Sopor
1 av 3
Martin Karrim har samlat flera års sopor, som han lämnade in på Brommas återvinningscentral. Foto: Sanna Karlsson/Sveriges Radio.
Källsorterar matavfall i bruna kärl. Foto: Sveriges Radio.
2 av 3
Källsorterar matavfall i bruna kärl. Foto: Sveriges Radio.
Weine Wiqvist, vd Avfall Sverige.
3 av 3
Weine Wiqvist, vd Avfall Sverige. Foto: Sanna Karlsson/Sveriges Radio.

Är det någon idé att källsortera?

"Är inte nöjd med de återvinningsnivåer vi har"
7:13 min

Vad händer egentligen med den plast som vi sorterar och slänger i återvinningen. Enligt Dagens Nyheter så har tusentals ton bränts i företaget Cementas ugn på Gotland, istället för att återvinnas. Hör mer om detta i Studio Ett.

Vår reporter Sanna Karlsson finns på plats vid Bromma återvinningscentral.

– Det går ganska långsamt att sortera. Tio års skrot togs från källaren, säger en man som sorterar sopor.

Återvinningsföretaget Swerec anklagas för att ha bränt en stor del av det avfall de skulle återvinna. Detta riskerar skada trovärdigheten menar Weine Wiqvist, VD för branchorganisationen Avfall Sverige.

– Risken är att det urholkar trovärdigheten och entusiasmen att sortera.


Miljöminister Karolina Skog tycker det är viktigt att medborgarna ska kunna lita på systemet. Men har gått ut med att hon vill avveckla nuvarande sopsorteringen.

– Jag är inte nöjd med återvinningsnivåerna i Sverige. Det är inte tillräckligt enkelt att göra rätt som medborgare idag, säger Karolina Skog.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".