Journalister försöker få Vladimir Putins uppmärksamhet på presidentens årliga presskonferens.
Journalister försöker få Vladimir Putins uppmärksamhet på presidentens årliga presskonferens. Foto: AP/TT
STUDIO ETT FREDAG 23 DECEMBER

Fokus på kärnvapen inför Putins presskonferens

Putins presskonferens från Kreml
14 min

I dag var det återigen dags för Vladimir Putins stora presskonferensen som han håller varje år. Ungefär 1 500 ryska och utländska journalister var på plats i Moskva idag för att delta i maratonmötet som tog flera timmar.

Samtidigt pratar både den ryska presidenten och USA:s nyvalde president Donald Trump om upprustning av ländernas kärnvapenarsenaler.

Hör Ekots Rysslandskorrespondent Maria Persson Löfgren och Henrik Salander, tidigare ambassadör och chef på den internationella kommission mot massförstörelsevapen.

Varken Maria Persson Löfgren eller Henrik Salander tror att någon upprustning är aktuell för vare sig Ryssland eller USA.

- Jag tror inte att det vänder uppåt i förstone, utan det avtal som nu gäller från 2010 mellan de två gäller nedmontering av antalet vapen. Men man har rätt att modernisera och förbättra precisionen på de man har, säger Henrik Salander.

Samtidigt menar han att bägge nationerna har skäl för upprustning:

- I Rysslands fall handlar det om att man är medveten om att man är USA underlägsen när det gäller konventionella stridskrafter, och därför betraktar man kärnkraften som ett slags stor utjämnande faktor. I USA:s fall så är det kanske mer att man antyder eller säger ganska tydligt - mellan raderna i och för sig - att så länge länder som Ryssland, Kina och Nordkorea har kärnvapen så måste USA hålla sin arsenal i högst modernt skick.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".