Manoela bjuder på kaffe när hon berättar sonens historia.
Manoela bjuder på kaffe när hon berättar sonens historia. Foto: Mona Hambreus/Sveriges Radio

Adhd-medicin fortsatte skrivas ut trots missbruk

Läkaren visste att han injicerade
9:10 min

En ung man som vi kallar Markus missbrukade adhd-läkemedel. Istället för att svälja tabletterna injicerade han eller sniffade han dem efter att ha krossat dem. Trots det fortsatte hans läkare att skriva ut medicinen.

Missbruk av adhd-mediciner är ett problem som blir mer och mer synligt inom beroendevården. Tabletter som egentligen ska sväljas via munnen krossas och sniffas eller injiceras istället.

Förskrivningen av de här medicinerna har skjutit i höjden på senare år, och när det är mer läkemedel i omlopp i samhället ökar också risken för att de ska hamna i orätta händer och användas felaktigt.

En anledning till att det blir fel kan vara bristande uppföljning av patienterna när medicinerna skrivs ut.

En ung man som vi kallar för Markus fick adhd-läkemedlet Ritalin utskrivet gång på gång, trots att läkaren visste om att han använde dem felaktigt.

Markus injicerade medicinerna, och en dag för snart tre år sedan hittade hans mamma honom död inne på toaletten.

– Han var hemma hos mig. Han hade hämtat mediciner på psyket på morgonen, som han skulle ta under dagen. Det var fyra Ritalin plus två eller tre andra sorters tabletter som jag inte minns vilka det var, och jag misstänker att han tog allt på en gång.

Våren 2014 var 32-årige Markus intagen på psykiatrin i Skåne. Hans mamma, som vi kallar Manoela, bjuder på kaffe och berättar hans historia hemma i lägenheten i Malmö.

– Min son började att gå till psykiatrin i Malmö 2003, för att få vård, han var mycket deprimerad och hade ångest. Men tyvärr dog han 2014 utan att ha fått den rätta vården.

Markus hade ingen klar diagnos, men var svårt sjuk, och många starka läkemedel prövades, bland annat mot adhd, berättar hans mamma.

– Jag såg i någon journal efteråt att de inte kommit fram till att han hade adhd, men han började ändå få Ritalin.

Vad tycker du om det?

– Fruktansvärt, en av läkarna berättade att när han låg inne försökte han injicera det en gång, och det upptäckte de.

Fortsatte han ändå att få medicinerna?

– Ja, han fortsatte att få det.

Manoela gjorde en anmälan efter sonens död, och Inspektionen för Vård och Omsorg, IVO, riktade kritik mot Markus läkare. Mats Holmgren var handläggare i ärendet.

– När han fick information om att patienten tog läkemedlet på ett sätt som han inte borde, skulle läkaren ha övervägt att sätta in andra åtgärder, eller ta bort det.

– Det var också så att läkemedlet hade förskrivits en period utan att man hade sett någon större effekt, så det hade inte gjort så mycket att sätta ut läkemedlet.

Hur allvarligt är det att det skrivs ut läkemedel som används felaktigt?

– Det är inte bra att vården hjälper missbrukare att få tillgång till missbruksdroger, och att de finns ute i samhället.

På Psykiatrin i Skåne vill ingen ansvarig svara på frågor om hur det kunde bli så här. Man hänvisar till sekretess.

Men Anders Håkansson, som inte känner till just det här fallet, men är professor i beroendemedicin vid Lunds Universitet, han säger att det behövs en ökad medvetenhet inom vården om att de här läkemedlen kan missbrukas.

– Jag tror att det finns ett utbildningsbehov och det är viktigt att vi lyfter upp frågan så att man ser risken för missbruk. Att man diskuterar de här frågorna på mottagningarna och blir medveten om risken. Det är viktigt att ha fokus både på att ge behandling mot adhd och samtidigt beakta risken för missbruk.

Manoela städar upp efter fikat. Hennes lägenhet är tapetserad med bilder på den döde sonen. En vacker brunögd pojke i olika åldrar. Hon önskar att han hade följts upp bättre från vårdens sida.

– Han hade ingen uppföljning. Han togs in på sjukhus när han mådde jättedåligt, men sedan släpptes han ut utan någon uppföljning.

Vad tänker du om att man fortsatte skriva ut läkemedlen fast man visste att han tog dem på fel sätt?

– Han kunde ju ha gått till sjukhuset och tagit dem på morgonen. Att ge patienter mediciner utan kontroll är livsfarligt.

Manoela visar den trånga toaletten där hon hittade sin son den där dagen. Därinne fanns också en spruta, men vad den innehöll är oklart, för den städades bort utan att undersökas.

– Det var här, och det låg en spruta där på handfatet, men när ambulanskillarna kom så städade de här och slängde allt.

– Han togs till IVA och de fick igång hjärtat, men förmodligen hade hjärnan fått för mycket stryk, så de stängde av efter tre dagar.

Exakt vad som tog Markus liv får Manoela aldrig veta. Om det var en kombination av många mediciner, eller något annat.

– Han var en underbar människa som alltid tänkte på andra. Jag kan inte förstå att han inte finns längre, och jag väntar varje dag på att han ska ringa på dörren.

Martin Hultén, chefläkare för Psykiatri Skåne, meddelar via ett mail:

"Vi kommenterar av sekretesskäl generellt inte specifika ärenden då tillräcklig information bör finnas i IVOs beslut som är offentligt".

Han gör dock ett förtydligande:

”Kritiken mot den aktuelle läkaren är fullt adekvat, men i sammanhanget ett bifynd. Riktlinjer för läkemedelsförskrivning vid adhd fanns då och även fortsättningsvis och följsamhet till dessa samt förändringar i förskrivningsmönster följs upp av särskilt läkemedelsansvariga läkare i divisionens läkemedelsorganisation.”

Både Markus och Manoela heter egentligen något annat, men av hänsyn till sin döde son vill mamman inte gå ut med deras riktiga namn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".