Delstatsval i Saarland i Tyskland

7:21 min

De tyska socialdemokraternas snabba uppsving har skakat om det politiska landskapet, efter att det länge såg ut som om det inte fanns något alternativ till förbundskansler Merkel.

På söndag är det val i en av landets minsta delstater, Saarland i sydvästra Tyskland med en miljon invånare.

Vanligtvis väcker delstatsvalet inget större intresse men nu är det första gången som det nya opinionsläget kan mätas i faktiska röster.

Vår korrespondent åkte till Saarland för att känna av valtemperaturen.

Det är strax före sju. På väg till jobbet eller skolan köper många sin frukostbrezel i bageriet nära järnvägsstationen. I Sulzbach, där de flesta arbetar på någon av fabrikerna i närheten, öppnar bageriet redan klockan fem och morgonens leverans av bretzlar går snabbt åt. 

Egentligen behöver jag inte jobba, berättar fru Schmidt, 75 år gammal. Men att bara vara hemma står hon inte ut med. Fast just nu är det lite väl stressigt, medger hon. En kollega är sjuk och hon måste ta ett extra morgonpass.

Så får också hon, som egentligen har gjort sitt i arbetslivet, uppleva nutidens press på många arbetsplatser, knapp bemanning, pusslet när nån blir sjuk, tillfälliga inhopp med kort varsel.

På industriområdet utanför Sulzbach, knapras det också på salta kringlor sedan klockan fem. Delstatens premiärminister, kristdemokraten Annegret Kramp-Karrenbauer delar ut frukostpåsar utanför en av grindarna till ventilationsfabriken, som är traktens stora arbetsgivare.

Så här i valkampens slutskede gäller det att övertyga alla dem som gillar henne att också rösta på hennes parti.

Premiärministern med det tungvrickande namnet, som för enkelhetens skull brukar kallas AKK, är populär långt utanför sin egen partikrets. Jordnära, äkta, och trovärdig är adjektiv som ofta används för att beskriva den Saarländska CDU-ledaren. Hon har också förekommit i spekulationerna om möjliga efterträdare till Angela Merkel.

En bit bort står tre kvinnor och röker en sista cigarett innan de går på morgonskiftet i monteringshallen.

Nej, det finns inget illa att säga om henne, tycker Gabriele Meyer-Raue. Men när sakfrågorna kommer på tal är det snarare punkter ur socialdemokraternas valprogram som gäller. 

Gratis barnomsorg. Och stopp för bemanningsjobb och tillfälliga anställningar, fyller kollegan Ilona Zöll i.

I det skuldtyngda Saarland, som har slitet med strukturumvandlingen efter att gruvnäringen lade ned och där stålindustrin kämpar för sin överlevnad, där känner man inte igen rekordretoriken från Berlin - om de högsta skatteintäkterna, den lägsta arbetslösheten.  

Utnämningen av Martin Schulz till ny partiledare för SPD och hans tal om social rättvisa slog genast an en ton hos många människor. När partiets popularitet över natt sköt i höjden drogs också socialdemokraterna här i landets mest sydvästliga hörn med i ruset.

Länge hade Merkel verkat oslagbar, och länge såg kristdemokraternas seger i Saarland ut att vara säkrad, med ett ointagligt försprång för Kramp-Karrenbauer.

Men efter att opinionsmätningar började visa att CDU och SPD för första gången på många år låg jämsides, både i Tyskland generellt och här i Saarland, har söndagens regionalval i en av landets minsta delstater väckt enormt intresse långt utanför landets gränser.

Ja, visst är intresset stort, säger Annegret Kramp-Karrenbauer, särskilt som socialdemokraterna försöker få det till en stämningsmätare i Berlin. Men för oss är de lokala frågorna avgörande, inte den nationella politiken. Själv klev hon nyligen in på den nationella arenan och väckte stor uppmärksamhet med ett förbud för turkiska ministrar att hålla valmöten i Saarland, trots att inga möten var planerade. Populistiskt röstfiske, eller ett modigt ställningstagande - reaktionerna var många.

Men av sin rival fick hon stöd, liksom i många andra frågor.

Vi har jobbat bra ihop och jag uppskattar henne, säger den socialdemokratiska finansministern i den stora koalitionen som än så länge styr Saarland. Samtidigt surfar Anke Rehlinger nöjt på sympativågen som har sköljt fram med Martin Schulz.

Det är väldigt spännande att alla nu positionerar sig mot Schulz. Det är han som sätter agendan och han väcker sympati hos människor, säger Anke Rehlinger. Hon välkomnar att social rättvisa har fått en central plats i den politiska debatten och hoppas att demokratin får nytt liv.

Skiftet i det politiska landskapet uttrycker också en längtan efter förändring. Men om det i slutänden också leder till en annan regering är frågan både i Saarland och Berlin detta supervalår, med ytterligare två delstatsval och  förbundsdagsvalet som final i september. 

För samtidigt saknas tydliga regeringsalternativ. I Saarland kan resultatet räcka till en röd-röd koalition med vänsterpartiet Die Linke - men för många socialdemokrater är det fortfarande en skräcktanke efter att den tidigare SPD-ledaren och premiärministern i Saarland Oskar Lafontaine bröt med partiet och tog med sig väljare till Die Linke.

En ovanligt intensiv valkampanj går in på upploppet.

Den här gången räknas verkligen varje röst. Politiker brukar säga så, men nu menar jag det, sa Angela Merkel till de runt 4.000 åhörarna, som kommit till CDU:s valslutspurt i pittoreska medeltidsstaden St Wendel. 

Om hennes bilkortege sen körde till huvudstaden Saarbrücken, susade de förbi det slitna Sulzbach. Huvudgatans butiker stänger en efter en, berättar fru Schmidt i bageriet. När gruvan var igång var det ett helt annat liv här.

Men kvinnorna som nu kämpar om vem som ska styra i Saarland och i förlängningen möjligtvis också i Berlin, de vill hon gärna ha kvar båda två. De är helt enkelt toppen!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista