Berlindåd mot julmarknad. Foto: Pontus Ahlkvist/TT.
Foto: Pontus Ahlkvist/TT.
STUDIO ETT TISDAG 20 DECEMBER

Attentatet i Berlin

Inrikesminister Anders Ygeman, Lisbeth Lindeborg, statsvetare, Magnus Norell, forskare terrorism och Gellert Tamas, journalist
27 min

12 döda och 48 skadade i Berlin så här långt. "Vi måste utgå från att det är en terrorattack", sa Tysklands förbundskansler Angela Merkel tidigare i dag. Hör röster direkt från ett sorgens Berlin och om de starka politiska reaktionerna efter dådet, bland annat från främlingsfientliga partiet AFD.

Osäkerheten har bara ökat under dagen enligt Sveriges Radios Tyskland-korrespondent Daniela Marquardt, bland annat då det kommit signaler om att polisen kan ha gripit fel person och att en eller flera gärningsmän befinner sig på fri fot. Enligt uppgifter jagar man nu den man som ska ha skjutit den ursprunglige föraren till lastbilen som användes vid attentatet.

Den misstänkte är inte avskriven från misstankar och är fortsatt gripen samtidigt som undersökningsarbetet fortsätter.

Katja Magnusson, ekots utsände till Berlin rapporterar att staden på sina håll lyses upp men det är mörkt i området kring julmarknaden där händelsen ägde rum. Många Berlin-bor menar att man måste stå upp för hopp och öppenhet medan de finns de som är rädda för splittring och polarisering. Enligt statsvetaren Tobias Etzold som jobbar på Stiftelsen för Vetenskap och Politik i Berlin kan högerpopulistiska krafter komma att använda händelsen inför landets parlamentsval i nästa år. 

Terrorforskaren Magnus Norell menar att man också kan dra paralleller till det terrordåd som drabbade franska Nice i somras där man också använde sig utav en lastbil.

–  Olika organisationer har ju uppmanat sina anhängare under lång tid att använda bistående medel, bland annat fordon för att utföra den här typen av attentat.

Enligt Norell var dådet också väntat på så sätt att tysk polis och säkerhetstjänst varnat för den här typen av attentat i flera månader.

Tidigare idag hölls en minnesstund på den plats där attentatet ägde rum. En av de som deltog var författaren och journalisten Gellert Tamas, bosatt i Berlin.

– Folk har samlats. Det är mycket konstig stämning. Det är tystnad och sorg som råder.

För Lisbeth Lindeborg, statsvetare och bosatt i Tyskland, är det tydligt att högerpopulistiska krafter i landet försöker använda frågan till att få politisk medvind. Detta i spåren utav en den otydliga flyktingpolitik som förts utav nuvarande förbundskansler Angela Merkel.

Sveriges inrikesminister Anders Ygeman beskriver händelsen som en fruktansvärd attack på människor som bara ville fira in julen. Enligt Ygeman bör polisen i nuläget veta om mannen de gripit är gärningsmannen eller inte.

– De bör ha kunnat göra de nödvändiga tekniska undersökningarna för att säkerställa det.

Han uppmanar också de som är rädda till lugn och att fortsätta leva så normalt som möjligt.

– Terrorns mål är ju att ingjuta skräck och fasa och bästa motmedel är att så långt det är möjligt behålla vårt lugn och fortsätta leva våra liv.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".