Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Homosexuella Naim skickas tillbaka till Afghanistan

"Bekymrad över deras bedömningar"
9:30 min
siluett av pojke
Foto: Tommy Pedersen/PRB

Naim, 16, från Afghanistan har sökt asyl i Sverige för att han är homosexuell. I Afghanistan riskerar han att fängslas för sin läggning. Men Migrationsverket tror inte honom och därför får han inte stanna i Sverige. Hör hans berättelse och om varför Migrationsverket fattat beslutet.

Riksförbundet för hbtq-personers rättigheter (RFSL), är kritiska till hur Migrationsverket gör bedömningar av hbtq-flyktingars fall och tycker att det här fallet har skötts fel. P3 Nyheter som granskat fallet har sett att Migrationsverket inte har belägg för alla punkter i beslutet.

I början av december kom Migrationsverket med ett nytt rättsligt ställningstagande om Afghanistan. Säkerhetsläget bedöms sämre nu än tidigare i landet och därför kommer Afghaner som fått avslag på sina asylansökningar kunna få söka igen. Hur det här kommer påverka Naims framtid vet vi inte än.

Det är vinter 2016 i Uppsala. I Stolen framför mig sitter en 16-årig kille och fipplar på ärmen till sin röda skjorta som han har knäppt ända upp i halsen.

Naim, som han heter, är kort och På huvudet har han en svart mössa. Han kom till Sverige för snart 1,5 år sedan och sökte asyl. Han säger att han är homosexuell. Ett ord som han väldigt sällan tar i sin mun. Istället benämner han det som "Det" eller som sitt "sexuella tillstånd", som om det vore en sjukdom.

Han säger att det är därför han är här. För att han inte kan leva som homosexuell i afghanistan. Men Migrationsverket och Migrationsdomstolen tror honom inte. Enligt dem så har han inte gjort sannolikt, alltså visat tillräckligt mkt att han är homosexuell, för att få skydd i Sverige.

Migrationsverkets bedömningar i HBTQ-ärenden har tidigare fått kritik för att inte vara rättssäkra.

Enligt RFSL, så är det allt fler som får hjälp av dem för att söka asyl av HBTQ-skäl i Sverige.

Magnus Kolsjö som är vice förbundsordförande är kritisk till Migrationsverkets bedömningar.

– Jag är bekymrad över deras bedömningar, Lotteri.

– RFSL – Jag är väldigt bekymrad, i vissa fall så har samma berättelse lett till att folk får stanna och i vissa fall inte.

– RFSL - Man kan inte bevisa att man är homosexuell, inget medlemskort.

– RFSL: Alla kan väl inte få stanna? Nej men idag handlar det nästan om vilken handläggare man får..

Naim har varit i Sverige i ett och ett halvt år och gått i en skola i Uppsala. Han berättar att det var när han var 14 som han började fundera över sin sexualitet. Han bodde i Kabul i Afghanistan och minns hur killarna på skolgården hade bilder på tjejer på sina smartphones.

En dag fick hans kompis tag i hans mobiltelefon och börjar kolla igenom bilderna och filmerna, berättar Naim.

– He said What is this? You have no Girls pictures...

– They were laughing. Im thinking why im like that, why I dont have any girls-pictures.

När Naim kom till Sverige placerades han i ett familjehem fick en god man och så småningom ett juridiskt ombud. I januari 2016 kallades han till Migrationsverket asylenhet i solna.

Migrationsverkets uppgift är att utreda om personen som söker Asyl i Sverige faktiskt behöver skydd. Naim själv med hjälp av sitt juridiska ombud skulle visa på att Naim är homosexuell, för att han skulle få stanna i Sverige.

I två och en halv timme pågick intervjun med Naim. Han fick frågor om när han började fundera på sin sexuella läggning? Och om hur han ser på sig och sin sexualitet? Om hans tankar och känslor.

Tre månader senare kom beskedet att han att han inte får stanna i Sverige.

"Migrationsverket bedömer att dina uppgifter inte är tillförlitliga och att du därför inte gjort din sexuella läggning sannolik"

Naim överklagade till Migrationsdomstolen men de gick på Migrationsverkets linje och migrationsöverdomstolen tog inte upp fallet.

P3 Nyheter har granskat Naims fall. Och Vi har hittat flera saker i beslutet att inte låta honom stanna, som går emot vad som står i i UNHCR:S och i Migrationsverkets riktlinjer, som Migrationsverket har skrivit utifrån UNHCR:s riktlinjer och utifrån rättspraxis om HBTQ-flyktingar.

De har inte belägg för alla punkter som de grundar sitt beslut på.

T.ex. ifrågasätter dem att Naim inte har funderat över sin sexualitet innan han är 14 år, det används som en av anledningarna till att de bedömer att det inte är sannolikt att han är homosexuell.

Men det finns inte några belägg för det här. Det säger Migrationsverkets egna HBT Samordnare Sofia Sjöö.

– Finns inga belägg.

Är det rimligt att ta med en sådan sak i en bedömning?

– Man får se upp med ord som rimligt, det finns inte ett sätt att göra det här på. I det här fallet har vi använt det som en del i bedömningen, det finns inget mer att säga om det.

Och RFSL är inte de enda som är kritiska till hur utredningen kring Naim ser ut.

Rebecca Thorburn Stern som är docent i folkrätt har forskat just på trovärdighetsbedömningarna i asylärenden bland annat när det kommer till HBTQ-fall.

– Nej jag, tycker att det hade kunnat göras bättre.

– Barnperspektivet lyser med sin frånvaro. De frågor som ställer och svaren som utredaren vill ha är något man kan förvänta sig av en vuxen, och inte ett barn. För åldersfrågan är inte ifrågasatt, han är 15 år, och förväntas svara på ganska abstrakta frågor. Ex "hur tänker du din framtid? Har du reflekterat kring din sexuella läggning"

Naim är orolig, han mår riktigt dåligt. Han säger att han vill leva fritt, kunna vara den han är och älska den han vill.

– What should I do? I wanna live who I am.. In a freedome society.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".