Tiotusentals flyr krigets Sydsudan

7:20 min

FN varnar nu för att situationen i Sydsudan kan utvecklas till ett folkmord. Sedan december 2013 har Afrikas nyaste land kastats in i ett inbördeskrig med etniska förtecken. Regeringsarmén anklagas för att döda och våldta, bränna ner byar och rensa områden på etniska grupper som inte tillhör regeringen. Samtidigt med det så hotas stora delar av befolkningen av hunger och i delar av landet råder svält.

På bara tre månader har 100 000 sydsudaneser flytt sitt land söderut till Uganda. Vår Afrikakorrespondent har mött dem där.

Folk rör sig stillsamt i strömmar eller står i långa köer. Det är dammigt, lite rörigt, men samtidigt vilar ett lugn över flyktinglägret Imvempi i norra Uganda. Folk här som har flytt brutala strider och våld, kan nu känna sig trygga för första gången på länge.

Grace, som är 30 år, kom hit för två veckor sedan, ensam. Hennes man och den 15-åriga sonen kom hon bort ifrån under flykten. Hon berättar att hon kommer från Morobo precis i gränstrakterna mot Uganda och Kongo-Kinshasa. Det är i södra delen av landet, ett område som tidigare varit fredat från strider och oroligheter.

Grace berättar om ett våld som spårat ur. Hon berättar att hennes granne blev dödad, de sköt ihjäl honom. Hon såg det med egna ögon, säger hon.

När jag frågar vem det är som ligger bakom dödandet, svarar hon kort; SPLA, det vill säga regeringsarmén. Hon säger att den går hårt fram för att bekämpa oppositionen i området.

– Alla som inte tillhör den etniska gruppen dinka, riskerar att dödas, säger hon.

FN har flera gånger tidigare varnat för att det som nu sker i Sydsudan kan utvecklas till ett folkmord.

Det var i december 2013 som strider bröt ut mellan olika grupper inom armén. Snabbt blev det en konflikt med etniska förtecken. Regeringsarmén som domineras av dinka, bekämpade rebeller som dominerades av den näst största gruppen, nuer. Flera fredsavtal har skrivits under, men brutits varje gång.

Grace beskriver hur rebellerna i området plötsligt varnade för att regeringsarmén var i antågande. Hon var då på åkern, medan man och barn var hemma. De kom bort från varandra redan från början.

Efter flera försök till fredsavtal anlände rebelledaren Riek Machar till Juba förra året med delar av sina rebellarmé. Men förtroendet och misstron är avgrundsdjup mellan honom och president Salva Kiir. I juli i somras bröt nya strider ut. Rebellerna flydde då ut ur landet i riktning mot Kongo-Kinshasa, vilket innebar att både rebeller och regeringsarmén nu härjade i ett område som tidigare varit lugnt.

Hittills har 1,6 miljoner sydsudaneser flytt till grannländerna. Omkring 2000 om dagen tar sig hit till norra Uganda, vilket gör det till den snabbast växande flyktingkrisen i världen just nu.

Mitt i det som vid en första anblick kan se lite kaotiskt ut finns det ändå en ordning. Fokus här är att registrera alla flyktingarna för att sedan slussa dem vidare till bosättningar i området. Joyce är en av dem som sköter registreringen.

– Här gör vi en biometrisk registrering. Här för vi in alla uppgifter, där på andra sidan tar vi fingeravtryck och foton, och här bredvid köar folk för den första kontrollen som ska se till att det inte folk blir registrerade två gånger, säger hon.

– Jag för också in uppgifter om de flyktingar som har särskilda behov, berättar Joyce. Det kan vara åldringar, blinda, ensamkommande barn, vilket är ganska många, ensamstående mödrar, och de som drabbats av sexuellt våld, vilket också är en ganska stor grupp här.

Jag frågar Grace, hon som flydde hit för två veckor sedan, vad hennes planer är nu. Hon svarar kort att hon ännu inte registrerat sig, men att när det är klart så får hon se. Hon är orolig för vad som kan ha skett med hennes barn och man.

Regeringsarmén har tidigare anklagats för att använda sexuellt våld, utomrättsliga och summariska avrättningar och andra krigsbrott i kampen mot vad den ser som rebeller. Ett flertal arméofficerare har den senaste tiden hoppat av i protest mot vad de ser som etnisk rensning av armén som helt domineras av dinka nu.

Istället har de bildat sina egna miliser för att skydda sina respektive etniska grupper mot regeringsarmén. Tio olika miliser finns nu i hela landet, utöver den stora rebellarmén under ledning av Riek Machar. Kort sagt, hela landet hotas att splittras sönder i interna strider. Och de som är mest utsatta är civilbefolkningen.

Joel som är i 40-årsåldern är orolig för vad som ska hända med Sydsudan. Han har separerades också från sina barn i flykten. Barnen som är i åldrarna tolv till 20 år befinner sig någonstans i gränstrakterna, tror han. Han har inte hört något, men hoppas på det bästa.

Han ska nu försöka ta reda på var de befinner sig. Är det så att de lyckats fly över till Uganda, så borde det inte vara några problem att hitta dem, berättar han.

Joel säger att tillvaron är svår i Sydsudan.

– Där finns ingen sjukvård, inga skolor, säger han.

Regeringen i Sydsudan som får in stora summor från landets oljekällor har valt att satsa det mesta på att rusta armén, detta trots att delar av landet nu också hotas av en svältkatastrof.

– Tre veckor tog det att ta sig hit från hembyn i Sydsudan, säger Joel. Det var farligt och de tvingades ta olika omvägar för att undvika väpnade grupper. En i hans följe dödades under flykten, berättar han.

Joel berättar om vad det var som gjorde att han och familjen valde att fly. Deras närmaste grannar bodde en bit från hans hus, en dag var det helt tyst från deras håll. De gick över för att se vad som hänt och hittade hela familjen dödad. De flesta hade dödats med kniv eller machete. Bara för att de inte tillhör samma etniska grupp som regeringsarmén. Han insåg då att han och hans familj kunde stå näst på tur och valde att fly.

Joel säger att han inte förstår varför civilbefolkningen dödas. Det här är ju en uppgörelse mellan regeringsarmén och rebellstyrkan.

 – Ändå så dödas vi, vi slaktas, säger Joel som flydde till norra Uganda för tre veckor sedan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista