I skolan i Baile Tusnad, Rumänien, sker den mesta undervisningen på ungerska.
1 av 4
I skolan i Baile Tusnad, Rumänien, sker den mesta undervisningen på ungerska. Foto: Johanna Melén/Sveriges Radio.
Baile Tusnads borgmästare Albert Tibor säger att Viktor Orbán är mycket viktig för den ungerska minoriteten i Rumänien.
2 av 4
Baile Tusnads borgmästare Albert Tibor säger att Viktor Orbán är mycket viktig för den ungerska minoriteten i Rumänien. Foto: Johanna Melén/Sveriges Radio.
Varje sommar kommer Ungerns premiärminister Viktor Orbán till Rumänien och håller tal inför den ungerska minoriteten.
3 av 4
Varje sommar kommer Ungerns premiärminister Viktor Orbán till Rumänien och håller tal inför den ungerska minoriteten. Foto: Johanna Melén/Sveriges Radio.
Läraren Timea Abraham säger att den ungerska identiteten är viktig men oroar sig över att barnens rumänska är för dålig.
4 av 4
Läraren Timea Abraham säger att den ungerska identiteten är viktig men oroar sig över att barnens rumänska är för dålig. Foto: Johanna Melén/Sveriges Radio.

Utlandsungrarna allt viktigare för Viktor Orbán

"Vill skaffa sig popularitet och fler röster på hemmaplan"
9:44 min

I Transylvanien, i Rumänien, har Ungerns premiärminister Viktor Orbán sina kanske allra trognaste väljare. Den ungerska regeringen har gjort en stor sak av att erbjuda medborgarskap också till ungrare som lever i andra länder och hittills har närmare 800 000 antagit erbjudandet. De kan nu rösta i ungerska val – och de lägger nästan alla sin röst på Viktor Orbán. Men Ungerns agerande väcker också irritation i Rumäniens huvudstad Bukarest.

– Känner du till Viktor Orban? undrar Albert Tibor, borgmästare i Baile Tusnad, på ungerska Tusnádfürdö, en mycket liten stad i sydöstra Transylvanien.

Sedan visar han en bild i sin telefon på sig tillsammans med Ungerns premiärminister.

– Vi är vänner, säger borgmästare Albert Tibor.

Hit, till kurorten med de rena källorna kommer Viktor Orbán varje sommar och håller tal i samband med ett sommaruniversitet som en gång om året arrangeras här och där frågor kring den stora ungerska diasporan diskuteras. Det var här som han lanserade begreppet den "illiberala demokratin" som ett alternativ till västvärldens liberala demokrati.

Viktor Orbán är populär hemma i Ungern, men där har han också många kritiker. Här i Transylvanien, är stödet nästan 100-procentigt.

– Han är en symbol för oss och en mycket viktig person eftersom han för vår talan både i Bryssel och i Bukarest, Rumäniens huvudstad, säger Albert Tibor.

Viktor Orbán stöder också kravet på autonomi för Rumäniens ungrare som är landets största minoritetsgrupp. I hela Rumänien bor omkring 19 miljoner människor, 1,2 miljoner av dem är ungrare. Inför det rumänska parlamentsvalet tidigare den här månaden reste Viktor Orbán till Transylvanien och uppmanade ungrarna att gå och rösta, för, sa Orbán, utan ungersk representation i Rumäniens parlament kommer ungrarnas rättigheter som minoritetsfolk inte att respekteras.

Hela Baile Tusnad ryms på vardera sidan om en landsväg. Med sina 1600 invånare är det Rumäniens minsta stad, men känd för sina spabehandlingar och för björnarna som kommer ner till samhället från bergen om kvällarna. 

Inne i Zoltan Petkis souvenirbutik står porslinsmuggarna med björnmotiv på rad, ikoner samsas med träredskap för hälsosamma bad.

Precis som nästan alla här i regionen är Zoltan Petki ungrare, hans vardagsspråk är ungerska, inte rumänska, och när Ungerns regering 2011 började erbjuda ungrare i andra länder ungerskt medborgarskap ansökte han.

– Det var naturligt eftersom ungerska är mitt modersmål, säger Zoltan Petki.

Och eftersom Ungern, till skillnad från Rumänien, är med i den passfria schengenunionen är det en fördel att också ha ett ungerskt pass.

När Zoltan Petki reste till Storbritannien fick han med sitt ungerska pass gå före andra rumäner i passkontrollen.

– Det gjorde mig stolt, säger han.

I det senaste parlamentsvalet i Ungern lade han sin röst på Viktor Orbáns konservativa parti Fidesz. Nästan alla ungrare med ungerskt medborgarskap här i regionen, 98 procent, gjorde samma sak, säger Baile Tusnads borgmästare Albert Tibor.

På en stor skylt på gatan utanför kommunhuset i Baile Tusnad kan man se hur långt det är till alla stadens vänorter i Ungern. Till Budapest är det 669 kilometer. 

I fredsuppgörelsen efter första världskriget förlorade kungariket Ungern stora delar av sitt land och på så sätt hamnade många etniska ungrare inom andra länders gränser. Inte bara i Rumänien utan också i bland annat Ukraina, Slovakien och Serbien lever i dag stora grupper ungrare.

Att förena den ungerska nationen, över landgränserna, har blivit en grundpelare i Viktor Orbáns och hans parti Fidesz politik säger den ungerska journalisten och Rumänienkännaren Szilárd Pap

– Budskapet att vi är de enda som står upp för den ungerska minoriteten, för den ungerska nationen, lade faktiskt grunden till att partiet är så populärt i dag, säger Szilárd Pap. 

Sedan Ungerns regering gav ungrare som i dag är medborgare i andra länder rätt till att också söka ungerskt medborgarskap har omkring 780 000 skaffat sig ett ungerskt pass. Målet är en miljon nya ungerska medborgare till och med 2018. Medborgarskapet ger dem också rätt att rösta i nationella val i Ungern och precis som i Baile Tusnad stöder de nästan alltid Viktor Orbán och hans parti.

Det är inte så, säger Szilárd Pap, att den här gruppen är avgörande för de senaste årens valframgångar. Men om det skulle bli större konkurrens i ungersk politik skulle rösterna från utlandsungrarna kunna bli mycket viktiga. 

Ungerns agerande i fråga om Rumäniens etniska ungrare har ibland väckt irritation och protester bland rumänska ledare. Som för några veckor sedan när Ungerns utrikesminister Péter Szijjártó förbjöd alla som arbetar för det ungerska utrikesdepartementet, i Ungern och utomlands, från att delta i firandet av den rumänska nationaldagen den 1 december. 

"Det ungerska folket har ingen anledning att fira 1 decemer",  sade Péter Szijjártó, för det var ju den dagen 1918 som Ungern förlorade bland annat Transylvanien till Rumänien.

Allra mest protesterade Rumäniens tidigare president Traian Basescu som skrev ett öppet brev på Ungerns premiärminister Viktor Orbáns Facebooksida där han bland annat krävde att Rumäniens ambassadör ska kallas hem från Ungern. 

När jag träffar Traian Basescu i Bukarest har han lugnat sig och skrattar och säger att vi känner ungrarna, det där är bara deras sätt att hälsa på oss!

– Och de pratar bara, de går aldrig till handling.

Dessutom, säger Traian Basescu, handlar den ungerska retoriken när det gäller Rumänien mest om att skaffa sig popularitet och fler röster på hemmaplan. 

– Någon verklig aggression mot Rumänien är inte att vänta, i alla fall inte de kommande 100 åren, säger Rumäniens före detta president Traian Basescu. 

I skolan i Baile Tusnad hålls den mesta undervisningen på ungerska. Fast på engelskaläraren Timea Abrahams lektioner är det engelska som gäller. Sex- och sjuåringarna lär sig färgernas namn med hjälp av gröna, röda och rosa lerklumpar. 

Ungrarna jag pratar med här i Transylvaninen, i Rumänien, känner sig inte särskilt diskriminerade som minoritetsfolk. Men läraren Timea Abraham är bekymrad över att barnen inte lär sig tillräckligt bra rumänska.

– När vi nu bor i det här landet borde vi kunna det officiella språket, rumänskan. I skolan lär sig barnen inte att kommunicera på rumänska ordentligt, säger hon.

 Timea Abraham är inte heller särskilt positiv till tanken om mer självbestämmande för ungrarna i Rumänien.

– Jag tror det skulle bli svårt för oss ekonomiskt, säger hon. 

Men den ungerska identiteten är viktig. Sedan hon var liten har hon fått höra att hon är ungrare. Så när det blev möjligt var det en självklar sak att söka också ungerskt medborgarskap.

Och möjligheten att rösta i ungerska val får oss att känna oss viktigare, säger hon. 

Min pappa, säger Timea Abraham, är ett stort fan av Ungerns premiärminister Viktor Orbán. För oss är han en förebild. Jag tycker om hur han försöker skapa en närmare relation mellan sig och folket, till exempel mellan sig och oss ungrare här i Rumänien.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".