Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fördjupar dagens stora händelser i Sverige och världen.

Konsekvenserna av attentatet i Berlin

Uppdaterat onsdag 21 december 2016 kl 11.43
Publicerat onsdag 21 december 2016 kl 11.43
Säpochefen: Mitt råd är att leva som vanligt
17 min
Angela Merkel laskemassa kukkia Berliinin joulumarkkinan uhrien muistolle
Terrismia tutkinut Marco Nilsson muistuttaa terrorisminpelon kasvavan usein todellista riskia suuremmaksi. Foto: AP Photo/Michael Sohn

Under dagen har det kommit uppgifter om att en ny misstänkt jagas för attacken i Berlin under måndagskvällen. Samtidigt är den politiska debatten i full gång. De som vill begränsa invandringen försöker koppla dådet till flyktingmottagandet och kräver stängda gränser. 

Den misstänkte ska ha upprätthållit sig i Tyskland sen förra året där han sökt asyl men fått avslag. Han ska också vara känd hos polisen för att ha haft kontakt med islamistkretsar. 

I övrigt finns det många frågetecken kring hur många gärningsmän som deltagit eller legat bakom dådet.

Efter attentatet var många politiker som kritiserade förbundskansler Angela Merkel och den tyska flyktingpolitiken och Merkel själv sa att det skulle vara svårt om den skyldige visade sig vara flykting. 

Enligt Yassin Musharbash, tysk terrorexpert och journalist på
tidningen Die Zeit har Tyskland tagit emot nästan en miljon flyktingar de senaste ett och ett halvt åren och det går inte att utesluta att det funnits kriminella och terrorister i en så stor massa av människor.

- Det var inte just flyktingströmmen som var startpunkten för terrorhotet mot Tyskland. Hotet hade varit detsamma även om vi inte mottagit så många flyktingar. 

Musharbash tror ändå att den politiska debatten i Tyskland kommer kretsa kring den flyktingfrågan.  

-Den politiska debatten kommer bli mycket hårdare i Tyskland efter Berlin-dådet och framför allt mot muslimer. Samtidigt måste man komma ihåg att flyktingpolitiken avvecklats för länge sen. Men detta spelar inte stor roll debatten i Tyskland idag.

Enligt Anders Thonberg, chef för säkerhetspolisen SÄPO är de för tidigt att säga om hotbilden ökat.

-Vi följer det från dag till dag. Vi lär oss av alla sådana händelser men nästa gång sker det på ett annat sätt. Då har man ändrat till att använda nya medel och vi måste alltid tänka utanför boxen.  

På frågan om ett ökat antal flyktingar till Sverige förändrar SÄPOs arbete svara Thonberg att man jobbar mycket med migrationsverket.

- När man söker asyl, uppehållstillstånd så är det vår uppgift att förhindra det om den person kommit hit med onda avsikter. 

Thonberg förstår också att det kan finnas en oro från de som besöker julhandeln efter en sådan händelse.

- Vi gör vårt yttersta för att det inte ska ske något och är måna om att vara med i radio för att berätta om detta så våra medborgare kan ta egna rationella beslut. Vi tycker det är viktigt att fortsätta leva som vanligt för annars segrar terrorismen.

studioett@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".