Kang Mi Jin - nordkoreansk avhoppare, nu journalist i Sydkorea.
1 av 5
Kang Mi Jin, nordkoreansk avhoppare, nu journalist i Sydkorea. Foto: Anders Ask/Sveriges Radio
Choi Kang, nordkoreaexpert på Asan Institute
2 av 5
Choi Kang, nordkoreaexpert på Asan Institute. Foto: Anders Ask/Sveriges Radio
Choi Kang, nordkoreaexpert på Asan Institute
3 av 5
Choi Kang, nordkoreaexpert på Asan Institute. Foto: Anders Ask/Sveriges Radio
Demonstrationer i Sydkorea mot president Park.
4 av 5
Demonstrationer i Sydkorea mot president Park. En nyhet som rapporteras in i Nordkorea. Foto: Anders Ask/Sveriges Radio
Demonstrationer i Sydkorea mot president Park.
5 av 5
Demonstrationer i Sydkorea mot president Park. En nyhet som rapporteras in i Nordkorea. Foto: Anders Ask/Sveriges Radio

Sydkoreansk nyhetssajt samarbetar med nordkoreanska informatörer

9:18 min

I Sydkorea ägnar medierna stor uppmärksamhet kring vad som pågår i Nordkorea. Det finns medier som enbart är inriktade på detta: Daily NK är en nyhetssajt som rapporterar om vad som pågår i det slutna landet och samtidigt görs radiosändningar för nordkoreanska lyssnare.

Ett småtrevligt småprat mellan programledaren och gästen inleder radioprogrammet som spelas in i en studio  i ganska slitna vitgråa lokaler i en oansenlig byggnad i Sydkoreas huvudstad Seoul. Temat är återkommande för showen.

Nordkoreanska avhoppare som berättar varför de flydde och om med- och motgångar i sitt nya hemland. Ett av många program som spelas in i Sydkorea och via kortvåg sänds in i Nordkorea där uppskattningsvis mellan 300.000 och 500.000 lyssnar.

De ansvariga medger att det är nästan omöjligt att veta hur många sändningarna når, men har försökt kartlägga intresset så långt som möjligt i det slutna landet.

Radioverksamheten är EN bärande del i det arbete som journalisterna inom Unification Media Group, UMG, bedriver, den andra är nyhetssajten Daily NK, som vill vara nordkoreanernas röst till omvärlden.

– Vi vill ge dem en chans att berätta vad som händer inne i Nordkorea, något som regimen i Pyongyang hindrar dem från att göra, säger reportern Grayson engagerat. 

Hon är amerikanska som har hand om UMGs internationella kontakter. Grayson är inte hennes riktiga namn, men för att undvika problem med nordkoreanska myndigheter vill hon vara anonym.

Hon är en av ungefär 30 anställda på redaktionen i Sydkorea, flertalet av dem är sydkoreaner eller avhoppade nordkoreaner.

Verksamheten bygger till största del på samarbetet Daily NK har med informatörer inne i Nordkorea. Det är vanliga medborgare som via mobiltelefoner hör av sig till sina kontakter på redaktionen, med fara för sin egen säkerhet.

– Man kan ofta bara prata i högst tio minuter, och ibland måste de snabbt lägga på om någon dyker upp, och då vet vi inte vad som hänt dem, berättar Grayson.

Exakt hur många informatörer Daily NK har inne i Nordkorea kan eller vill de ansvariga inte säga, men det är ett nätverk som byggts upp under flera år och med personer på olika nivåer i det nordkoreanska samhället.

Det startade med att de på olika sätt försökte knyta kontakter bland nordkoreanska gästarbetare i Kina, som när de återvände hem började rapportera om tillståndet i hemlandet. En verksamhet som naturligtvis är strikt förbjuden.

De nordkoreanska myndigheterna har med åren också blivit skickligare på att störa eller blockera telefonsamtal över gränsen, och de sänder ibland ut patruller för att söka efter de som rapporterar.

Informatörerna får en mindre summa pengar i ersättning och OM de råkar illa ut och grips, så försöker Daily NK hjälpa dem med pengar till mutor. Det är oklart, även för de ansvariga, om någon av de som avslöjats av myndigheterna dömts till fängelsestraff.

Kang Mi Jin, nordkoreansk avhoppare som jobbar som reporter för både radiosändningarna och nyhetssajten, säger att hon ständigt är orolig för vad som kan hända hennes källor på andra sidan gränsen.

– Vi pratar ofta om ekonomiska frågor i våra samtal och det tar tid. Ju längre ett samtal är desto större risk att upptäckas, förklarar Kang.

Hon började på Daily NK bara 20 dagar efter att hon flytt över gränsen för sju år sedan.

– Jag tänkte försöka få jobb inom restaurangbranschen, men så träffade jag en sydkoreansk journalist som tyckte att jag pratade och analyserade som en reporter och då sökte jag hit och fick jobbet, säger hon med ett leende.

Kang gillar att förmedla vad som, som hon uttrycker det, verkligen händer vanliga nordkoreaner i Nordkorea. Att rapportera det till omvärlden, som hon anser ofta missförstår hennes forna hemland.

– Medierna utanför Nordkorea sprider stereotyper och det allvarligaste felet är att de tycks tro att det nordkoarenska folket och Kim Jung Uns regim är en och samma sak, säger hon irriterat.

Men medger samtidigt att just sanningshalten i det som kommer ut är ett stort problem i Daily NKs sätt att arbeta.

– Det är ju svårt att dubbelkolla de uppgifter man får, att få sakerna bekräftade, och ofta kan jag inte rapportera det jag får höra i telefonsamtalen, berättar Kang.

Och just trovärdigheten i det Daily NK publicerar är ett ständigt diskussionsämne, och det gäller ju alla mediers rapportering om vad som pågår inne i det slutna Nordkorea.

Många läser artiklarna på sajten, största publiken finns i Sydkorea, Japan och USA, bland akademiker, journalister, underrättelsetjänster och vanlig allmänhet.

De ansvariga säger att Daily NK har stor trovärdighet, och oftare än andra har haft rätt när det kommit rykten från Nordkorea som ska bekräftas eller dementeras.

Rätt eller fel, bland nordkoreakännare jag har träffat i Seoul så säger sig alla följa sajtens rapportering, men den går inte att ha som enda källa, säger bland andra Choi Kang, på forskningsinstitutet ASAN, som följer utvecklingen i Nordkorea nära.

– Jag vill gå till förstahandskällan, och Daily NK ger bara en begränsad bild, tycker Choi Kang.

Men vad rapporterar UMG om till den nordkoreanska befolkningen i sina radiosändningar? Den politiska turbulensen i Sydkorea kring - och stora folkliga protesterna mot - president Park Guen hye är en nyhet som förmedlas till de nordkoreaner som lyssnar.

– Just den nyheten är lite speciell,  säger reportern Kang Mi Jin. Å  ena sidan uppskattar den nordkoreanska regimen ofta motgångar för politiska motståndare, men å andra sidan vill de ju inte visa bilden av att folkligt missnöje kan avsätta politiska ledare som håller på att ske i Sydkorea.

Hon tror egentligen inte att befolkningen i norr är så intresserad av presidents Parks problem, utan de vill via radiosändningarna höra mer om vardagsliv och ekonomiska frågor som påverkar dem direkt.

Hennes kollega, Grayson, säger att man försöker rapportera om sådant som i det långa perspektivet kan hjälpa att bygga upp det nordkoreanska samhället. Hon lägger snabbt till att det inte innebär att man censurerar.

– Vi filtrerar inte nyheterna, men det är heller inte effektivt att hela tiden komma med hård kritik mot det nordkoreanska ledarskapet, anser hon.

UMGs, och därmed Daily NKs, stora problem för framtiden är ekonomin. En stor del av pengarna kommer via den amerikanska kongressen, och med ett nytt ledarskap i Vita Huset, så finns en oro för nedskärningar i budgeten.

Men Kang Mi Jin vill ändå vara optimist om det arbete hon och hennes kolleger gör.

– Jag känner att nordkoreanerna vill att vi får veta mer om deras liv, och de vill själva också få mer kunskap, säger hon.

– Jag tror inte att landet kommer att existera så länge till på samma sätt som idag, förklarar Kang och tillägger förhoppningsfullt med ett försiktigt leende - en dag kommer Daily NK kunna jobba fritt inne i Nordkorea.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista