Fredrik Lundberg, Inga-Britt Ahlenius och Anders Borg.
Fredrik Lundberg, Inga-Britt Ahlenius och Anders Borg. Foto: Jonas Ekströmmer, Janerik Henriksson, Fredrik Sandberg/TT.

Har Sverige blivit mer korrumperat?

15 min

Sverige ligger i den absoluta toppen bland de minst korrupta länderna i världen. Men de senaste dagarna har två uppmärksammade fall sett dagens ljus. Nu senast misstankarna mot tidigare finansminister Anders Borg för att han ska ha tagit emot mutor när han bjöds in på bolaget Holmens representationsjakt och även Statens fastighetsverk skakas av misstankar om korruption. Har Sverige blivit mer korrumperat och vad beror i så fall det på? Vi pratar med Inga-Britt Ahlenius, tidigare generaldirektör för dåvarande Riksrevisionsverket, i dag styrelseledamot i Transparency international och Louise Bringselius som är Universitetslektor på Företagsekonomiska institutionen vid Lunds universitet.

– En förvaltning av hög kvalitet där man inte kan muta folk är en av Sveriges absolut viktigaste tillgångar och en viktig del av den Svenska demokratin. När en sådan här korruptionshistoria uppdagas så rubbas människors förtroende för det demokratiska styrelsesättet, säger Inga-Britt Ahlenius.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista