Polisens kriminaltekniker, bil har körts in i butik för att kunna råna, polisavspärrning.
Regeringen vill bland annat höja minimistraffet för grovt rån. Foto: Fredrik Sandberg/TT. Montage: Sveriges Radio.
STUDIO ETT ONSDAG 21 DECEMBER

Skärpta straff för flera brott i Sverige

"Handlar om att få bort dom från gatorna"
12 min

Regeringen vill skärpa straffen för flera brott i Sverige, bland annat grov misshandel och grovt rån. Förslagen är ett led i kampen mot den organiserade brottsligheten. Men är hårdare straff en effektiv metod för att förhindra brott?

Enligt Morgan Johansson, (S) justitie- och migrationsminister, behöver man få bort de mest brottstyngda individerna från gatan för att klara av den organiserade kriminaliteten på lång sikt.

- De som begår grova brott måste vi se till att sätta bakom lås och bom så att vi kan bekämpa den kriminalitet som bitit sig fast i Sverige de senaste 15-20 åren. Längre straff ger oss längre tid att jobba med rehabiliterande insatser. 

Man vill höja straffen på brott som grov och synnerligen grov misshandel då dessa kan vara synnerligen kopplade till organiserad kriminalitet. Ytterligare ett förslag är att höja minimistraffet på vapenbrott från ett år till två år.

- Går man runt med skarpladdat i Sverige ska man veta att blir man påkommen blir man automatiskt häktad och får inte komma hem på minst ett par år säger Johansson.  

Henrik Tham, professor i kriminologi vid Stockholms Universitet tycker tidigare straffhöjningar inte bidragit till att minska antalet allvarliga våldsbrott. Han motsätter sig också längre strafftid för att möjliggöra för mer rehabilitering. 

- Man har tidigare slagit fast som svensk princip att man inte spärrar in någon på grund av vårdbehov. 

Enligt Tham kan man inte heller tala om någon avskräckande effekt som längre straff skulle ha på antalet våldsbrott som begås. 

- Då måste man upp på flera gånger högre straff och sådana nivåer är helt omöjliga för ett land som Sverige. 

För att hindra den organiserade brottsligheten måste man enligt Tham ta det långsamma arbetet och förändra personer och de områden som de befinner sig. 

Morgan Johansson anser dock att ju längre tid kriminella får sitta i fängelse, desto längre tid finns det att arbeta med dom. Justitieministern menar dessutom att villkorliga frigivning är något man måste förtjäna och ingenting man ska få automatiskt.

- Har du begått ett brott med allvarlig återfallsrisk får du vara beredd att sitta av hela straffet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".