitier tar sig nu till norra Mexiko för att försöka komma in i
USA innan Donald Trump tillträder som president. De flesta har rest landvägen ända från Brasilien och hoppas få asyl eller arbetstillstånd i USA, men många av dem fastnar i Mexiko.

– Välkommen till frisörsalongen, säger Jeanina Laguerre som skrattande förklarar att klippa hår kan man göra var som helst. Även här bland madrasserna på kyrkgolvet, där hundratals haitier getts tak över huvudet.

Kvinnorna runt Jeanina väntar på sin tur. Många av dem har, precis som hon, rest i flera månader för att komma hit till Tijuana.

– Värst var det att gå genom djungeln från Colombia över till Panamá, säger Jeanina.

Det livsfarliga träskområdet kontrolleras av knarkkarteller.

– Längs djungelstigen såg vi döda kroppar som lämnats på marken: kvinnor, män, barn, säger Jeanina.

Hon lämnade Brasilien tillsammans med tusentals andra haitiska arbetskraftsmigranter när den ekonomiska krisen där gjorde så att de förlorade sina jobb. Haitierna fick arbetstillstånd i Brasilien efter jordbävningen 2010, en humanitär gest från ett land som då hade hög tillväxt och brist på arbetskraft.

Men när jobben försvann tvingades migranterna söka sig vidare. Ett rykte började gå om att USAs president Barack Obama skulle bevilja haitiska medborgare asyl. Så Jeanina gjorde som många andra och började den långa resan upp mot den amerikanska gränsen. Därför sitter hon nu här, på ett kyrkgolv i mexikanska Tijuana. Hemma på Haiti finns hennes tre barn.

– Mina två minsta barn är för små för att förstå varför jag inte är där. Men min äldsta dotter inser att jag måste arbeta utomlands. Hon vill plugga till läkare på Dominikanska Republiken och det kostar massa pengar som jag måste tjäna ihop, säger Jeanina Laguerre.

Hon tar upp mobilen och visar bilder på barnen, som bor på södra Haiti, i samma område där en dödlig orkan drog fram. I mobilen finns också filmer som anhöriga på Haiti skickat. En av Jeaninas grannar står i vatten upp till midjan och ber om hjälp.

– Många av husen i byn blåste bort. Nu bor människor i tält. Jag kan inte återvända till Haiti, så jag hoppas att amerikanerna låter oss komma in och arbeta, att de öppnar sina hjärtan. säger Jeanina Laguerre.

Jeanina och de andra kvinnorna har hört talas om Donald Trump, och har därför bråttom att ta sig över till USA. Men eftersom tusentals migranter försöker korsa gränsen samtidigt har den mexikanska polisen satt upp ett kösystem, vilket gör att många tvingas stanna flera månader i Tijuana.

Men det är ok, säger Jeanina. Här är människorna så snälla, till skillnad från alla andra platser vi passerat på vår resa. Tijuana-bor kommer hit till kyrkan varje dag och lämnar kläder och mat till oss, och många låter oss låna deras telefoner för att ringa hem eller chatta med våra familjer berättar Jeanina Laguerre.

Nere i församlingssalen står pastor Gustavo Banda och spelar bordsfotboll med ett gäng haitiska män. Det var han som tog beslutet att öppna sin kyrka "Embajador de Jesus" när migranterna började komma till Tijuana för tre månader sen. Jag försöker säga till dem att ryktet inte stämmer - haitierna får inte asyl i USA. Alla som tar sig över gränsen sätts i flyktingförvar i väntan på att utvisas, säger Gustavo Banda.

– Haitierna kom hit på grund av en lögnaktig kommuniké som spreds via sociala medier, där det påstods att de som tog sig till gränsen innan det amerikanska valet skulle släppas in. Många misstänker att den haitiska regeringen ligger bakom, eftersom de till varje pris vill undvika att migranterna kommer hem igen, säger Gustavo Banda.

– Jordbävningen, koleraepidemin, ekonomisk kris och ovanpå det orkanen - allt det har gjort att Haiti inte kan ta hand om sina invånare, ännu mindre hjälpa tiotusentals hemvändare, säger Gustavo Banda, som tycker att migranterna borde överväga att stanna kvar i Mexiko istället.

Det brukar sägas att Tijuana alltid tar emot dig med öppna armar, och det är sant. Vi är vana vid att anpassa oss till människor från hela världen: Centralamerikaner, asiater, människor som drömmer om att ta sig till USA och människor som deporterats därifrån, fortsätter han.

Det går för all del att invända att Mexiko inte alltid tar emot migranter med öppna armar. Många centralamerikaner har bittra erfarenheter av mexikansk rasism gentemot de fattiga grannländerna i söder. Men Tijuana är trots allt lite av ett undantag -en stad som byggts av och för migranter och som snabbt anpassar sig till nytillkomna invånare. Ett bevis på det är den lilla restaurangen "Loncheria Dulce" på en bakgata i Tijuanas fattiga centrum.

– Allt började en eftermiddag i september, när två haitiska kvinnor frågade mig om de kunde få låna gasspisen för att laga mat. Jag sa att det fick de om de betalade lite för gasen, säger Rosalia Fausta, som driver sin restaurang inne i en bilverkstad.

Kvinnorna ringde andra migranter och snart var den pyttelilla lokalen full av haitier som åt kryddstark kyckling och bönor med ris och buljong. Nu har Rosalia slutat göra tortillas, tortas och andra mexikanska rätter.

– De haitiska kvinnorna föreslog att de skulle fortsätta laga mat till migranterna, som inte gillar tortillas, och att vi skulle dela på inkomsterna, säger Rosalia.

Klockan är tre och lunchruschen har precis tagit slut. Två hungriga haitiska män hänger över disken och ber om att få riset och bönorna som blivit över. De senaste veckorna har ryktet om den haitiska maten spridit sig. En mexikansk kvinna bär lyckligt hem den sista kycklingbiten.

– Jag såg en video på internet från någon som varit här och blev sugen på att prova, säger mexikanskan, och Rosalia berättar stolt att till och med amerikaner från andra sidan gränsen har kommit för att smaka kycklingen. Utlänningarna får betala nästan dubbelt så mycket.

– Det är inte mer än rätt. Haitierna har ju nästan inga pengar, säger Rosalias man José Luis Bernabe.

Jag frågar paret vad de ska göra när haitierna försvinner. Förr eller senare kommer migranterna ju inse att ryktet om garanterad asyl var falskt, och ja, sedan tillträder ju USA:s näste president Donald Trump, som utlovat en hårdare migrationspolitik.

Vi försöker övertala några av migranterna att stanna så att vi kan starta Tijuanas första haitiska restaurang. Här finns sushi, kinesisk och amerikansk mat. Så varför inte en haitisk restaurang? säger José Luis Bernabe, och skrapar rent riskastrullen till de sista haitiska migranterna i kön.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".