Konservativa väljare är besvikna. "Presidenten tvingades inför riksrätt av medier och politiker med falska anklagelser" anser hemmafrun Choi Sun-im som kommit för att protestera tillsammans med sin man.
1 av 3
Konservativa väljare är besvikna. "Presidenten tvingades inför riksrätt av medier och politiker med falska anklagelser" anser hemmafrun Choi Sun-im som kommit för att protestera tillsammans med sin man. Foto: Hanna Sahlberg/Sveriges Radio.
Lastbilschauffören Jang Bum-hae och hans fru har gått till torget för att fira att Park Geun-hye har avsatts.
2 av 3
Lastbilschauffören Jang Bum-hae och hans fru har gått till torget för att fira att Park Geun-hye har avsatts. Foto: Hanna Sahlberg/Sveriges Radio.
Sista ljusvakan i Seoul. Park är avsatt och de flesta ser fram emot nyval.
3 av 3
Sista ljusvakan i Seoul. Park är avsatt och de flesta ser fram emot nyval. Foto: Hanna Sahlberg/Sveriges Radio.

Slut på Parks era i Sydkorea

"Bra att vi byter regering helt och hållet"
7:34 min

Efter att Sydkoreas president Park Geun-hye avsatts väntas åtal mot henne i en stor korruptionshärva. Den ovanliga processen inte bara att en demokratiskt vald president tvingas avgå utan också ett spektakulärt slut på familjen Parks era i politiken. Vår korrespondent Hanna Sahlberg har för följt händelserna i Seoul och mött både glädje och sorg.

Ljusen i pappmuggar tändes en sista gång och hundratals ballonger flög mot kvällshimlen medan en en talkör på det centrala torget i Seoul ropade: Grip Park Geun-hye!

– Det är bra att vi byter regering helt och hållet, och blir ett ärligare land. Jag skulle faktiskt vilja tacka henne, sade lastbilschauffören Jang Bum-hae.

Han var inte ensam om att fira efter att en enhällig författningsdomstol meddelat att man godkänt riksrättsåtalet mot president Park Geun-hye. Samma dag gick försäljningen av friterad kyckling och öl på kedjerestauranger i Seoul upp mellan tio och tjugo procent jämfört med en vanlig fredag. 

På en liten sidogata pratade den pensionerade hemmafrun Park Gui-ja igenom dagens händelser med en väninna. 

– Jag tycker synd om henne, hon är ändå en kvinna, men hon skulle ha avgått för sin äras skull, nu har hon skämt ut sin mor och far också, sade Park Gui-ja, som hör till en åldersgrupp där många röstade på den avsatta presidentens parti och såg fram emot att få en Park vid makten igen.

Efter domen i fredags samlades trogna Park-anhängare utanför stadshuset i Seoul. De flesta pensionärer i sportskor som trampade takten till en militärmarsch från 1978 – året då Park Geun-hyes far Park Chung-hee svors in som president för tredje gången. Han hade tagit makten i en militärkupp 1961 och styrde Sydkorea som en diktatur. En diktatur på uppgång. De äldre omkring mig torkade sig i ögonen och höjde sina plastflaggor. Deras tankar drogs antagligen tillbaka till perioden då ekonomin växte tvåsiffrigt varje år, Sydkorea gick om Nordkorea i välstånd och efterkrigstidens fattigdom utraderades.

Diktatorn Park Chung-hee mördades 1979 av chefen för sin egen säkerhetstjänst. Det har gått mindre än 40 år sedan dess och för dem som lyssnade på militärmarschen framför stadshuset har namnet Park fortfarande lyskraft.

– Om de vill att vårt älskade land ska blomstra borde de komma med oss i stället, men de är helt annorlunda, säger Han Geum-ja i riktning mot demonstranterna som samlats längre bort för att fira.

– Trots att hon var en folkvald president reagerar de och känner som om hon vore en kunglighet och som om det vore deras regent som hade blivit avsatt, säger Nam Jung-su, en av organisatörerna i proteströrelsen dom demonstrerat under hösten och vintern för att få Park Geun-hye ställd inför riksrätt.  

Borgmästaren i staden Incheon hör till dem som talat ut om hur förvånad han blev över Park Geun-hyes prinsesslika krav under en visit när han lät henne ta en vilopaus på borgmästarkontoret.

– De tog plötsligt bort min toalett. Jag blev chockad, hon klarade inte av att gå på samma toalett som jag hade använt, och installerade en ny, berättade den tidigare borgmästaren.

Park Geun-hye flyttade in i presidentpalatset Blå huset redan som elvaåring. Hon var äldsta barn till diktatorn Park Chung-hee. Efter att hennes mor dödats i ett misslyckat attentat mot fadern, blev hon landets första dam. Som 29-åring, efter att också hennes far mördats, tvingades hon att lämna Blå huset första gången och under 80-talet levde hon i avskildhet.

När Park Geun-hye återkom till politiken personifierade hon för konservativa väljare den era av framgång och utveckling som hennes far regerat över. Dessutom bar hon sin mors frisyrer, förblev singel och sades vara ”gift med nationen”.

Psykologiprofessorn Hwang Sang-min som gjort fallbeskrivningar av kända politiska profiler har jämfört Park Geun-hye med ”kumari” – barngudinnorna i Nepal, som sminkas rituellt och tar emot tillbedjan, men är beroende av att någon tar hand om henne.

– Kumari väljs ut när de är små och har en medhjälpare som bär och sköter henne, och agerar i hennes namn, förklarade Hwang Sang-min i ett TV-program.

Under större delen av Parks liv tycks hjälp ha kommit från familjen Choi. Den välkända sektledaren Choi Tae-min sökte upp presidentdottern Park Geun-hye efter att hennes mor mördats. Innan chefen för underrättelsetjänsten avrättades för mordet på Parks far vittnade han redan då om att sektledaren hade tillåtits få ett olämpligt inflytande över den unga presidentdottern.

Sektledarens dotter, Choi Soon-sil, tycks ha blivit som en syster för Park och har skött hennes vardag och ekonomi till den grad att en av Parks avhoppade medarbetare avslöjade att partiledaren varken tycktes förmögen att själv sätta på sig en regnkappa eller verkade veta hur man äter en hamburgare.

Medan andra medhjälpare lämnade Park Geun-hye blev Choi Soon-sil kvar. Hon blev känd för att ta presidenten med sig till en klinik för dyra hälsobehandlingar och för att köpa in och ordna presidentens dräkter i rituella färger inspirerade av traditionell schamanism.

Samtidigt började Choi Soon-sils dotter, dressyrryttaren Chung Yoo-ra, att väcka uppmärksamhet. När det avslöjades att hon fick höga betyg från ett av Sydkoreas toppuniversitet utan att delta i undervisningen, utbröt skandalen som skulle leda till riksrätt för Park Geun-hye.

De dyra hästarna som den 20-åriga Chung Yoo-ra red vid anläggningar i Tyskland och Danmark ska ha betalats i form av mutor till Park och Chois av storföretaget Samsung, vars ledare sitter häktad tillsammans med Choi Soon-sil. Den 20-åriga Chung Yoo-ra greps i Aalborg med personal, tre hundar och nio katter.

Tvärt emot förväntningarna från sydkoreanerna som valde Park Geun-hye med en klar majoritet för fyra år sedan, förknippas det politiska familjenamnet Park nu med maktmissbruk, smutsiga pengar och övergivna pälsdjur. Även de flesta konservativa väljare accepterar att Park Geun-hyes har avsatts.

– Det var dumt gjort av henne, håhåjaja, säger hemmafrun Park Gui-ja.

Mer om Sydkorea

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".