Pendeltågen är ofta fulla men vanliga tåg bokar du enkelt sittplats på ifall du vill. Men mer folkliv i andra klass.
1 av 8
Pendeltågen är ofta fulla men vanliga tåg bokar du enkelt sittplats på ifall du vill. Men mer folkliv i andra klass. Foto: Margita Boström/Sveriges Radio.
Missa inte att besöka biblioteket om du är i Jaffna. Där finns hela Sri Lankas historia samlad i en byggnad.
2 av 8
Missa inte att besöka biblioteket om du är i Jaffna. Där finns hela Sri Lankas historia samlad i en byggnad. Foto: Margita Boström/Sveriges Radio.
Hikkaduwa i söder är ett gammalt surfhäng där du kan prova på vattenbrädan för första gången i ditt liv.
3 av 8
Hikkaduwa i söder är ett gammalt surfhäng där du kan prova på vattenbrädan för första gången i ditt liv. Foto: Margita Boström/Sveriges Radio.
Hikkaduwa har kilometerlånga stränder.
4 av 8
Hikkaduwa har kilometerlånga stränder. Foto: Margita Boström/Sveriges Radio.
Siv Vandér åkte till Sri Lanka första gången för snart 20 år sedan och hon älskar detta land.
5 av 8
Siv Vandér åkte till Sri Lanka första gången för snart 20 år sedan och hon älskar detta land. Foto: Margita Boström/Sveriges Radio.
Anders Florgård sitter gärna och bara tittar ut över Indiska oceanen när han är i Hikkaduwa.
6 av 8
Anders Florgård sitter gärna och bara tittar ut över Indiska oceanen när han är i Hikkaduwa. Foto: Margita Boström/Sveriges Radio.
Koloniala Galle Hotell i Colombo är nu helt nyrenoverat men hukar allt mer under skyskraporna som byggs i huvudstaden.
7 av 8
Koloniala Galle Hotell i Colombo är nu helt nyrenoverat men hukar allt mer under skyskraporna som byggs i huvudstaden. Foto: Margita Boström/Sveriges Radio.
Lillan och Ali Celander i den lummiga trädgården på sitt lilla lägenhetshotell..
8 av 8
Lillan och Ali Celander i den lummiga trädgården på sitt lilla lägenhetshotell. Foto: Margita Boström/Sveriges Radio.

Sri Lanka lockar fler och fler turister

"Militärens närvaro är ett känsligt ämne i Sri Lanka"
9:16 min

På kartan har det lilla öriket formen av en tår, och nog har det runnit många tårar under de 27 år som präglades av ett våldsamt inbördeskrig. Men nu är det nya tider och de utländska besökarna har blivit landets tredje största inkomstkälla. Många av dem är svenskar och nu när charterflyget är tillbaka väntas turismen öka ännu mer.

Det tar ungefär två timmar med tåg att ta sig från Sri Lankas huvudstad Colombo till Hikkaduwa i söder.

En resa där man i stort sett hela vägen kan följa hur vågorna från indiska oceanen slå in mot banvallen. Att resa med tåg är ett av de mer bekväma sätten att ta sig runt om man samtidigt vill se landets skiftande natur. Och numera är även den legendariska tåglinjen via Elefantpasset upp till Jaffna i norra öppnad.

En kort tuktuk resa från stationen i Hikkaduwa har Ali och Lillan Celander sitt lilla lägenhetshotell. Det är inte stort men vill inte bygga ut mer utan satsar mer på att ge personlig service till var och en av gästerna, säger dom.

Ali, som är tamil, fick hjälp att komma till Sverige 1991 för att komma undan inbördeskriget mellan separatistgerillan de tamilska tigrarna och Sri Lankas militär. Kriget hade då pågått i över tio år och skulle fortsätta i nästan 18 år till. Men tsunamin julen 2004 väckte längtan hos Ali att göra något för sitt hemland. Då var han en trygg göteborgare med fast jobb.

Nu är det drygt sju år sedan kriget tog slut och turistindustrin blomstrar allt mer. Idag arbetar nästan 320 000 människor i Sri Lanka med turister och det blir bara fler och fler.

Idag är turismen den tredje främsta inkomstkällan i Sri Lankas BNP. Och man hoppas på mer säger Jagath Perera som jobbar med de skandinaviska länderna inom Turistdepartementet.

– Ja, inom två, tre år kommer vi nog se att turismen blir landet näst största inkomstkälla. Vi har stora planer om hur vi ska vidareutveckla och bygga ut, säger han.

Landets främsta inkomstkälla kommer ironiskt nog från den över en miljon människor som flydde utomlands under krigsåren. Men många vill återknyta kontakten med hemlandet och gör som Ali satsar sin pengar på att bygga upp turismen. Även upp i norr berättar Ali där många nu återvänder för att skapa en bättre framtid i den krigshärjade delen av landet.

– Men ett av problemen i norr är att militären fortfarande ockuperar mycket land, berättar Wignes-waran minister med ansvar för Norra provinsen.

– Ja militären bygger hotell och resort på land som de inte äger och det gör det svår att utveckla de här landsänden, säger han besviket.

Militärens närvaro i norr är ett mycket känsligt ämne i Sri Lanka. De närmare 150 000 militärer som finns där behövs för säkerheten säger en del in regeringen och det gamla styret med president Rajpaksa har fortfarande en betydande makt i landet och motsätter sig all omflyttning och nedskärning. Men Ministern med ansvar för återflyttning, Swani-nathan han säger att militären måste sluta bygga hotell och idka andra kommersiella affärer i norr.

– Det finns ett principbeslut om att allt militären lagt under sig i form av hotell, mark och andra byggnader omedelbart måste lämnas tillbaka, säger Swani-nathan bestämt. Hittills finns inget som tyder på att det löftet kommer att uppfyllas inom närtid.

Men Ali menar att den norra delen av landet egentligen har en större potential att utveckla turismen än i söder.

Den över 3 km långa sandstranden i Hikkaduwa brukar vara nästan hundra meter bred men är nu i princip uppäten av stora vågorna, något som oroar Lillan Celander.

– Anders Florgård sitter och tar en öl efter att ha tampats med de höga vågorna en stund. Anders är här långa perioder eftersom hans fru är härifrån men är egentligen inte så mycket för det varma tropiska klimatet.

Antalet svenskar har ökat rejältde senaste åren. Mellan 2009 till 2015 har antalet svenska turister i landet femdubblats. Men än är det dock bara runt 20 000 om året. För några veckor började det svenska charterflyget åter att gå till Sri lanka.

Och på turistdepartementet gör man specialsatsningar för att locka fler svenskar, säger Jagath Perera

– Vi vet att svenskar vill ha en aktiv semester så vi har nu inlett samarbete med beachvolley arrangörer i Sverige och är på gång med något liknande inom segling, säger han.

I den lummiga trädgården på Sophies hus som Ali och Lillans ställe heter håller Siv Vandér på och avslutar frukosten. Hon kom till Sri Lanka första gången 1997.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".